Acasă Actualitate Autorități locale și naționale, parte a sistemului ticăloșit. Statul mafiot, complice la...

Autorități locale și naționale, parte a sistemului ticăloșit. Statul mafiot, complice la pescuitul ilegal de pe râul Olt

322

 

România se prăbușește în fiecare zi. Nu sub grăutatea zăpezii de pe firele de la distribuitorul de electricitate, nu sub amenințarea cruntă a sărăciei, cadou făcut de guvernanți românilor din afara sistemului, ci, mult mai grav, sub presiunea pusă de statul mafiot. O construcție ticăloasă care în anumite segmente se identifică foarte bine cu ceea ce ar fi trebuit să fie, dar nu regăsim în realitate: STATUL DE DREPT.

În continuare, o anchetă jurnalistică, făcută ca pe vremuri, prin care se demonstrează fără echivoc de ce statul este principalul dușman al României și românilor care mai au curajul să locuiască în această țară.
 
Scriam cândva despre nemulțumirile pescarilor amatori de pe Olt…
În Ziarul de Olt Nr. 531 din 6 noiembrie 2015, primea spațiu un articol privind un demers făcut de către pescarii amatori de pe Olt, cei care arătau ministrului Agriculturii de la acea vreme, pulifriciul Daniel Constantin, jaful instituționalizat prin care, sub oblăduirea instituțiilor subordonate demnitarului din ministerul de resort amintit mai sus, are loc exploatarea haotică a peștelui de pe râul Olt. Un atentat la fauna națională, inserat sub forma unei scrisori care trebuia să primească răspuns și măsuri în consecință.
674 de semnatari ai petiției aduceau în atenție publică tot ceea ce se întâmplă privind modul cum o instituție a statului, e vorba de Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA) care tolerează genocidul piscicol.
Oamenii de bună-credință, plătitori de impozite și taxe în această țară, au crezut că prin petiția lor, prin care cereau oprirea pescuitului industrial de pe Olt, cei plătiți să susțină cauza de utilitate publică, vor și interveni în consecință. Numai că, solicitarea făcută nu a produs efectele scontate. Căci, în România e veche povestea: lupii sunt paznici la stânele de oi… Adaptați-o la peștele de pe Olt și vă veți da seama pe parcurs cine sunt răpitorii cei mari!
 
Oamenii explicau în acea petiție, cu subiect și predicat, că pescuitul industrial distruge, irecuperabil, o faună milenară, și așa afectată de constuirea sistemului hidrotehnic de pe Olt, unul care a schimbat regulile vieții vietăților piscicole de pe acest curs de apă, în urmă cu aproape 40 de ani. Visători, petiționarii invocau și Strategia de Dezvoltare a Județului Olt, pentru perioada 2014-2020, aprobată în Consiliul Județean Olt, prin hotărârea 122/2014.
Nu s-a schimbat nimic, ba chiar, din contră, lucrurile se precipită mai departe, iar afacerile ilegale de sute de mii de euro (la o evaluare minimală) se desfășoară nestingherite, pe Olt, în zona județului cu același nume. (Pentru mai multe, intră și citește articolul: Scrisoare deschisă lui Daniel Constantin. Poate o citeşte şi prefectul Neacşu, de la Olt. Poate o văd şi alţi pulifrici”,apărut în Ziarul de Olt Nr. 531, și pe site-ul aceleiași publicații).
 
Pe Olt, atac la siguranța națională. Dacă ar exista SRI…
Nu e deloc o exagerare jurnalistică. Senatul a aprobat în 2015, în calitate de cameră decizională, un proiect de lege potrivit căruia distrugerea mediului înconjurător a devenit amenințare la siguranța națională. Actul normativ a fost promulgat de Iohannis.
Deci, sunt considerate amenințări la siguranța națională „Orice acțiuni sau inacțiuni care lezează interesele economice strategice ale României, cele care au ca efect periclitarea, gestionarea ilegală, degradarea ori distrugerea resurselor naturale, fondurilor forestier, cinegetic şi piscicol, apelor şi altor asemenea resurse, precum şi monopolizarea ori blocarea accesului la acestea, cu consecinţe la nivel naţional sau regional”.
 
În aceste condiții, instituțiile statului, specializate pe siguranță națională, chiar ar trebui să vegheze la ce se întâmplă la ANPA, pentru că acolo se produc, nu amenințări, ci acțiuni împotriva siguranței naționale. Din păcate, structurile statului specializate, fie sunt indolente, fie sunt complice, fie sunt incapabile să gestioneze această situație. De siguranță națională. Însă, de unde nu e, vorba aia, nici Dumnezeu nu cere… Altfel, nu și-ar permite ANPA să sfideze bunul simț și logica elementară a celui care, fără o stăruință suplimentară, vede ce vedem cu toții.
 
Ce zice ANPA…
La mijlocul lui decembrie 2015, Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură, solicitată să ofere o poziție pe tema pescuitului comercial de pe Olt, din județul Olt, comunică, pe seama situației, cu subiect și predicat, niște grozăvii care nu sunt de acasă, ci vin din altă lume. Printr-o formulare stufoasă, invocând texte de lege, ANPA spune că în 2015 pe lacurile de acumulare de pe Râul Olt, din județul Vâlcea, nu au fost eliberate autorizații de pescuit comercial. În schimb, la proștii din Olt, județul, să fie mai clar, sunt 129 de pescari comerciali, care, legal, spune ANPA, plătesc taxele prevăzute de legislația în vigoare. Iar nesimțirea și tupeul merg mai departe, și aflăm că adevărata problemă de pe Olt, din județul cu nume de râu, este dată de pescarii comerciali, care, prin capturile făcute, afectează… siguranța națională.
Legătura este halucinantă. Cică, un pescar amator e terorist internațional. Pentru că ANPA zice că ar fi vreo patru mii de persoane (cei de acolo nu știu cu exactitate numărul lor, dar salivează la numărul exact al celor comerciali) care ar prinde 5 kilograme de pește, iar înmulțind cu patru mii, pe lună, pe an, nimeni nu știe cum, secătuiesc rezerva națională. Adică, o râmă într-un cârlig e mai nocivă pentru faună, decât o setcă monofilament întinsă pe lungimi de câteva sute de metri. Deci, avem, cum zice ANPA: „(…) o presiune considerabilă asupra resurse acvatice vii”.
 
 
Vreți dreptate? Plătiți-o cu banii voștri!
Mai mult, ANPA ar fi, pe ici, pe colo, de acord cu interzicerea pescuitului comercial pe lacurile de acumulare din Olt, dar, țineți-vă bine: e nevoie, spune sursa, de un… „studiu de evaluare întocmit de către instituții de cercetare abilitate în domeniu”, pe care trebuie să-l plătească solicitanții. Adică, pescarii amatori care vor oprirea industrializării peștelui din Olt. Până nu e prea târziu.
În urma studiului s-ar vedea dacă populația piscicolă e în declin și dacă cei 129 de pescari comerciali, pe care ANPA îi consideră un club select de măicuțe de la mănăstire, ar afecta echilibrul faunei acvatice.
Însă, ANPA nu spune nimic despre cantitățile de pește prins comercial din Olt, despre modul de comercializare, despre fiscalizarea acestui venit și toate cele. Pentru că.. nu e interesată să atenteze la bunăstarea finilor pescari din apropierea nașilor plătiți de stat să vegheze la protejarea faunei piscicole. Domnul Panaitescu de la Vâlcea știe mai multe pe tema asta…
 
Ce ar trebui să aibă pescarii comerciali de pe Olt
Legea e tare, dar e dreaptă ca funia în sac. Pescarii comerciali ar trebui să aibă debarcadere, case de marcat, mașini autorizate sanitar pentru transportul peștelui și să genereze către ANPA Vâlcea, în speța noastră, cantitățile prinse, defalcate pe specii, pe calibru și alte lucruri. Nimic din toate acestea nu sunt văzute pe Olt, pentru că ele costă, și e mai simplu să treci pe lângă, pentru că e mai mult profit, iar profitul în România se împarte. D’aia vedem și pe la DNA domni cu gulere albe, care tremură-n chiloți, atunci când sunt chemați să spună ce au făcut cu comisionul.
Însă, respectarea acestor proceduri și achiziționarea întregului compex de dispozitive și aparatură, ar scoate la iveală adevăratele profituri făcute de sistemul mafiot al pescuitului comercial, tolerat, se pare, nu numai pe Olt, de cei de la ANPA. E greu de crezut că în alte părți din țară e altfel… Ce sunt ălea autorizații sanitar-veterniare, ce e ală program de funcționare, cine a auzit de case de marcat? Dă-le-n colo! Ducă-se în pustii!
 
În loc de epilog…
E evident acest jaf instituționalizat. Nu trebuie să fii prefect, comandant de poliție județeană, șef la ANAF, șef la structura județeană a SRI, ca să vezi așa ceva. E accesibil oricărui cetățean, peisajul general, pentru a-ți face o imagine de ansamblu asupra acestei situații. Dar, dacă lucrezi în una din instituțiile unde noi am nominalizat, generic, titularii posturilor și nu acționezi în consecință, e păcat să semnezi pentru salariu și să crezi că îți faci treaba.
 
Cândva, au fost topitoriile de aluminiu, o mană cerească pentru a produce venituri incomensurabile în județul Olt. Astăzi, pescarii comerciali, garantați de stat, ocrotiți de ANPA, și nu numai, distrug, pentru profit, un patrimoniu care ar trebui să rămână și urmașilor noștri. În acest condiții, protejându-i pe afaceriștii din domeniul piscicol, tratându-i pe pescarii sportivi ca pe infractori, în curând, din Râul Olt, zona adiacentă județului cu același nume, vom putea pescui doar pești de sticlă. Din modelele de până în 1989, care stăteau pe televizorul Diamant, pe suportul de macrame… Iar ei, copiii noștri, sau copiii copiilor noștri, nu ne vor ierta niciodată. După jaful din păduri, unde munții sunt dezgoliți, am ajuns și pe fundul bălții, nu? Cu largul concurs al statului mafiot. STATUL ROMÂN.

2 COMENTARII

  1. Domnu Dobritoiu intrebati-l dumneavoastra pe domnul care v a pus sa scrieti articolul ca l-am intrebat si eu in iunie 2015 ce a facut cu cei 50 lei pe care ni ia incasat in fiecare an de la noi pescarii sportivi , cumva este suparat ca nu poate sa ni mai incaseze si acum? Noi pescarii sportivi suntem de acord cu ANPA sa ne elibereze permisele de pescuit sportiv , vrem sa fim liberi si independenti , sa nu mai fim la mana lui sa ne incaseze banii pentru ași face el averi (restaurante,hoteluri si multe altele).
    Este ce-l mai mare bandit din judetul Olt pe el nu il vede oare DNA, SRI si alte instituti ale statului? Va rugam frumos sa faceti apel la toate institutiile statului sa il vada si pe el .

  2. Am ajuns la capatul rabdarii. Vom iesi in strada.
    Unde sunt asa zisele puncte de colectare a pestelui din judetul Olt ? Sunt dotate cu instalatii de producere a fulgilor de gheata, camere frigorifice? Unde sunt? – ca nu le-a vazut nimeni,niciodata. Au autorizatie sanitar veterinara ? Care sunt masinile dotate cu instalatie de frig si autorizate de transport a pestelui?
    Am putea sa stim si noi , fraierii, cetatenii, pescarii sportivi ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here