Acasă Actualitate Siminica Mirea susţine, necondiţionat, alegerile locale în două tururi

Siminica Mirea susţine, necondiţionat, alegerile locale în două tururi

296
 
Siminica Mirea, co-preşedintele PNL Olt, vede necesară revenirii la două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor. PSD se împotriveşte acestui demers, pe care liberalii îl consideră un principiu al democraţiei.
„Este necesară revenirea la două tururi de scrutin. Principiul majorităţii – 50% plus 1 – stă la baza oricărei democraţii, esenţial pentru alegerile locale. Un singur tur încalcă acest principiu şi, implicit, Constituţia. Alegerile locale în două tururi de scrutin sunt formula care respectă principiul esenţial în orice democraţie – majoritatea decide. Un singur tur înseamnă că o minoritate decide în numele unei majorităţi. Această anomalie este esenţială a fi corectată, chiar şi acum. (consultaţi Scrisoarea deschisă adresată Avocatului Poporului şi difuzată marţi, 26 ianuarie. PSD are alergie la democraţie şi consideră că deţine monopolul «puterii», pe care atunci când are «bunăvoinţă» le-o cedează şi alegătorilor – campania lansată de PSD sub titulatura «PSD îţi dă puterea». PSD înţelege pe dos democraţia, în realitate fuge de cetăţeni şi manifestă o atitudine toxică și retrogradă cu care insistă să contamineze România.
PSD trebuie să răspundă la o întrebare simplă: Este majoritatea cea care trebuie să decidă într-o democraţie, sau e normal ca deciziile să aparţină la vot unei minorităţi? PSD refuză cu obstinaţie să răspundă la această întrebare, folosind tot felul de alte discuţii colaterale doar pentru a nu discuta pe fond acest subiect”, spune Siminica Mirea.
 
PNL a cerut sesizarea Curţii Constituţionale de către Avocatul Poporului, cel căruia Constituţia îi permite acest lucru, cu privire la neconstituţionalitatea normei actuale în care primarii sunt aleşi într-un singur tur de scrutin.
„Ne exprimăm speranţa că Avocatul Poporului va proceda în consecinţă şi se va adresa CCR, existând mai multe solicitări în acest sens, şi nu va repeta eroare din cazul OUG 55 privind traseismul aleşilor locali. Acest principiu este fundamental, problematica în cauză având consecinţe extrem de grave asupra exerciţiului democratic, motiv pentru care este foarte important ca CCR să fie sesizată ca să poată analiza acest caz. Ameninţările deşarte ale PSD nu impresionează pe nimeni. Declaraţia lui Liviu Dragnea cu privire la boicotarea alegerilor reprezintă o cacealma și o sperietoare doar de dragul de a-şi menţine poziţia de influenţă şi de a bloca jocul democratic. PSD se vede în situaţia de a pierde alegerile dacă cetăţenii sunt lăsaţi să decidă printr-o majoritate, aşa cum e normal. Liviu Dragnea nu se află în poziţia de a vorbi despre organizarea alegerilor, ci ar trebui să dea socoteală în privinţa OUG 55 pe care a iniţiat-o. Între PNL și PSD există o diferenţă fundamentală: PSD s-a folosit de toate tertipurile pentru a denatura sensul alegerilor în interes propriu, PNL cere un lucru cât se poate de clar şi corect, respectiv ca alegerile să respecte o serie de principii de bun simţ – legitimitate, reprezentativitate, echitate”, a precizat Siminica Mirea.
 
PSD e principalul vinovat pentru menţinerea MCV
Deşi oficialii europeni au subliniat că România face progrese în combaterea corupţiei, raportele MCV au atras atenţia de fiecare dată că Parlamentul obstrucţionează acest demers, fapt ce a determinat şi determină amânarea aderării statului român la Spaţiul Schengen.
„PSD e principalul vinovat pentru menţinerea MCV. PNL a atras atenţia în nenumărate rânduri că obiectivul de aderare la Spaţiul Schengen este obstrucţionat de atitudinea PSD din Parlament, care a patronat – fără a ţine cont de interesele României – respingerea solicitărilor de ridicare a imunităţii unor parlamentari.”, a mai spus Mirea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.