Acasă Politic Emil Moț propune taxe și impozite locale mai mici la Slatina

Emil Moț propune taxe și impozite locale mai mici la Slatina

338
 
 
Candidatul PSD la funcția de primar al municipiului Slatina, președintele organizației municipale, Constantin Stelian Emil Moț, în urma unei analize făcute cu echipa sa va propune, prin consilierii social-democrați, la următoarea ședință a Consiliului Local Slatina, o diminuare a taxelor și impozitelor locale, pe care le plătesc atât persoanele fizice, cât și firmele…
 
Câteva aspecte se rețin din pledoaria generală prezentată de deputatul oltean: dispare supraimpozitarea pentru a doua, a treia locuință, deținută de aceeași persoană, iar sistemul de bonificație, acordat celor care plătesc impozitele și taxele locale până în 31 martie, are o nouă reconfigurare în peisajul general al Codului Fiscal care fixează limite și valori, atât minimale, cât și maximale.
Cîteva exemple: la un apartament de 100 de metri pătrați, dacă în 2015 cuantumul impozitului a fost de 252 de lei, la anul va fi de 232 de lei. Impactul bugetar este de 2,28% din bugetul local, iar sumele considerate pierdute din visteria publică vor fi compensate din alte activități care generează plus-valoare pentru bugetul comunității…
 

Iată noua concepție bugetară a lui Emil Moț:

Vreau să fac public un proiect de hotărâre, proiectul de buget al Primăriei Slatina, care se referă la stabilirea valorilor impozabile, a impozitelor și taxelor locale, alte taxe asimilate acestora, precum și amezile aplicabile pentru anul 2016.

Acest proiect de hotărâre a stat în transparență 30 de zile, pe site-ul Primăriei Slatina, iar la acest proiect de hătărâre, după consultări temeinice ale noului cod fiscal ce va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016, eu, Emil Moț, împreună cu echipa mea, avem niște amendamente pe care le vom propune consilierilor locali ai Partidului Social Democrat și care, sper să treacă prin Consiliul Local.

Aceste amendamente se referă la impozitele și taxele locale, și, în principal, la scăderea acestora. Așadar, iată unde ne-am gândit să intervenim și unde vrem să facem schimbari în scădere:

IMPOZITUL PE CLĂDIRI

– La persoane fizice: mergem pe minimul codului fiscal și acordăm o bonificație de 10% față de 7% cât a fost în 2015. Rezultă o scădere de 8,62%. Spre exemplu, la un apartament de 100 mp, în 2015, se plătea 252 de lei, iar în 2016 se vor plăti 232 de lei. Tot aici, în conformitate cu codul fiscal, a doua, a treia sau a patra casă, dacă o persoană o posedă, nu va mai fi impozitată, așa cum s-a întâmplat până acum.

– La persoane juridice: clădirile rezidențiale – în 2015 se plăteau 1,8% din valoarea contabilă a acestora, iar în 2016 se va plăti 0,3% din valoarea contabilă, ceea ce înseamnă o scădere de cinci ori.

– Clădirile nerezidențiale nu vor suferi modificări, minimul codului fiscal fiind exact impozitul din anul 2015. Tot aici, după cum se știe, la clădirile nereevaluate pe o perioadă de până la trei ani, se aplica o cotă de 12%, nu de 1,8%, iar cele nereevaluate pe o perioadă de cinci ani, o cotă de 36%. Această cotă se va diminua și va fi o singură cotă de 7,5%

TERENURILE

– Persoane fizice (pe minimul Codului Fiscal), având în vedere că Slatina este împărțită în patru zone: Zona A, B, C, D, vom avea următoarele diminuări: în Zona A – 31% mai puțin, în Zona B – 35% mai puțin, în Zona C – 35% mai puțin, iar în Zona D – 35% mai puțin.

Pentru terenurile extravilane, reducerile sunt de aproximativ 9% pentru toate categoriile (la persoane fizice), iar la perosanele juridice, Codul Fiscal ne permite să le menținem la același nivel și nu să le creștem.

AUTO

– Persoane fizice (în funcție de capacitatea cilindrică): până în 1600 de centimetri cubi, minimul codului fiscal este minimul actual al impozitului; între 1600 și 2000 de centimetri cubi – o scădere de 5%; între 2000 și 2600 centimetri cubi – 5% scădere, 2600 și 3000 de centimetri cubi – 20% scădere (aici, spre exemplu, în 2015, la un motor de 2999 de centimetri cubi se plătea un impozit de 2595 lei, iar din 2016 se va plăti un impozit de 2160 de lei); motoarele peste 3000 de centimetri cubi – 20% scădere. Autobuze, microbuze, autocare – 20% reducere. Alte vehicule până la 12 tone – 20% reducere. Tractoare – 22% reducere, iar vehiculele hibrid – 90% reducere.

– Persoane juridice: până în 1600 de centimetri cubi, o reducere de 12%; între 1600 – 2000 centimetri cubi, reducere de 16%; între 2000 și 2600 centimetri cubi – 15% reducere; 2600 – 3000 centimetri cubi – 20% reducere; peste 3000 – tot 20% reducere. Pentru alte categorii: autobuze sau cele peste 12 tone sau tractoare, reducerea este de 20%.

Așadar, acestea sunt reducerile propuse de noi, analiza a fost făcută cu experți, iar celor ce li se par nerealiste aceste propuneri, pot solicita la Direcția Economică o proiecție similară, iar eu vă asigur că cifrele noastre vor bate cu cifrele celor de la taxe și impozite din cadrul Direcției Economice”.

 

6 COMENTARII

 1. Bugetul trebuie risipit pe iluzorii voturi. Adevarati „barbati politici”. Vorba lui Ca.K. : MORON MOT are simtul umorului negru. Simtul penibilului ii este necunoscut. Slatina are resurse umane si financiare care permit o dezvoltare durabila, benefica ( aducatoare de prosperitate ) pentru toti locuitorii.

 2. Proiectul PSD consta in lipsa oricarui PROIECT util populatiei. In viziunea lor orice problema se rezolva prin generarea altora menite sa multiplice birocratia. Astfel clientela politica este la adapost.

 3. “Au fond, le résumé de la sagesse humaine consistait à traîner les choses en longueur ; à dire non puis
  enfin oui ; car l’on ne maniait vraiment les générations qu’en les lanternant!”
  “ At bottom, one might say that human wisdom consisted in the protraction of all things, in saying „no” before saying „yes,” for one could manage people only by trifling with them.”
  Am aflat , de carand, ca majoritatea „elitelor” din Slatina sunt alaturi de Moron Mot.
  Este foarte ciudat ca cei ce se cred a fi „elite” nu poseda un profesiolect. I-ati auzit vorbinde despre CARTE alfel decat la nivelul cuvantarii de la inceput de an (MOT).
  Am mai descoperit ceva: acesti „politruci’ induc tinerilor un nationalism primitiv, astfel manipulandu-i .

 4. Dimineata , inainte de a se face ziua, pe strazi apar maturatorii. Unii fac doar galagie , mizeria persistand dupa plecarea lor . Altii se manifesta in tacere ; dupa ei totul ramane curat. Cei din urma reprezinta ELITA MATURATORILOR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here