Acasă Interviu Interviu cu Marius Popescu, primarul comunei Gostavățu, județul Olt

Interviu cu Marius Popescu, primarul comunei Gostavățu, județul Olt

1377

„Mă recomandă obiectivele finalizate și seriozitatea de care am dat dovadă până acum, iar oamenii mă-ncurajează și-mi sunt aproape la fiecare pas!”

În 2004, comuna Gostavățu s-a înscris pe drumul dezvoltării. Atunci, alegerile locale erau câștigate, întâia oară, de un om al locului, ambițios, bun cunoscător al problemelor administrative.
Marius Popescu nu era nou în primărie. Lucrase aici și știa care sunt nevoile cetățenilor și ce trebuie făcut pentru ei, din punct de vedere edilitar – gospodăresc. A reușit și nu va recunoaște niciodată asta, să redea încrederea în administrație, într-o vreme când mulți își pierduseră speranța că și la ei în comună civilizația va ajunge cât mai aproape de casele lor. Astăzi, după trei mandate, în prag de alegeri locale, Marius Popescu, primarul comunei Gostavățu, face o radiografie a stării de fapt din localitate.
Împlinirile sunt de partea sa, iar amprenta unui primar destoinic se vede în toate….

– Domnule primar, ce a însemnat anul 2015, din punct de vedere al realizărilor, pentru comuna Gostavățu?
– Din punct de vedere financiar, anul 2015 a fost, într-adevăr, un an mai bun pentru localitatea pe care o reprezint. Și spun că a fost un an bun pentru că fondurile alocate m-au putut ajuta să finalizez investițiile promise în campanie, obiective majore și importante pentru comuna Gostavățu. În altă ordine de idei, ca de fiecare dată, nu am fost condiționat de sumele repartizate de la Consiliul Județean, iar asta datorită faptului că am avut în vedere, întotdeauna, recuperarea taxelor și impozitelor la nivel de localitate. Așadar, cu un procent mare la încasări am putut să-mi desfășor activitatea și să mă pot mișca pentru a finaliza tot ceea ce mi-am propus.

– În comuna Gostavățu se vede asfalt nou. Ce înseamnă asta și care au fost costurile bugetare? Aveți în plan și alte drumuri din localitate?
– Se vede asfalt nou pentru că am insistat și am muncit pentru asta. Lucrarea a fost realizată printr-un proiect depus pe Ordonanța 28, cu fonduri de la guvern, e vorba de aproape 4 kilometri de drum, și suntem la stadiul de 90% din lucrare. Din punctul meu de vedere, în maxim două săptămâni vom încheia și această etapă, urmând să mergem mai departe. Totodată, mai țin să aduc la cunoștință că am reușit să obținem finanțarea pentru două proiecte europene: primul prin măsura 3.2.2. – 5 kilometri de asfalt, transformarea fostei primării în Grădiniță cu program prelungit – After School, plus înzestrarea celor două cămine culturale pe care le avem la nivelul comunei nostre. Al doilea proiect, prin măsura 1.2.5. – drumuri de exploatare agricolă, pe o distanță de 10,5 kilometri, însemnând piatră spartă, închegată cu asfalt. Pentru mine este o satisfacție foarte mare pentru că am reușit să obțin finanțarea acestor proiecte, iar suma se ridică la aproximativ 4 milioane de euro.

– Cum se prezintă școlile din comuna Gostavățu în clipa de față?
– Din prima zi în care am preluat funcția de primar al comunei Gostavățu mi-am dat silința, toată grija și toată atenția pentru ca unitățile școlare de pe raza localității noastre să se prezinte în condiții foarte bune. Drept urmare, la ora actuală, școlile din Gostavățu sunt perfecte, din toate punctele de vedere, cu grupuri sanitare, încălzire centrală, mobilier și toate cele necesare. Urmează ca în perioada apropiată să facem și împrejmuirea școlilor și monitorizarea prin sistem video, lucruri care ni s-au adus la cunoștință și pe care le vom pune la punct. Sunt proiecte prinse în bugetul pe 2016 și ne vom conforma astfel încât să fie totul în regulă la Gostavățu.

– E nevoie de apă și de canalizare. Ce faceți din punctul acesta, domnule primar?
– Sunt de acord cu dumneavoastră, avem nevoie de utilități, avem nevoie de toate cele întâlnite în zonele urbane, dar lucrurile se fac ceva mai greu în mediul rural, etapă cu etapă și numai după o consultare cu cetățeanul pentru că numai el e cel care ne spune ce vrea și ce are nevoie în propria gospodărie. Așadar, oamenii din Gostavățu sunt de acord să facem canalizarea, dar sunt mai reticenți și rezervați în ceea ce privește rețeaua de apă potabilă. Mai departe le-am explicat oamenilor că nu se poate una fără alta, iar apa și canalizarea vin la pachet și sunt utile localității noastre. Mai mult, vreau să vă spun că am aderat la acel master-plan și am toată încrederea că spre finalul anului 2016, cel putin începutul anului 2017 va ajunge și la nivelul comunei Gostavățu introducerea apei curente.

– Sunteți membru GAL „Vedea-Găvanu-Burdea”. Care sunt sumele atrase până acum prin GAL, pentru ce, și ce vreți să faceți mai departe?
– Suntem, într-adevăr, membrii în GAL, dar suntem noi și până acum nu am beneficiat de nicio sumă pentru comuna Gostavățu. Personal, sper și am toată încrederea că anul acesta, dacă vor fi sume repartizate pentru GAL, vom demara și noi proiecte pentru localitatea noastră. Am studiat și am analizat că prin acest Grup de Acțiune Locală sumele de bani se atrag mult mai ușor și mult mai repede, iar cu toate că la noi s-au pus multe lucruri la punct, mai avem și alte proiecte în plan.

– Care sunt oportunitățile prin care se pot crea locuri de muncă pe plan local, astfel încât tinerii să nu mai plece prin alte părți?
– Cu toate că avem în plan și acest aspect, cu toate că știm cât sunt de necesare aceste locuri de muncă, oportunitățile sunt foarte reduse pentru o localitate cum este Gostavățu. Găsisem un investitor ce vroia să facă aici o secție de croitorie, în localul dezafectat al unei foste școli, numai că Ministerul Educației și Cercetării, care nu ne-a acordat avizul favorabil. Din punctul lor de vedere, clădirea le aparține și trebuie să fie destinată aceleași ramuri de activitate, dar eu nu mă văd și nu mă consider un primar complet dacă nu reușesc să creez și câteva locuri de muncă.

– Spuneați anterior că principala sursă de finanțare la nivelul localității vine din colectarea, la timp, a taxelor și impozitelor de la cetățeni. Cum reușiți să faceți acest lucru?
– În 2004, când am preluat funcția de primar al comunei Gostavățu, având în spate aproape 20 de ani de administrație, am încercat să le explic oamenilor că odată plătite la timp, taxele și impozitele ajută comunitatea și, nu în ultimul rând, ajută primăria să-și poată duce la bun-sfârșit toate obiectivele propuse. În adunările cetățenești le explic de fiecare dată că bugetul se compune din banii primiți de la guvern, din banii primiți de la Consiliul Județean și, bineînțeles, din taxe și impozite locale.

– Candidați mai departe pentru un nou mandat de primar al comunei Gostavățu? Cu ce planuri veniți în fața alegătorilor și ce le spuneți că vreți să faceți dumneavoastră între 2016 și 2020?
– Am fost puțin nehotărât, vizavi de această alegere, am analizat și reanalizat, și-n cele din urmă m-am hotărât să candidez pentru un nou mandat la funcția de primar al comunei Gostavățu. Am proiecte în derulare și vreau să le duc la bun-sfârșit. Mă recomandă obiectivele finalizate și seriozitatea de care am dat dovadă până acum, iar oamenii mă-ncurajează și-mi sunt aproape la fiecare pas. În plus, cetățeanul, când vine la Primăria comunei Gostavățu vine deschis, iar lucrul acesta se datorează și faptului că am creat un aparat cu niște funcționari destul de bine pregătiți și gata oricând să îi ajute pe cetățeni.

– Și, totuși, care ar fi proiectul de suflet din cele realizate până acum?
– Toate proiectele au importanța lor și toate îmi sunt aproape de suflet, dar nu pot să omit noua clădire a primăriei, una făcută cu gust prin care am încercat să le creez angazaților mei toate condițiile de care aveau nevoie.

– Ce le transmiteți adversarilor dumneavoastră, celor care în momentul acesta se pregătesc să vă atace cu unele sau altele?
– Le spun ceea ce le-am spus mereu: să facă o campanie decentă pentru că niciodată nu vor câștiga Primăria comunei Gostavățu mințind și aruncând cu noroi în mine. Să vină cu proiecte serioase, să dea dovadă că sunt oameni competenți și să arate cum văd ei modernizarea acestei localități!

– Cine vi se pare a fi persoana cea mai potrivită pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Olt?
– Mi-ați pus o întrebare la care, momentan nu vă pot da un răspuns exact, cu toate că, din punctul meu de vedere, cel mai bun președinte de Consiliu Județean este acela care este aproape de toți primarii județului, indiferent de culoarea lor politică…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.