Acasă Actualitate LUMEA, ÎNCOTRO?

LUMEA, ÎNCOTRO?

548

Îmi amintesc cu câtă bucurie și cu cât entuziasm pășea lumea în anul 2001, început de secol și mileniu. Speranțe pentru PACE și „MAI BINE” erau exprimate cu convingere pe toate meridianele lumii.

Numai că…
Vremea în care am apreciat că LUMEA este „puternică” și stabilă s-a încheiat, însă începând chiar cu începutul noului mileniu. Evenimentele care s-au succedat cu repeziciune mă fac să cred că LUMEA „dorește parcă” să redevină MEDIEVALĂ, dacă nu în privința hotarelor, cu siguranță în ce privește raporturile și atitudinile politice. În acest context, chiar te întrebi: în ce DIRECȚIE se îndreaptă LUMEA dacă nu ca FATALITATE, cu siguranță ca PROVOCARE? Răspunsul depinde mai mult decât direct de următoarele trei întrebări:
1. CE FACE S.U.A?
2. CE SE VA ALEGE DE EUROPA?
3. CE „DEFECȚIUNI” sunt în „RESTUL LUMII”?

1. Americanii pretind, mai mult ca oricând, să conducă LUMEA, să controleze evoluțiile ei, să elaboreze reguli după care s-o orienteze spre viitor.
H. Kissinger, fost secretar de stat în era NIXON, după o vizită recentă, februarie 2016, la KREMLIN, unde s-a întâlnit cu liderul rus, a lăsat să-i scape: „CINE CONTROLEAZĂ PETROLUL, controlează NAȚIUNILE, CINE CONTROLEAZĂ MÂNCAREA, controlează OAMENII”.
Numai că și în S.U.A. destabilizarea economico-financiară e greu stăpânită, căci uriașa sa DATORIE de zeci de trilioane de dolari se rostogolește ca un bulgăre de zăpadă, iar două CLANURI s-au aflat și se află într-o puternică dispută: cel al BUSH-ilor și cel al CLINTON-ilor, bătălie în care doamna CLINTON pare să ceva mai puternică. Numai că, starea generală, chiar economică, constituie o problemă a cărei „SALVARE” pare a fi greu rezolvabilă. Și, totuși, WASHINGTONUL, ca SOLUȚII, vrea să-i distrugă pe „adversari” și pe vinovații pentru uriașele sale datorii, numai că acum ADMINISTRAȚIA este concentrată, prioritar, pe ZONA ORIENTULUI MIJLOCIU și apoi pe PACIFIC.
Dar dacă, într-o perspectivă imediată, DONALD TRUMP… ce va însemna „ERA LUI” pentru LUME? Va fi OM SPECTACOL, sau… actualul „stabiliment” politic mondial” va fi scris „vătămat”?
În sfârșit, cum va gestiona SUA noua situație din EUROPA, a cărei economie poate rivaliza, totuși, cu cea americană, chiar dacă AZI ELE RĂMÂN ALIATE?

2. MELANCOLIA, dar și DISPERAREA îi afectează AZI pe mulți „europeni convinși”, care se întreabă dacă va trece Uniunea Europeană sau cum va trece UE de anul 2016, căci „astăzi” EUROPA este serios „fracturată”.
Epoca de pace prosperitate – 1950-2009 – s-a încheiat și EUROPA de AZI primește lovitură după lovitură și din interior și din afară, iar criza economică începută în 2009 – cea mai gravă din 1929 – continuă în ciuda măsurilor încercate.
– „AMATORISMUL” din politica externă americană cuplată cu cea engleză și franceză, în principal, au destabilizat ORIENTUL MIJLOCIU și NORDUL AFRICII, dar efectele au fost negative pentru EUROPA unde, acum, milioane de REFUGIAȚI caută ADĂPOST.
– „SLĂBICIUNEA” EUROPEI a oferit posibilitatea MARELUI VECIN DE LA RĂSĂRIT să dezmembreze UCRAINA și să „reia” CRIMEEA, generând o „NOUĂ TENSIUNE” între Est și Vest, care, pe zi ce trece, amenință ca un RĂZBOI RECE, alimentat din plin de politica de amestec american, sub umbrela NATO.
– NUCLEUL DUR al EUROPEI moderne – ce coincide, în mare măsură cu fostul IMPERIU CAROLINGIAN – s-a „diluat” și ca urmare au apărut puternice diferențe de vederi față de trei probleme: – RUSIA și politica ei; – REFUGIAȚII din ORIENTUL MIJLOCIU; – ATENTATELE teroriste.

– ISTORIA a conspirat parcă împotriva EUROPEI și a făcut-o mai vulnerabilă, încât azi granița ei sudică nu mai este MEDITERANA, ci SAHARA și, în consecință, caravanele de migranți se adună în AFRICA de NORD pentru „DESANT” în EUROPA împărțind-o în PRO (GERMANIA și ȚĂRILE SCANDINAVE) și CONTRA (EUROPA CENTRALĂ care se apără cu GARDURI).
– BALCANII, „plini” de SĂRĂCIE, sunt acum loviți cu putere de anarhia din ORIENTUL MIJLOCIU, iar GRECIA are o poziție „ghinionistă” ca poartă de intrare a sute de mii de migranți, adâncindu-i criza pe de o parte și pe de alta, după mulți mitropoliți greci, țara este supusă pericolului de „extindere” a islamismului.
– RUSIA lui PUTIN a devenit un activ jucător în EUROPA și a reușit în a crea o puternică falie între PARIS și VARȘOVIA, BERLIN și BUCUREȘTI. Ba mai mult, e de remarcat o „altă divizare” a EUROPEI:
– EUROPA DE VEST încearcă o atitudine înțelegătoare față de RUSIA pentru a se putea proteja de „REFUGIAȚI”;
– EUROPA DE EST dorește o apropiere de SUA, căci NATO nu reprezintă puternice garanții de securitate.
Și mai „curios” se exprimă poziția MARII BRITANII, ce aduce în prim-plan BREXIT-ul apelând parcă la spusele lui CHURCHILL: „Suntem alături de EUROPA, dar nu facem parte din ea”.

– IDEALURILE EUROPENE par, astăzi, un TRUC și ca urmare mulți germani pun la îndoială sprijinul pentru GRECIA; UCRAINA și POLONIA și CEHIA, refuză să accepte, în numele EUROPEI, primirea masivă de refugiați. Și, colac peste pupăză, a crescut TENTAȚIA pentru EXTREME, astfel că DREAPTA AUTORITARĂ este la putere în POLONIA și UNGARIA, participă la guvernare în BELGIA, DANEMARCA și FINLANDA și este în plină expansiune în SUEDIA, FRANȚA, OLANDA și ITALIA, ba mai mult, își permite o „ÎNTÂLNIRE DE ANVERGURĂ” la SINAIA, în ROMÂNIA.
– În sfârșit, putem aprecia, fără teama de a greși, că PATOSUL, din perioada inițială a PROIECTULUI EUROPEAN, s-a sfârșit, iar actualul CAPITALISM a început să „CONSUME” reala DEMOCRAȚIE. Ca urmare, AZI s-a ajuns să „guvernezi” LUMEA fără a fi la PUTERE, motiv pentru care au apărut „CUIBURILE ATOTPUTERNICILOR”, gen: BILDERBERG, PANAMA etc.
Crește puterea corporațiilor, economicul a „canibalizat” politicul, astfel încât „bunurile” politicului se devalorizează, INEGALITATEA crește și de aici cumplita CORUPȚIE, SĂRĂCIE, LIPSĂ DE EDUCAȚIE, SĂNĂTATEA PRECARĂ a celor mulți, sunt realități la „ordinea zilei”.

3. „CONTURURILE” POLITICE și ECONOMIILE din „RESTUL LUMII” ne „aduc” imaginea unei LUMI compleșită de DRAME, dar și de ambiții.
– CHINA SOCIALISTĂ (dar cu zone cu „două sisteme”) a reușit să „producă”, anul trecut, mai mulți miliardari decât orice altă țară din lume, iar BEIJINGUL este orașul cu cei mai mulți – 32 – superbogați de peste un miliard de dolari. Există multe voci după care CHINA va deveni, în curând, PRIMA PUTERE MONDIALĂ, având astfel un ATU în diferendele foarte periculoase din MAREA CHINEI de EST cu JAPONIA și TAIWANUL, care implică, într-o măsură și mai periculoasă, chiar SUA.
– INDIA, noua mare putere, poate în viitor superputere, amenință MAREA BRITANIE pentru ca aceasta să plătească despăgubiri pentru cei 200 de ani de dominație colonială, în timp ce conflictele, aproape zilnice, cu o altă putere nucleară, PAKISTANUL, pot degenera într-o catastrofă pentru întreaga LUME.
– COREEA DE NORD, statul închisoare, constituie o amenințare permanentă, nu doar pentru periferia continentului ASIA.
– TURCIA are o nouă strategie, cu un ERDOGAN, în mintea căruia a renăscut visul „MAREA TURCIE A SULTANILOR”, cu cea mai dinamică economie a lumii, încearcă să-și transforme visul în realitatea unei „TURCIA MARE”.

– IRANUL a ieșit „victorios” din izolarea diplomatică și comercială, jucând un rol important pe scena lumii, atât prin firmenul KERSHE, sub raport științific, dar și militar, susținând cu putere regimul sirian al lui ASSAD, sfidând AMERICA și înfuriind ARABIA SAUDITĂ și TURCIA. În consecință, cele două „DERANJAMENTE”: SIRIA și ISIS rămân cea mai periculoasă „actualitate” mondială.
– ISRAELUL – pentru a se „proteja”, intenționează să îngrădească țara cu un gard, mai ales că s-a reaprins disputa pentru platoul GOLLAN.
– ANGOLA – interzice oficial ISLAMUL pe motiv că 95% din populația țării este creștină.
– BRAZILIA cunoaște un „ascendent” economic fără precedent, ce a permis organizarea Campionatului Mondial de Fotbal – 2014 și Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro 2016, dar îl reține pe fostul președinte DASILVA pentru corupție, semn pentru UNII că, din cauza CORUPȚIEI, democrația este în regres, mai ales după demersurile de destituire ale actualului președinte.
– în AFRICA, EGIPTUL și ETIOPIA se confruntă asupra Fluviului NIL cu amenințări militare, iar în alte state „măcelul” între clanuri aduce moartea multor civili nevinovați.
– INDONEZIA și MEXIC au șanse ca, în viitor, să depășească, economic, marile puteri de azi, iar CURSA AUTO DE FORMULA I din MEXICO CITY de la 30 octombrie a.c. poate fi un argument în acest sens.
– CREȘTINISMUL rămâne, din păcate, prizonierul neînțelegerilor de un mileniu dintre CATOLICISM și ORTODOXISM cu un șir de prejudecăți, deși pentru TOȚI CEI MULȚI, CREȘTINISMUL este „VOINȚĂ ȘI DAR ALE LUI DUMNEZEU”.

AȘADAR, ca o concluzie pentru LUMEA DE AZI, suntem în RĂZBOI RECE? După mine, DA, indiferent dacă acesta se desfășoară ca vechiul Război Rece sau altul NOU, sau mai exact, este vorba de un RĂZBOI RECE HIBRID, pe mai multe planuri, mai perfid și mai periculos, dar care, paradoxal, sugerează și semnalează MARILOR LIDERIAI LUMII: „Dacă nu auziți tobele războiului, înseamnă că sunteți SURZI!” – citat din însemnările recente ale lui HENRY KISSINGER.

Prof.
ION PĂTRAȘCU
Slatina – Olt

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.