Acasă Interviu Interviu cu Siminica Mirea, copreședinte PNL Olt

Interviu cu Siminica Mirea, copreședinte PNL Olt

88
 
„Principala problemă de astăzi nu e normalizarea relațiilor interne din cadrul noului PNL, ci să-i scăpăm pe olteni de PSD!”
 
În România a avut loc, până la urmă, schimbarea puterii. Intempensiv, în urmă cu două săptâmâni, sub presiunea străzii, cabinetul condus de Victor Viorel Ponta demisiona. După câteva zile de incertitudine, președintele României, Klaus Werner Iohannis găsește o soluție susținută de majoritatea confortabilă a membrilor celor două camere din Parlamentul României. Cu un guvern considerat tehnocrat, fostul comisar european pentru Agricultură, Dacian Cioloș, devine prim-ministru.
Așteptările sunt multe, iar acest guvern, declarat de tranziție, trebuie să parcurgă o perioadă dificilă și probleme pe măsură: o iarnă care bate deja la ușă, organizarea a două rânduri de alegeri în 2016 (locale și parlamentare), dar să ofere și un răspuns populației la acele promisiuni care angajează bugetul de stat, făcute de Victor Ponta pe ultimele resurse de decizie.
 
La Olt, situația se menține în nota genereală, de până acum. Structurile PSD-ului sunt la putere, iar așteptările cetățenilor sunt îndreptățite. Asta, în prag de alegeri.
O radiografie asupra stării de fapt, cât și în ceea ce privește evoluția politică locală, dar și centrală, oferă în continuare, prin răspunsuri la întrebările reporterului de serviciu, Siminica Mirea, copreședinte al PNL Olt…
 
– Victor Ponta a demisionat, într-un gest de onoare neașteptat…
– Un enunț greșit. Vă rog, dați-mi voie să vă explic și de ce nu există onoare în demisia lui Ponta! Omul ăsta s-a speriat atunci când a văzut 30 de mii de români în stradă. Sunt prea proaspete imaginile cu Nicolae Ceaușescu, cred, în memoria sa, și prea puternic instinctul de conservare. Dacă era un bărbat de stat, îl demitea pe Gabrie Oprea fără să stea pe gânduri. Altfel, între onoare și Victor Ponta există o seamă de incompatibilități structurate genetic. Demisia sa trebuia să aibă loc imediat, când cei de la prestigioasa revistă Nature l-au dovedit că și-a plagiat lucrarea de doctor în drept. Mai putea să demisioneze după alegerile prezidențiale, când în componenta votului pentru Klaus Iohannis s-a găsit și un puternic vot anti-Ponta. Iar exemplele pot continua… Vedeți, aici e nuanța care face diferența între onoare și frică.
 
„Dacian Cioloș e profilul omului normal, al românului care nu a visat o carieră, ci și-a construit etape în viață, pas cu pas”
 
– Ce așteptări aveți de la guvernul condus de Dacian Cioloș?
– Românii trebuie să învețe că un guvern nu e o fabrică de bunăstare, care are puncte de lucru în toată țara, de unde mergem fiecare și ne luăm cu sacoșa un trai mai bun! Dacian Cioloș e profilul omului normal, al românului care nu a visat o carieră, ci și-a construit etape în viață, pas cu pas. E cel care știe că lucrul bine făcut e trainic și durabil.
 
– Se rezolvă problemele României prin schimbarea vârfurilor din structurile guvernamentale?
– Dacă am fi trăit într-o normalitate înainte de căderea Guvernului Ponta, v-aș fi spus că „DA”. Însă, așa cum am văzut în primul interviu al premierului Cioloș, e nevoie de o evaluare realistă a ocupanților funcțiilor de decizie din structurile subordonate ministerului. Nu trebuie să ne ascundem după deget: în județe, din păcate, totul e politizat de PSD, UNPR și ALDE! Întrebați-l dumneavoastră pe profesorul Silviu Neacșu cine l-a pus prefect?! Contez pe sinceritatea dumnealui, atunci când va spune că e pus acolo de PSD. E un caz fericit, al unui demnitar local care, în mare, și-a văzut de treabă. Ce ne facem, însă, cu politizarea funcțiilor de conducere și de la nivelul fiecărei școli, de la nivelul șefilor de serviciu din alte locuri? E nevoie de un restart aici! Eu nu spun că trebuie să plece pesediștii și să vină liberalii, dar haideți să ne asumăm, împreună, un punct de plecare! Cred că după aceea, intrând în normalitate, lucrurile vor evolua altfel.
 
„Cătălin Predoiu e un bun român, e un om mânat de cele mai bune intenții, cât și o persoană potrivită pentru a fi un prim-ministru angajat politic (…)”
 
– Klaus Iohannis promisese Cătălin Predoiu premier!
– E o promisiune care rămâne în picioare. Nu se renunță la acest proiect, dar la căderea lui Ponta situația a fost cu totul specială. Cătălin Predoiu e un bun român, e un om mânat de cele mai bune intenții, cât și o persoană potrivită pentru a fi un prim-ministru angajat politic, care să susțină cel mai de succes proiect liberal pentru România, o țară europeană dezvoltată așa cum o vrem cu toții…
 
– Credeți că PSD-ul va susține proiectele premierului Dacian Cioloș? Cele pe care PNL, prin vocea celor doi copreședinți, le asumă în spațiul public…
– Să începem cu începutul pe această temă! Votul de investitură de care a beneficiat Guvernul Cioloș e unul cu o greutate aparte, cu o semnificație care trebuie structurată și bine explicată. PSD nu și-a permis să se opună acestui cabinet. Vocea străzii era, încă, prezentă în memoria colectivă a liderilor de opinie din PSD. În altă ordine, dacă vreți, e și un cadou otrăvit: să spui că susții învestirea guvernului după care treci în opoziție, când de fapt ai pierdut doar cinci, șase ministrii, iar restul structurilor îți sunt intacte, atunci chiar avem o mostră clară de demagogie. Vă răspunsesem mai devreme cu structurile pe care le deține PSD în aparatul de stat, central și local.
 
„Cred în rațiunea și înțelepciunea alegătorului oltean, mizez pe faptul că oamenii vor înțelege că au fost mințiți la nesfărșit, că ei nu trăiesc mai bine, așa cum trăiesc alți români din alte părți ale țării (…)”
 
– Ce își propune PNL la nivelul județului Olt?
– Oltul reprezintă un județ aparte. Împotriva situației de la Slatina, acolo unde ultimii doi primari aleși au probleme grave cu justiția, celelalte structuri funcționează în același regim. De subordonare politică față de PSD. Va fi greu de învins această forță, dar nu imposibil! Cred în rațiunea și înțelepciunea alegătorului oltean, mizez pe faptul că oamenii vor înțelege că au fost mințiți la nesfărșit, că ei nu trăiesc mai bine, așa cum trăiesc alți români din alte părți ale țării, pentru că timp de 26 de ani au răspuns pozitiv, prin votul lor, apelului făcut de pe partea stângă. Am deja convingerea că principalele centre urbane din județ, și încep aici cu Slatina, vor fi câștigate de PNL. Nu mă hazardez cu nimic atunci când spun că vom avea și o altă orientare doctrinară la nivelul Consiliului Județean Olt.
 
– Cifrele nu sunt, totuși, de partea dumneavoastră…
– Haideți să facem abstracție de sondajele de opinie. În general, acestea sunt comentate subiectiv, oricât de profesionist ar fi făcute. Într-un fel, pentru unii, e normal să se întâmple așa ceva. Pe de altă parte, vă dau în Slatina, spre exemplu, un reper de acum aproape un an: la tutul al doilea al prezidențialelor a lipsit atât de puțin să câștigăm noi, cei de la PNL, în fața celor de la PSD. Oamenii au înțeles că dreptul la schimbare nu-l limitează nimeni, iar în noiembrie 2014 ne-am luptat cu un PSD în care, aici, la Slatina, erau miniștri în funcție, iar puterea le aparținea până în ultima celulă. Astfel de situații mă conving să fiu încrezătoare, să cred că la alegerile din 2016 filozofia votului va fi alta…
 
„Obligația mea este ca PNL-ul să câștige încrederea oltenilor și să le redea acestora speranța de bine! Cred în salvearea județului Olt printr-un proiect liberal!”
 
– Cum decurg relațiile dintre cele două structuri care formează acum noul PNL?
– Aș minți să spun că suntem o echipă pe deplin sudată, dar nu pot să le dau satisfacție celor care spun că procesul de contopire nu decurge conform graficului asumat. Suntem în perioada căutărilor celor mai bune soluții pentru desemnarea candidaților la primăriile din județ. E mai important astăzi acest obiectiv, iar eu cred că după primul examen de alegeri locale, se va realiza, nu numai la Olt, ci în întreaga țară, acel bloc politic unitar, care să atace cu succes alegerile parlamentare din 2016. Însă, principala problemă de astăzi nu e normalizarea relațiilor interne din cadrul noului PNL, ci să-i scăpăm pe olteni de PSD!
 
– Poate PNL să reprezinte prima putere de dreapta care să susțină interesele oltenilor?
– Dacă aș avea o îndoială cât de mică față de acest lucru m-aș retrage din viața politică. O zonă în care activez în numele unor principii. Nu sunt interesată de afaceri cu statul, de funcții publice pentru a obține niște avantaje pentru mine sau cei apropiați mie. Fiecare dintre noi e obligat să-și asume o cauză de interes public. Obligația mea este ca PNL-ul să câștige încrederea oltenilor și să le redea cestora speranța de bine! Cred în salvearea județului Olt printr-un proiect liberal!

1 COMENTARIU

  1. Scindarea protoactantilor este necesara deci iminenta !

    Slatina are , in toate domeniile, oameni competenti.
    Acestia sunt dornici sa ocupe functii prin evaluari facute de institutii specializate din strainatate ( e.g. Vanderbilt)
    Acestia doresc sa ramana pe functii prin aceleasi proceduri.
    Slatina are copii , parinti , profesori , medici, si nu numai, excelenti .
    Slatina duce lipsa, din nefericire, de management performant in majoritatea domeniilor ( exceptie Iordache Andrei).
    Slatina este un oras cu resurse , care gestionate de oameni competenti, ar asigura o administratie cu adevarat performanta, cu adevarat “ in slujba cetateanului”.
    Capacitatea PNL de a se face de ras este nelimitatata; poate alianta PSD &UNPR &ALDE poate concura cu ei.
    I-ati auzit sa-si fi recunoscut incompetenta dovedita la “ inspectia” de la C.T. Ion Mincu ?. Vom reveni asupra acestui aspect paradigmatic pentru acesti politruci incompetenti !

    I-ati auzit vorbind despre relevanta, eficienta, eficacitate sau sustenabilitate?
    I-ati auzit, atunci cand vorbesc despre proiecte, sa fi facut ceea ce se cheama “ Front-End Analysis”?
    I-ati intrebat care este semnificatia acestor termeni in vocabularul U.E.?
    Aceste personaje folosec adesea sintagma “studiu de IMPACT”. Prin IMPACT ei inteleg ( doar) voturile aduse prin risipirea bugetului. Se bazeaza , inconstient, pe metoda “ stick and carrot”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.