Acasă Editorial Constantin GHEORGHIȚĂ, un reper pentru Slatina altfel!

Constantin GHEORGHIȚĂ, un reper pentru Slatina altfel!

1514
 
 
Am avut ocazia, acum câteva zile, să privesc o fotografie cu o parte semnificativă a membrilor Consiliului Local Slatina. Am înțeles atunci că oamenii de acolo, în marea lor parte, dar și ceilalți membrii din legislativul slătinean, absenți din fotografia ideologică, sunt o povară pe umerii unui oraș care merită, cel puțin de acum încolo, o intrare în normalitate.
Am să aștept cu nerăbdare oferta partidelor, care or mai fi ele, la viitoarele alegeri! Sperând că poate au învățat ceva din vocea străzii, din povara sistemului lor care se prăbușește peste ei. Nu voi accepta nicio clipă filozofia fatalității, cea prin care se insinuează faptul că atâta putem, ăștia suntem… Deși, aici există, totuși, o doză de adevăr. Fiecare țară își are conducătorii pe care îi merită, nu?
 
Despre Constantin Gheorghiță, medicul oftalmolog de renume care poartă acest nume, nu voi scrie în continuare ca o pledoarie, în contextul rândurilor de mai sus. Cred că nici nu-l interesează o participare activă în spațiul public. Merg pe ideea că, dincolo de instumentele de lucru ale administrației locale, Slatina de astăzi, devenită celebră prin tablourile din pereții unora, și a unor alte grozăvii care fac deliciul știrilor de pe banda galbenă, produce și oameni, caractere aparte.
Constiantin Gheorghiță e fiul unui atreprenor local de succes, al unui om care a simțit la timp, la începutul anilor ’90, modul de lucru al societății ce urma să vină peste noi. E reprezentantul, aproape exclusiv, la nivel județean, a ceea ce înseamnă cea mai de succes marcă românească: DACIA. Vinde mașini, și face bani buni din treaba aceasta. În aceste condiții, fiul său putea foarte simplu să aleagă, de la vârsta adolescenței, o facultate cu un profil asemănător de ceea ce face tatăl. S-ar fi conectat din mers unui profil specific și astăzi i-ar fi convins pe olteni că Dacia Duster e mai bună decât Ford Kuga, iar Sandero de la aceeași marcă poate bate, cu succes, în versiunea Stepway, versiunea similară dată de nemți pieței mondiale, sub numele de Golf. Ar fi fost liniștit, cu timp berechet pentru… timp liber.
Ei, nu: Constantin Gheorghiță a ales Medicina. Și nu s-a pierdut în turmă. Când a vrut să vină la Spitalul Județean, aproape că a fost aruncat peste bord de sistem. N-a corespuns! N-a știut să se închine la icoanele unor medici care, cu părere de rău, nu mai sunt astăzi ce au fost cândva. Nu a pupat nici poala împărăției. Nu a ales nicio cale de mijloc pentru a supraviețui înlăuntrul sistemului. Pur și simplu, cu detașarea omului care e stăpân pe sine, a plecat fără să trântească ușa, înțelegând, corect, datele problemei. Iar astăzi, în incinta stabilimentului unde tatăl său pune suflet lângă partea rezervată secțiunii Renault, se face ceea ce pârghiile statului nu au putut să ofere sănătății oltenilor: chirurgie oftalmologică de înaltă ținută. Adică, ceea ce reușește un medic la Craiova, București, Timișoara sau Târgu Mureș, face și acest băiat care, spre deosebire de mulți alți copii ai unor părinți bogați, nu a ales ca meserie să toace banii părinților, pe diverse cauze mai nobile cu X sau M în coadă, sau cu picioare lungi, bune consumatoare de astfel de resurse.
 
De performanțele acestui medic, Slatina, orașul aflat în căutarea unor noi identități și resurse umane, ar trebui să fie mândră și să-i ofere lui Constantin Gheorghiță mult mai mult decât i-a dat până acum. Asta dacă tot vorbim de o nouă lume, de o ordine firească și de respect cuvenit acelora dintre noi care știu și pot mai mult.
Rămâne de văzut ce vor învăța astăzi pentru viitor decidenții politici, atunci când vor veni în fața mulțimii avidă de vot. Ce vor ști să le spună și ce fel de oameni vor da exemplu pentru lumea aia normală, la care visăm cu toții, într-un mâine pe care il tot amânăm…

1 COMENTARIU

  1. Ofertă speciala pentru cei care vor să faca bani in timpul liber sau full-time. Vei lucra intr-o echipa cu experientă, iar rezultatele sunt deja dovedite. Te vei convinge imediat ca ai facut cea mai buna alegere! Pentru mai multe detalii, cauta-ma acum la adresa de email:  crismrc36@gmail.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.