Acasă Interviu Interviu cu primarul comunei Verguleasa, Valentin Piciu

Interviu cu primarul comunei Verguleasa, Valentin Piciu

1271

„Marius Oprescu are în spate un mandat de vicepreședinte la CJ Olt, cunoaște problemele din acest județ, este conectat și pregătit să facă treabă în slujba comunității”

 

În 2012, cetățenii comunei Verguleasa au investit cu folos. Alegerea lui valentin Piciu, primar al comunei, s-a dovedit a fi schimbarea necesară asupra modului de înțelegere și de bună-practică în doemniul administrației publice locale. Un primar tânăr, gospodar, a reușit să facă, într-un timp scurt, ce nu au fost alții în stare, mai bine de două decenii. Modest, echilibrat în conversație, Valentin Piciu a acceptat cu greu să vorbească despre acele lucruri pe care el le consideră normale. Despre împlinirile sale ca primar al comunei Verguleasa…

– Domnule primar, ce a însemnat anul 2015 pentru dumneavoastră și localitatea pe care o conduceți?
– Pentru noi, pentru comuna Verguleasa, anul 2015 a fost cel mai bun an din întreg mandatul, iar asta datorită faptului că am avut un buget mai bun decât toate celelalte câte au fost în anii anteriori. După cum se știe, a fost meritul unui ministru de marcă, un ministru din județul Olt care, din fericire pentru noi, a gândit bugete mai bune pentru primăriile ceva mai sărace, buget din care am putut să asigurăm mult mai bine dezvoltarea comunei…

– Care sunt investițiile pe care ni le puteți enumera, începând cu anul 2012, atunci când dumneavoastră v-ați apucat să faceți treabă în această comună?
– Am venit cu multă ambiție și am vrut să arătăm că se poate face treabă și la Verguleasa, dacă se vrea și se muncește așa cum trebuie. Vă pot spune că din primul an am refăcut iluminatul public la nivelul întregii comune, iar astăzi avem funcționale 450 de lămpi echipate cu becuri economice, cu fotocelulă, având astfel un iluminat public destul de bun. În același timp am început investiții și în infrastructură, am inițiat și un proiect de alimentare cu apă pentru toată comuna, și pot spune că suntem în faza de final și din acest punct de vedere.

– Când este gata rețeaua?
– Sistemul de alimentare cu apă din Verguleasa e gata, sunt peste 31 de kilometri cu o gospodărie de apă și două foraje la mare adâncime, respectiv 300 de metri, două bazine a 150 de metri cubi și nu în ultimul rând un grup de pompare care asigură alimentarea cu apă a tuturor celor șapte sate din această comună. Mai urmează ca în cel mai scurt timp, în aproximativ o săptămână, să ne punem de acord cu dirigintele de șantier și să efectuăm recepția la terminarea lucrărilor.

– Cât costă un metru cub de apă la Verguleasa?
– Încă n-am stabilit un preț, și asta deoarece n-am preluat lucrarea și nu avem licența de operator. În acest sens, am înființat o societate comercială în cadrul Consiliului Local Verguleasa și, cel mai probabil, vom mai crea și patru, cinci locuri de muncă. E vorba de doi instalatori, de contabil, de cititori și bineînțeles încasatori. Pentru început vom căuta să ne menținem cu personal ceva mai restrâns, vom urmări să vedem dacă ne descurcăm și vom vedea ulterior ce trebuie adăugat. Oricum ar fi, vor exista și cheltuieli…

– În ce fază sunt școlile în clipa de față, domnule primar?
– Din punctul meu de vedere, avem o rețea școlară suficient de bine pregătită și, fără să fiu acuzat de lipsă de modestie, vă pot spune că cel mai probabil, avem cele mai frumoase școli din nordul județului. Școala de la Poganu, acolo unde e centrul, a fost reabilitată prin Banca Mondială – un proiect de 10 miliarde, este o școală bine dotată, cu mobilier nou, cu două centrale termice schimbate, o instituție care se prezintă foarte bine și care va beneficia în curând și de o sală de sport aflată în curs de construcție, utilă copiilor din comuna Verguleasa. De reținut că avem 240 de copii înscriși, iar 160 se regăsesc la școala de la Poganu, fapt ce arată necesitatea acestor lucrări.

– Aveți o rețea de drumuri foarte vastă. Cum le-ați găsit și în ce fază sunt ele astăzi, la capăt de prim mandat?
– Așa cum ați spus, comuna Verguleasa are o rețea vastă de drumuri. Este străbătută de Drumul Județean 546 și de Drumul Național 67 B. Aceste drumuri se prezintă bine, sunt unele probleme la aletele de interes local, dar pentru asta avem un proiect aprobat pe Ordonanța 28, urmând să trecem la asfaltarea acestor zone care prezintă interes și care au probleme, dar asta imediat ce se va introduce canalizarea. Suntem acum la partea de anunț pentru licitație și cum avem contractul de execuție demarăm și lucrările. Avem contract de finanțare semnat cu Ministerul Dezvoltării, de 148 de miliarde lei vechi, iar investiția trebuie finalizată până în anul 2018. Altfel, intenționez ca lucrările să demareze de pe aceste drumuri de interes local și asta pentru ca ulterior să putem face cât mai rapid și asfaltarea.

– Despre o candidatură pentru un nou mandat ce ne puteți spune, domnule primar?
– Cu toate că am avut un mandat foarte greu, m-am hotărât să candidez și anul acesta, tocmai pentru a duce la bun sfârșit proiectele începute și asumate…

– Dincolo de cele amintite, mai sunt și alte lucruri pe care vreți să le faceți într-un viitor mandat?
– În primul rând, în mandatul următor aș vrea să terminăm lucrările de canalizare, vorbim de o lucrare mare, pe 37 de kilometri, mai vreau să finalizăm proiectul de reabilitare a căminului cultural, aflat și el în construire prin Compania Națională de Investiții, un proiect care, cel mai probabil, în luna septembrie va fi gata. Avem sala de sport cu termen de execuție 30 septembrie 2016, o sală mare cu 180 de locuri, o necesitrate pentru copiii din localitatea noastră. Spre exemplu, la Poganu, orele de sport se țin într-o sală de clasă fără mobilier, iar ăla nu se numește sport, pe 20 de metri pătrați.

– Sunt proiecte ambițioase și absolut necesare, domnule primar…
– Sunt proiecte realizabile, sunt proiecte necesare și îi asigur pe cetățenii comunei Verguleasa că se vor duce la bun-sfârșit. În altă ordine de idei, mai vreau să spun că în acest mandat am înființat un Centru Multifuncțional Social, în fostul sediu al CAP-ului, funcțional din august 2015, atunci când au început activitățile un număr de 69 de copii din localitatea noastră, 80% dintre ei fiind de etnie rromă, având în vedere că programul e destinat rromilor din Verguleasa. Vin zilnic, după orele de curs, servesc o masă caldă și efectuează activități formale și nonformale cu instructori educativi din cadrul școlii de la Poganu.

– Aveți un sistem de supraveghere video. Când l-ați pus la lucru și ce înseamnă el pentru liniștea și siguranța oamenilor din Verguleasa?
– Sistemul de supraveghere video îl avem din luna august 2012 este înființat prin fonduri norvegiene, prin Fondul Român de Dezvoltare Socială, și este un sistem foarte eficient. Tot în acest program am prevăzut încă un sistem de supraveghere, cu 13 camere și avem securizate atât curtea Primăriei Verguleasa cât și prin alte părți. Intenționez să ne extindem prin comună, prin zonele principale, au fost și discuții în acest sens și cu operatori de internet, dar marea problemă ar fi în ceea ce privește asigurarea energiei electrice pentru aceste camere, fiind nevoie, practic, de un contor la fiecare cameră în parte. Altfel, legate în public, ele funcționează de seara până dimineața, doar atât timp cât este energie în rețeaua publică. Așadar, ca să-l montezi în consum casnic, este nevoie de o altă procedură și de o altă legătură ce presupune contor. Nu știam nici eu de treaba asta, nu o luasem în calcul, dar discutând cu specialiștii mi s-a spus exact cum trebuie să procedăm și ce ar fi nevoie.

– Ce le spuneți adversarilor dumneavoastră care se pregătesc să vă atace și să vă critice, acele personaje care preferă să se exprime așa?
– Personal, le doresc sănătate tuturor candidaților, iar rugămintea mea ar fi să meargă într-o campanie curată, să discute cu cetățenii și să prezinte întocmai programele și proiectele pe care le au spre binele acestei comunități! Condamn campania negativă, campania de denigrare în care se spun tot felul de minciuni și nu se vine cu un proiect viabil. Să spui: „Votează-mă pe mine, să nu mai fie el!”, nu poate să reprezinte un mod corect și pozitiv pentru localitatea pe care ai vrea s-o reprezinți…

– Cine este persoana cea mai potrivită pentru funcția de președinte la Consiliul Județean Olt?
– Fără ezitare și fără discuții suplimentare, Marius Oprescu este persoana potrivită pentru a fi noul președinte al CJ Olt…

– Ce-l recomandă pe Marius Oprescu?
– În primul rând, Marius Oprescu este specialist, este un bun economist, iar în afară de pregătirea sa profesională este un om cu foarte mare experiență. Marius Oprescu are în spate un mandat de vicepreședinte la CJ Olt, cunoaște problemele din acest județ, este conectat și pregătit să facă treabă în slujba comunității. Nu e ușor, e mult de muncă, este o funcție de conducere care implică foarte multă responsabilitate și nu în ultimul rând respect față de oameni și față de banul public…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.