Acasă Interviu Interviu cu Emil Popa, primarul municipiului Slatina

Interviu cu Emil Popa, primarul municipiului Slatina

777
 
”Primarul Slatinei trebuie să fie un om mânat de bune intenții, care să respecte legea. În municipiul nostru sunt foarte multe lucruri de făcut, iar viitorul edil trebuie să înțeleagă că timpul nu e de partea sa”
2015 va rămâne în istoria Slatinei. De cele petrecute în acest timp își vor aminti și cronicarii vremurilor viitoare. Nu oricând, în istoria unei urbe, a unei capitale de județ, se întâmplă ca într-o perioadă atât de scurtă să avem trei primari în vremuri de pace.
Pe fondul acțiunilor desfășurate de justiție, alesul Minel Prina demisionează pe 24 iunie a.c., deși nu-și mai exercita mandatul încă din februarie, atunci când, inițial reținut, ulterior arestat la domiciliu, într-un final, sub control judiciar, acesta se despărțise de administrație după un mandat scurt, început în februarie 2013.
 
Între timp, a urmat o perioadă în care interimatul a fost asigurat de Mihaela Stana, cea care vine în fruntea Slatinei pe 2 aprilie, atunci când preia atribuțiile de primar interimar. O retragere voluntară a acesteia îi face loc lui Emil Popa, ales în aceeași zi și viceprimar, și primar interimar, pe 25 iunie 2015. Dată după care, putem spune, că cel puțin până la alegerile locale, Slatina a intrat într-un regim normal de funcționare.
Despre ce a este după 25 iunie 2015, despre perspectivele de dezvoltare ale Slatinei, primarul Emil Popa vorbește în continuare, deschis, într-un interviu în exclusivitate, acordat Ziarului de Olt.
 
– Ce a însemnat pentru dumneavoastră propunerea-provocarea de a fi primar al Slatinei?
– La momentul în care am fost propus pentru această funcție, cred că lucrurile s-au mișcat atât de repede încât nu am stat atunci să analizez toate detaliile legate de ansamblul acestui proiect. Recunosc, e vorba de o provocare, de o încercare nouă în viață și, de ce nu, de a le arăta slătinenilor că orașul lor poate continua ritmul dezvoltării și, mai mult decât atât, că Slatina le aparține, indiferent de ce acțiuni au loc în zona justiției. Îi mulțumesc pentru încredere domnului președinte Paul Stănescu! E omul care a girat convingerile mele că voi face treabă și îi voi convinge pe slătineni să aibă din nou încredere în primăria lor…
– Ce ați găsit în primărie?
– Nu am acum în minte o imagine bine fixată în timp și în spațiu, care să dea un sens concret întrebării dumneavoastră. Am găsit o mână de oameni care, marcați de cele petrecute în ultima perioadă, aceptau schimbarea de edil ca pe o fatalitate. La început a fost o neîncredere foarte mare din partea lor în mine, dar, pe parcurs, vreau să cred că am găsit niște pârghii ale comunicării destul de bune, astfel încât mecanismul de funcționare al administrației publice locale să nu fie afectat de această schimbare de primar. Aș putea spune că am reușit să redau încrederea resursei umane de a putea lucra în continuare în binele cetățenilor. Nu vreau să-mi impun un stil anume de lucru, să marchez într-un fel prezența mea în fruntea Slatinei. Astăzi, contează mai puțin cine este primar, important e ca pârghiile administrației să deservească cetățeanul.
 
– Cum colaborați cu celelalte instituții de interes public aflate în interacțiune cu Primăria Slatina?
– Din partea mea există o deschidere totală. Insist pe… deschidere totală, față de orice solicitare venită, de oriunde ar fi, cu o singură condiție: să respecte cadrul legal! O seamă de instituții ale statului, în această perioadă zbuciumată, se adresează primăriei și primesc de aici exact ceea ce urmăresc. Personal, cred că în acest fel trebuie lucrat, să nu consumăm energii inutil pentru a încerca să evităm unele relații instituționale!
 
– Sunt slătineni care așteaptă continuarea investițiilor în oraș. Ce le spuneți?
– Aș vrea să schimbăm sensul întrebării. Nu e vorba de o așteptare, e vorba de certitudini, de investiții realizate din iunie încoace, sau aflate în diverse stadii de proiectare, execuție. Strada Ionașcu are aspectul unui bulevard. De ce nu avem centură, nu mă întrebați pe mine… Zona străzii Drăgănești a fost refăcută în totalitate. Avem strada Mihai Kogălniceanu, aici, în colț la primărie, unde iarăși vorbim de o infrastructură nouă. Zona Sopot, o altă investiție, cred eu, demnă de consemnat. Nu am stat degeaba, iar dacă astăzi aceste repere au un alt grad de civilizație urbană este pentru că slătinenii merită cu prisosință așa ceva. Și, aș mai putea enumera și alte obiective, dar astăzi ne oprim aici. Să nu uit, însă, instituțiile publice aflate în administrarea primăriei funcționează ireproșabil. Școlile au utilitățile necesare, căminele, creșele, de asemenea, iluminatul public – e loc și de mai bine, dar acest bine de astăzi înseamnă siguranță pentru cetățeni, pe timp de noapte…
 
– Ce vă propuneți pentru viitor?
– În actuala conjunctură, planurile mele sunt raportate la funcția pe care o dețin, la un alt concept pe termene: scurt și mediu. E nevoie de asigurarea funcționării mecanismului administrativ, până după validarea rezultatului alegerilor locale din 2016, dată de la care ecuația problemei, indiferent de cine va fi primar, e alta. Suntem în iarnă, nu a nins încă, dar și dacă va ninge, străzile trebuie să fie curate, practicabile, având în vedere particularitatea orașului, în sensul că diferențele de nivel trebuie supravegheate îndeaproape pentru a permite un trafic fără probleme, atât pentru mijloacele de transport publice, cât și pentru restul participanților la trafic.
 
– Slatina, asaltată de câinii vagabonzi…
– O problemă sesizată întocmai. Nu e niciun secret că aici trebuie intervenit repede, că doar o minune a făcut ca aici să nu se întâmple o tragedie. Externalizarea serviciului a fost o soluție care nu a rezolvat această problemă așteptată de toți cetățenii. Am demarat procedurile pentru reconfigurarea adăpostului canin de la Sărăcești, pentru a le asigura acestor animale, nevinovate până la urmă, un în care să poată fi adăpostite. Relaționăm cu fundații, iar eu cred că dacă vă uitați pe stradă acum, rezultatele se văd. Nu e o problemă pe termen mediu, situația câinilor fără stăpân, ci una care trebuie rezolvată în fiecare zi.
 
– Sunt slătineni nemulțumiți de locurile de parcare. Mașini din ce în ce mai multe, adevărate blocaje în cartiere pe timp de seară…
– Există un plan amplu de modernizare a conceptului locurilor de parcare, de înființare a unor parcări supraetajate de cartier. Mi-e teamă că și dacă le-am avea mâine făcute pe toate, oamenii vor fi convinși cu greu să-și ducă mașina acolo. E sentimentul ăla al proprietății, întins la maxim, să o știi sub geam, să îi auzi soneria alarmei când a fost atinsă de o frunză și să fii sigur că nu ți-a furat nimeni geaca uitată pe bancheta din spate. Aici e treaba viitorului primar, a celui care trebuie să vină și să implementeze un studiu al oportunității unor asemenea parcări. Eu aș merge mai degrabă să văd dacă sunt solicitări pentru așa ceva, înainte de a le construi. Să nu ne trezim cumva cu ele goale!
 
– Ce fel de profil atribuiți viitorului primar al municipiului Slatina, cel care va fi ales în iunie 2016?
– Un om care să cunoască problemele slătinenilor, să știe în fiecare zi că nu este cu nimic deasupra acestora, un vizionar, pentru că e nevoie și de așa ceva, un om de echipă, fără a emite pretenția ca în cadrul acesteia să fie, obligatoriu, lider, adică cel care impune părerile personale drept lege pentru alții, să locuiască efectiv în Slatina, să răspundă la telefon și să poată sta în fiecare zi de vorbă cu oamenii! Nu am uitat, nu las nici pe ultimul rând: primarul Slatinei trebuie să fie un om mânat de bune intenții, care să respecte legea. În municipiul nostru sunt foarte multe lucruri de făcut, iar viitorul edil trebuie să înțeleagă că timpul nu e de partea sa. Nu te așteaptă.
 
– Ce mesaj transmiteți slătinenilor, acum, în pragul sărbătorilor de iarnă, de un nou an?
– Să fie sănătoși, fericiți lângă cei dragi, să respecte pentru a putea fi și ei, la rândul lor, respectați. Să ceară administrației locale cât de mult pot, pentru că li se cuvine! Aici plătesc impozite și taxe, iar dreptul de a decide trebuie să înțeleagă că îl are fiecare membru al comunității slătinene. În consecință, să participe la alegerile locale și să încerce să voteze în sensul pozitiv, soluția umană pe care o cred a fi cea mai bună pentru orașul lor. Altfel, din inimă spun: un an nou liniștit!

2 COMENTARII

  1. Sa ne sugă pula ! Nu a vrut fotbal, vrea măgăriile de la handbal. Adica chefurile si curvăsăriile care se fac acolo. Unu mai peste ca altul. Tigane ! Sa ne belesti cariciu !

  2. „In ultimele zile stau si ma uit siderat cum clasa politica romaneasca ne ofera un spectacol greu de inghitit, chiar si de cei mai tari de tatana.

    Nu pot sa cred ca in decursul a 26 de ani, aproape de la revolutie, nu ati evoluat dragii mei deloc. Am facut politica, inca sunt membru al unui partid dar asta nu ma face orb, surd sau mut.

    Cei care considera ca politica este creata pentru imbuibare ar trebui sa nu citeasca randurile astea. Politica, la origini este ceva nobil, o clasa de oameni ce trebuie sa se sacrifice pentru tara, sa isi puna la dispozitia oamenilor cunostintele lor si sa ajute la progres. Am in cap exemplul lui Marghiloman dar sa nu intram in detalii ca nu vreau sa le intinez acelora memoria comparandu-i cu voi!

    Ce a ajuns insa clasa noastra politica? O gasca de „prieteni” care se cearta la televizor dar care in spatele reflectoarelor au afaceri si interese comune, o sleahta pe langa care Bercea Mondial si Darius Valcov par niste tipi cu onoare, un strat uleios care sta la suprafata tinand la adancime ce ar trebui sa fie bun in politica, exact ca matasea broastei imputind aerul si apa. Daca as fi fost mai prost educat va spuneam HO, BA, CA AJUNGE CAT ATI FURAT dar totusi educatia ma face sa va atrag atentia macar in al 12-lea ceas.

    Am trait politic multe episoade in care am vazut cum oameni de buna credinta, care se sacrificau si isi cheltuiau din avutul lor pentru o a face posibila o idee au fost matrasiti, mintiti, amenintati de cei care au inteles ca interesul poarta fesul. Nu ma refer aici la mine absolut deloc ci la multi colegi de-ai mei, indiferent de partid. Nu ma refer la partide pentru ca ele sunt o masca a neputintei.

    Prostia e la moda in Romania, incultura vinde, semidoctii si analfabetii ajung sus pentru ca, vorba aceea, prostul nu e prost destul pana nu e si fudul si se vrea cocotat in functii de conducere. Din cauza incompetentei sau a rea-vointei am ajuns de rasul Europei, am ajuns sa ne param unii pe altii pe la ambasadele straine, am ajuns ca presedintele tarii sa fie uns la Inalta Poarta (care nu mai e la Stambul) din cauza caciulelilor politice si ale intereselor voastre.Nu avem partide cu ideologii si principii care sa vina in sluja si sprijinul poporului roman,dar avem gasti si politicianisti care iubesc doar argintii…

    Am trecut, ca si popor, cu o mare lejeritate de la un presedinte invins de sistem la unul jucator, de la unul jucator acum se pare ca ne-am pomenit cu unul scriitor. In 2015 stam si analizam ce s-a intamplat la revolutie, la mineriada si pierdem din vedere faptul ca ACUM suntem furati, mintiti, jigniti. Dragi romani, traiti in prezent, trecutul e pentru cartile de istorie.

    M-am saturat, ca roman in Diaspora, sa vad mereu cum cei ce au ales sa traiasca afara sunt catalogati in diverse forme de cei care ar trebui sa ii reprezinte pe toti cu apelative care mai de care mai flatante precum CURVE, CAPSUNARI, GOLANI, GUNOIERI, CERSETORI, HOTI. Nu suntem dragii mei asa, marea majoritate suntem oameni cinstiti care muncim cinstit si care am ales traiul afara tocmai pentru ca vrem altceva de la viata, vrem un trai civilizat intr-un mediu saatos! De asemenea, mare parte ne vom intoarce in Romania. Pe de cealalta parte nu sunt de acord cu acei apostoli ai Diasporei care considera ca tot ce se naste afara e bun, curat si pur. Adevarul e mereu la mijloc! Ce ar trebui sa ramana este ca in 25 de ani s-a creat o prapastie greu de acoperit iar romanii de afara au devenit straini pentru tara lor iar romanii din tara sunt captivi intr-o colivie aurita!

    Cum poti sa mai ai incredere in clasa politica cand vezi la televizor, indiferent de program, cum diversi sunt prinsi cu mata in sac si cu dolarii la purtator.

    Ce mare capacitate intelectuala este Marian Vanghelie sa isi permita sa „inprumute” 75 de milioane de euro? In ce tara din lumea asta seful de la integritate, fura cu lejeritate, seful de la DIICOT era bagat pana peste gat in mafie, sefa de la CSM baga oameni in puscarie dupa bunul plac? Unde s-a pomenit ca fratele presedintelui sa ia mita de la un clan mafiot, sa recunoasca ca a luat mormanul, ca sa intervina in justitie? … si atunci sa nu ne vina sa urlam cu totii HO, BA, CA V-AJUNGE?

    Mor oamenii in spitale mizere , fara medicamente si asistenta sanitara si voi va votati pensii, ma? Alocatiile copiilor sunt 84 de lei si pentru detinuti cheltuim milioane pe luna? Suntem tara cu cel mai bun potential agricol si totusi mancam legume din import? DE CE? NU AVETI PIC DE RUSINE? Demisia este un lucru prea bland pentru cata batjocura ati adus prin aceasta masura oamenilor obisnuiti.

    Parintii nostri au 5-6 milioane pensie dupa zeci de ani de munca iar copiii vostri se lafaie in lux? De unde si-a permis Iohannis dintr-un salariu sa isi ia 6 case iar profesorii pe care ii cunosc, oameni de o cultura, educatie si profesionalism fara tagada stau in „cutiile de chibrit comuniste”?

    Avem o justitie aservita, avem servicii care lucreaza la comanda si noi injuram comunismul? Pe langa ce e acum, in asa zisul stat de drept SECU parea o fata nevinovata. Stau oamenii nevinovati in puscarii pentru ca asa vrea un sef, avem oameni anchetati pe degeaba sau cu dosare fabricate si populatia, in loc sa se rascoale, aplauda! DAR STITI CEVA DOMNILOR POLITICIENI? VA MERITATI SOARTA, nu eu am adus lucrurile cum sunt acum, ci voi, prin interese meschine si marunte si acum va plangeti. Nu o mai faceti ci puneti mana si indreptati tara.

    Nu avem infrastructura dar avem regi ai asfaltului!Nu avem autostrazi ,dar avem functionari publici cu masini de mii de euro….

    Nu avem scoli dar se fac averi pe spatele lor (vezi cazul Microsoft)

    Nu avem spitale dar avem firme ce vand medicamente si ustensile pe profituri uriase!Nu avem camine si cantine sociale ,dar functionarii publici si politicieni au case si vile care pot fi camine si cantine sociale..

    Dar stati linistiti ca o sa vina vremea sa dati socoteala pentru tot ce ati furat din banul public.

    In incheiere va zic doar ca cei mai mari vinovati pentru tot ceea ce se intampla este insusi poporul roman. Clasa politica este oglinda societatii, nu exista politicieni corupti dintr-un popor curat si nici invers. Acei politicieni nu s-au pus singuri in functie si daca acum clasa politica romaneasca este pervertita este tocmai pentru ca oamenii au tacut si au acceptat mizeriile de-a lungul timpului! Sa ne dea Dumnezeu la toti minte si putere sa trecem peste toate!Fie ca Bunul Dumnezeu sa ni-L readuca pe Unsul Lui pe tronul Romaniei,pe cel care de fapt si de drept este Suveranul Romaniei,Majestatea Sa REGELE MIHAI I AL ROMANILOR!
    Dumnezeu sa binecuvanteze Coroana Romaniei si Neamul Romanesc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.