Acasă Interviu Interviu cu deputatul Emil Stelian Constantin MOȚ, candidat PSD la Primăria municipiului...

Interviu cu deputatul Emil Stelian Constantin MOȚ, candidat PSD la Primăria municipiului Slatina

765

 

Fiți cu ochii pe mine! Dacă vreodată veți vedea că încalc angajamentele, vreau să mă trageți de mânecă, să-mi spuneți că am uitat!”

 

E certă data alegerilor locale: prima duminică din iunie. Atunci, românii vor fi chemați să voteze primarii, consilierii locali și consilierii județeni care să le reprezinte, administrativ, interesele, pentru următorii 4 ani.
Singura dispută legată de scrutinul din iunie este dacă liberalii, partenerii politici din spatele proiectului tehnocrat susținut de Dacian Cioloș vor schimba regulile în timpul jocului și vor impune, prin artificii legislative, un al doilea tur de scrutin. Însă, chiar și așa, procesul electoral din vară este unul care îi privește pe toți românii care au dobândit dreptul la vot și care sunt conștienți de înseamnătatea manifestării elective în contextul dat de alegerea celor care să-i reprezinte în structurile administrative.
La Slatina, candidatul anunțat de către PSD, încă din data de 26 noiembrie 2015, este președintele organizației municipale, deputatul Emil Stelian Constantin Moț, membru al Comisiei pentru Comunitățile de Români din Afara Granițelor Țării și al Comisiei pentru Mediu și Echilibru Ecologic.
Despre intențiile sale, cât și despre proiectele asumate în vederea dezvoltării Slatinei, deputatul Emil Moț, candidatul PSD la funcția de primar a acceptat să ofere repere, soluții, cât și proiecte pentru viitor…
 
 
– O candidatură surpriză, domnule deputat. În calculele făcute în prima parte a anului 2015, numele dumneavoastră nu era vehiculat pe o listă scurtă de candidați ai PSD la Primăria Slatina…
– Recunosc, datele problemei sunt așa cum le spuneți dumneavoastră, raportate la timpul invocat. E o decizie venită în a doua parte a anului, atunci când în urma măsurătorii sociologice făcute, slătinenii au arătat că au încredere în mine și că pot fi pentru ei un primar care să dezvolte orașul. Mă onorează încrederea cetățenilor, entuziasmul pe care îl simt din partea colegilor din marea echipă, cea a PSD Slatina. Este, dacă vreți, o obligație de a intra în această competiție și de a fi acolo la nivelul așteptărilor.
 
 
– Vă asumați un mesaj de campanie care poate da naștere unor interpretări, comentarii și atacuri, chiar din partea adversarilor: „Continuăm să construim Slatina!”
– Anticipez esența întrebării dumneavoastră și poate ce vreți să spuneți mai departe aici. Eu cred că marea problemă a societății românești este negarea evidenței. Vedeți, am spus că începem după 1989 de la zero, iar în timp ne-am dat seama că nu există un zero absolut, un punct de plecare în dezvoltarea unei societăți. Altfel, aici, la noi, în Slatina, haideți să nu punem o bornă de plecare și să negăm lucrurile bune care s-au făcut în ultimii ani, să nu vedem din cauza copacilor pădurea. Slatina din 2016 nu seamănă cu ce era în 2004, spre exemplu, și trebuie să fie doar un pas din Slatina care va fi, să zicem, în 2014. O civilizație urbană e condamnată să se dezvolte. Deci, conotația interpretată abuziv din mesajul meu nu e decât un postament distructiv, din care, atunci când semeni vânt nu poți să culegi decât furtună.
 
 
– Vorbiți, domnule deputat, de crearea a două mii de locuri de muncă noi în Slatina. Este apanajul primarului să facă așa ceva?
– Dacă privim strict sensul întrebării vă răspund sincer, așa cum sunt și-mi propun să rămân mai departe, cu toate riscurile sincerității asumate. Un primar nu e șef de agenție de recrutare, dar dispune de de pârghii și politici administrative generatoare de facilități care, la final, duc la crearea de locuri de muncă. Iată, se lucrează intens în Parcul Industrial, iar noua capacitate de la Prysmian va da la cheie, în acest an, 400 de locuri de muncă noi. Zona e în continuă dezvoltare, iar eu cred că două mii de locuri de muncă e un număr minim asumat. De aici, lucrurile pot fi privite și mai în larg. În spatele fiecărui loc de muncă se poate afla un partener de viață, un copil, beneficiari ai stabilității economice a unui membru de familie. Nu omit nici taxele, impozitele care vin către comunitate, plus-valoarea realizată pe raza Slatinei. Un loc de muncă l-aș compara cu un copac: vara îți oferă umbră, iar iarna protejează de viscol. Beneficii în mod continuu. Pe orizontală, cât și pe verticală. Nu există orașe dezvoltate fără o piață a muncii solidă. Nu se poate altfel!
 
 
– Am regăsit în agenda dumneavoastră referiri la modernizarea blocului central al Spitalului Județean de Urgență Slatina. Nu e puțin?
– Nu sunt adeptul promisiunilor spectaculoase, chiar dacă uneori am prieteni care îmi reproșează că nu spun câte-n lună, câte-n stele. Nu putem construi un spital de la zero, care să devină funcțional mâine. Până atunci, ce facem cu ce avem? Ca primar al Slatinei, alături de viitorul președinte al Consiliului Județean, vom încheia un parteneriat funcțional, in integrum, pentru a rezolva într-un timp scurt modernizarea blocului central al Spitalului. Mai departe, haideți să îndeplinim acest obiectiv, să-i consultăm apoi pe slătineni ce vor mai departe pe teme medicale și vom veni în întâmpinarea dorințelor lor.
 
 
– Slatina, un oraș sufocat în privința locurilor de parcare. Aveți soluții?
– Nu-mi cereți ca a doua zi după ce voi ajunge la primărie să rezolv această problemă! Nimeni nu vrea să spună lucrurilor pe nume, și cred că toți trebuie să fim de acord cu un punct de plecare. Proiectarea Slatinei din partea de sus, făcută în anii ’60-’70 s-a raporat la realitățile acelor vremuri. Blocuri înghesuite, artere nu tocmai largi, cu mașini puține. Astăzi, nu mai este o noutate pentru mine să aibă un vecin, sau chiar cel în cauză, a doua mașină înmatriculată la aceeași adresă. Știu: ce a fost nu e o soluție pentru viitor! E nevoie de un studiu real al locurilor de parcare, de o analiză oportună făcută în domeniu, pentru a identifica soluții. Ele sunt, dar trebuie găsite și rezolvate urgent! E nevoie de parcări supraetajate pe structuri ușoare, de găsirea unor modalități prin care să încurajăm parcările vehiculelor comerciale la marginea orașului, în locuri sigure. Numai din aceste două măsuri vom găsi aproape o mie de locuri de parcare noi, în zonele rezidențiale. Există soluții, există voință și veți vedea și un nou concept al locului de parcare.
 
 
– Sunt slătineni nemulțumiți, îndreptățiți chiar să fie așa: cei care locuiesc în blocuri care nu sunt anvelopate termic.
– Știu ce vreți să mă întrebați. Îi înțeleg pe oamenii în cauză, chiar dacă, pe undeva, nici ei nu au făcut chiar ceea ce se putea face pentru urgentarea anvelopării blocurilor în care locuiesc. Dar, îmi asum ceea ce spun: finalizarea reabilitării termice a blocurilor din Slatina este o prioritate pentru mine ca primar al municipiului. Chiar în prezent, consilierii locali ai PSD au votat pentru anveloparea termică a 103 blocuri din Slatina, ceea ce înseamnă 185 de scări și aproximativ 3700 de apartamente. Nu sunt vorbe, sunt elemente din bugetul Slatinei pe 2016. Nu este o acțiune electorală, este o realitate a grijii pe care echipa social-democrată de la Slatina o poartă cetățeanului. Deduceți dumneavoastră din cifrele mele câți slătineni vor beneficia de un confort termic crescut și de diminuarea facturii la gaze! Într-o asemenea situație, eu cred că scopul final: reabilitarea tuturor blocurilor din Slatina, nu e o țintă prea îndepărtată și poate fi atinsă într-un timp rezonabil.
 
 
– Vă temeți de adversarii dumneavoastră?
– Nu aș vrea să abordez acest punct de vedere dintr-o poziție dată de curaj sau teamă. Mă tem, însă, pentru ei: să nu promită lucruri mari care să-i ducă în derizoriu! Să nu cadă în capcana vorbelor mari care cred că pot aduce voturi! Slătineanul de astăzi este un om înțelept, știe ce vrea de la administrația locală, iar eu mizez pe înțelepciunea lui: de a separa promisiunile goale de cele care pot fi îndeplinite! Altfel, nu-mi voi construi campania raportându-mă la ce spun alții și ce fac adversarii mei. Îi respect pe slătineni și, din respect pentru ei, nu voi intra în zona unor atacuri de acest gen. Fiți cu ochii pe mine! Dacă vreodată veți vedea că încalc angajamentele, vreau să mă trageți de mânecă, să-mi spuneți că am uitat! Altfel, îi rog pe partenerii de competiție să ia Slatina la pas! Poate, împreună, o să găsim și alte probleme, dar și soluții pentru ele…

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here