Acasă Interviu Interviu cu Virgil Gealapu, primarul comunei Bărăști, județul Olt

Interviu cu Virgil Gealapu, primarul comunei Bărăști, județul Olt

1601

„Bărăștenii trebuie să-și aleagă un primar bun, în care să aibă încredere, unul care arată că vrea și face într-adevăr ceva pentru comuna lor!”

În nordul județului, spre granița cu Argeșul, comuna Bărăști, o așezare de oameni gospodari, condusă de primarul Virgil Gealapu, reușește să fie o excepție pentru zonă. Aici, elementele civilizației, fără de care nu se poate concepe viața fiecărui om – alimentare cu apă curentă și canalizare, drumuri asfaltate, școli modernizate, sunt certitudini. Asta pentru că aici administrația locală este, efectiv, în slujba cetățeanului. Iar când aceste lucruri se văd cu ochiul liber, vhiar și cei care ar vrea să spună ceva împotrivă nu fac decât să recunoască faptul că un primar gospodar sfințește locul pe care îl conduce, acolo unde a fost investit prin vot, cu încredere, din partea alegătorilor.
În prag de alegeri locale, la Bărăști, Virgil Gealapu aproape că nu mai are nevoie să vină cu promisiuni, de tipul celor care ar determina oamenii într-un fel sau altul. De partea sunt faptele, lucruri care pot fi văzute cu ochiul liber, atât de localnici, cât și de cei care s-ar afla în trecere pe aici.

„Dacă ești calculat și ai capul pe umeri, știi cum să chibzuiești banul pe care îl ai în buzunar, dacă nu… nu este bine!”

– Ce a însemnat anul 2015 pentru dumneavoastră și comuna Bărăști, domnule primar?
– Pentru noi, 2015 a fost un an destul de bun. Nu mă interesează ce spun unii sau alții, dar la noi a fost bine, atât cât a fost. Sigur, oricând e loc de mai bine și oricând se poate și mai mult, dar… mergem mai departe și ne gospodărim cu ce avem. Dacă ești calculat și ai capul pe umeri, știi cum să chibzuiești banul pe care îl ai în buzunar, dacă nu… nu este bine! În orice caz, e mai puțin recomandat să te vaieți și să ceri ajutor la alții.

– Ați fost ajutat și de Consiliul Județean Olt…
– Puțin, foarte puțin. De la Consiliul Județean Olt, ultima dată am primit în jur de cinci sute de milioane cu care am făcut ce s-a putut…

– Observ că aveți un sistem foarte bun și util de monitorizare video. Câte camere aveți în localitate?
– Avem un sistem video necesar, e vorba de 14 camere amplasate în toate intersecțiile principale ale comunei Bărăști. Siguranța cetățeanului este o prioritate pentru mine ca primar, iar implementarea acestui sistem era necesară. Avem nevoie de oameni care să știe că viețile și bunurile lor sunt în siguranță. Mai mult, îi descurajează pe cei porniți pe fapte antisociale.

– Își fac datoria? Vă ajută în localitate?
– Își fac datoria, sunt eficiente, nu mai avem probleme cu diverse reclamații și evenimente nedorite, iar lucrul ăsta ne bucură foarte mult. Spre exemplu, acum vreo două săptâmâni se furase un container de la gunoaie. Am fost informați, am urmărit înregistrările și am depistat imediat făptașul care aruncase containerul respectiv în apă.

– Sunteți membru GAL. Ce investiții aveți până în clipa de față și ce mai aveți în gând pentru perioada următoare?
– Avem trei societăți puternice în zonă, așteptăm să vedem ce dorește fiecare să facă, una dintre ele cu zootehnie, cu lapte, cu o sală mai mare pentru muls, grajdiuri și tot ce e nevoie. E nevoie de ceva mai performant și nu ne mai puteam chinui cu ceea ce aveam. La Bărăști mai sunt destule de făcut, avem proiecte și suntem încrezători că le vom duce la bun-sfârșit. Investițiile, fie ele și pe privat, în cadrul Grupului de Acțiune Locală, sunt benefice pentru întreaga comună. Ele aduc noi locuri de muncă, iar pentru o comunitate rurală problema locurilor de muncă, e, într-adevăr, una foarte mare.

„Avem rețea de apă funcțională în toată comuna, nu sunt probleme, iar prețul la metrul cub de apă este trei lei”

– Cu rețeaua de apă cum stați în localitate, domnule primar?
– Avem rețea de apă funcțională în toată comuna, nu sunt probleme, iar prețul la metrul cub de apă este trei lei. În ceea ce privește calitatea apei, vă pot spune că este foarte bună, și nici nu se putea altfel, având în vedere că cele
opt puțuri sunt la o adâncime de 280-300 de metri.

– În ceea ce privește drumurile din localitatea dumeneavoastră?
– Am acordat și acordăm prioritate drumurilor din comuna noastră. Încercăm să le păstrăm în stare bună și, de asemenea, să ne ocupăm de cele pe care le avem prinse în proiecte. Spre exemplu, avem acum un kilometru și jumătate de drum, așteptăm vremea frumoasă să începem lucrarea și vom merge mai departe și cu alte zone ale comunei noastre.

– Ne-ați vorbit de rețeaua de apă. Cum se prezintă canalizarea?
– La fel de bine stăm și în ceea ce privește rețeau de canalizare din comuna Bărăști. Este o rețea bine pusă la punct, amplasată în majoritatea zonelor, sunt ulițe cu canale băgate și suntem și aici mulțumiți de modul în care ne-am mișcat. Mai exact, avem canalizare funcțională în trei sate, pe doisprezece kilometri și jumătate, ceea ce este un lucru foarte bun pentru locuitorii comunei noastre…

– Care sunt proiectele administrației locale prin GAL?
– Prin GAL aș vrea să facem modernizări și să înlocuim toată conducta de apă, pe cea de metal cu cea de pexal, plus o stație de clorinare pentru că nu avem la toate bazinele de apă și este neapărată nevoie.

– Ce le spuneți adversarilor dumneavoastră din campania care urmează în această vară? Ce trebuie să facă?
– Nu trebuie să facă nimic. Eu le spun doar atât: să vină cu proiecte viabile pentru comună!

„La Bărăști avem apă, avem canal și drumuri bune, dar un om care vrea să lucreze într-o administrație, trebuie să vină cu noi proiecte și cu idei!”

– Și dacă sunt toate făcute, ei ce ar trebui să mai facă?
– Să se gândească mai departe ce mai e de făcut! E drept, la Bărăști avem apă, avem canal și drumuri bune, dar un om care vrea să lucreze într-o administrație, trebuie să vină cu noi proiecte și cu idei! Dacă le are. Dacă nu… vine
și răsfoiște ce au făcut cei dinainte.

– Dar dumneavoastră, în prag de alegeri, ce le spuneți cetățenilor din localitate?
– Eu sper ca cetățeni să aibă cât mai mulți candidați și să aleagă ce își doresc și cred că e mai bine pentru ei! Bărăștenii trebuie să-și aleagă un primar bun, în care să aibă încredere, unul care arată că vrea și face într-adevăr ceva pentru comuna lor! În ceea ce mă privește, proiectele pe care eu le-am avut am căutat să le realizez. Peste un an și jumătate eu ies la pensie, dar nu aș vrea, și-ar fi păcat, să-mi las proiectele de suflet, iar altul să nu le ducă la
bun-sfârșit.

– Că tot vorbiți de proiecte. Ce alt proiect major aveți, domnule primar Gealapu?
– Am mai multe, dar, spre exemplu, îmi vine acum în minte un proiect de peste 1 milion de euro, pe fonduri europene, depus și aprobat pe PADR, un proiect de 5,5 kilometri de asfalt în comuna Bărăști. Este depus, a venit comisia de la Craiova, e totul în regulă și așteptăm să demarăm cât mai rapid posibil. De asemenea, pe Ordonanța 28 mai avem un proiect pentru un drum de 4 kilometri, depus de anul trecut, și vom vedea când se acordă finanțarea. Acum avem, însă, guvern de tehnocrați, așa că, cine știe ce va urma…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.