Acasă Actualitate ALARMĂ DE GRADUL ZERO

ALARMĂ DE GRADUL ZERO

98
 
 
Am scris aceste rânduri pentru că DRAMA petrecută în noaptea de 30-31.10.2015 m-a cutremurat, cu atât mai mult, cu cât tragedia „s-a abătut” asupra unor tineri, unii din ei cu vârste de 14-16 ani…
 
 
Oare de ce s-a petrecut această dramă? Din cauza cui? DAR cine sunt VINOVAȚII DE FOND? CINE?
– Din cauza voastră, guvernanți și politicieni, în majoritate de DOI LEI, căci ați lăsat ȚARA DE IZBELIȘTE, TOTUL ați lăsat de izbeliște pornindu-se nu doar de la ECONOMIE, ci mai ales EDUCAȚIA în complexitatea ei, SĂNĂTATEA, CULTURA, SPORTUL și în ultimă instanță VIAȚA OAMENILOR. Nu v-a interesat nimic legat de VIAȚA OAMENILOR, a celor mulți, v-ați ticăloșit ca o castă de tip antic indian.
Pentru mine, ca OM se ridică o întrebare cât se poate de firească: NOI când aveam vârsta pe care o ai EI, tinerii de azi, ce „vedeam” și ce gândeam atunci? Ce idealuri și ce realități existau?
Prin educația pe care o primeam atunci de la instituțiile abilitate și bine coordonate de autoritățile în drept, problematica vieții pentru noi, atunci, erau ȘCOALA, FACULTATEA, PROFESIA, MESERIA, iar apoi LOCUL DE MUNCĂ și perspectiva pe plan profesional. Toate erau posibile pentru că „STATUL”, societatea în ansamblu său ne ofereau un AJUTOR IMENS. La acea vârstă „ne construia” cu tenacitate, „CONSTRUCȚIA” care avea să dureze până în „ZILELE NOASTRE”.
De ce era posibil? Sunt mulți factori dar cel mai important și cel mai bine organizat, sprijinit și finanțat, era SISTEMUL EDUCAȚIONAL care funcționa în parametri normali și nu la voia întâmplării ca AZI.
ROMÂNIA ocupa un loc fruntaș printre țările care „produceau” oameni valoroși. Aveam valori de la MEDICINĂ și TEHNICĂ până la SPORT și MUZICĂ.
Acest lucru era posibil căci la sectorul ÎNVĂȚĂMÂNT, care era EXCELENT DIRIGUIT, se manifesta exigență la capitolul „ÎNVĂȚĂTURĂ și DISCIPLINĂ”, exigență (și știu ce scriu și spun) care a adus faimă ROMÂNIEI în rândul statelor lumii.
Aș putea continua cu reflecțiile, și fără a încerca o imagine favorabilă pentru „ce a fost”, trebuie să fiu obiectiv și echidistant și să analizez principial evenimentele și efectele lor, chiar dacă asta ar însemna să consider că MULT AȘTEPTATA „NOUA EDUCAȚIE” de azi a fost un eșec…
 
 
ÎNVĂȚĂMÂNTUL ROMÂNESC, EDUCAȚIA ROMÂNEASCĂ, ridică mari semne de întrebare. Și asta pentru că mulți din CEI MARI și cu ATRIBUȚII DE DECIZIE nu mai manifestă interes pentru ca acestea să „FUNCȚIONEZE”.
AZI, acest uriaș SECTOR MORAL-SOCIAL se află mereu într-o etapă de confuzie, de manipulare chiar, care l-au destabilizat pe toate planurile. El a rămas, practic, „fără apărare” împotriva „importurilor” făcute din „LUMEA LIBERĂ CIVILIZATĂ”, iar astăzi sistemul pare a fi incapabil să contracareze „actele murdar-ostile” care vin din afară.
Iluziile MARI cu privire la o societate „curată”, în care „curge lapte și miere” s-au dovedit, cel puțin până acum, doar simple promisiuni. Degeaba este capitalism, DEGEABA ești „PREA LIBER”, dacă poți să strigi că EDUCAȚIA este în completă suferință pentru că nu are cine să te audă.
Cele două sisteme fundamentale (EDUCAȚIA și SĂNĂTATEA) pentru „MINTE SĂNĂTOASĂ în CORP SĂNĂTOS” au decăzut și decad fără speranța de a se redresa vreodată.
Învățământul din ROMÂNIA este „BOLNAV”, aprecierea aparține slujitorilor serioși din acest sector fundamental al EXISTENȚEI. El decade zi de zi, văzând cu ochii. Astfel, cu indulgență, promovabilitatea în rândul elevilor, dar și al profesorilor a scăzut cam la 50%, iar în unele zone la 30-40%. Se manifestă pe de o parte, din păcate, lipsa de interes chiar din partea unor slujitori ai școlii, iar pe de altă parte o acută lipsă de interes din partea unor tineri. Din păcate, în foarte multe cazuri, sistemul de „CÂȘTIG” oferit acestora este fals: „oamenii de afaceri prosperi” sau „decidenți politici” au o cultură SUMARĂ, DIPLOME FĂRĂ ACOPERIRE, DOCTORATE PLAGIATE și foarte mulți au frecvent probleme cu LEGEA.
 
 
Și, uite așa, ne facem de RUȘINE și în EUROPA, căci așa se explică „îndeletnicirile” multor compatriți de spargeri de locuințe, furturi, tâlhării, prostituție, cerșetorie și chiar crime. Sistemul de sănătate a pierdut medici valoroși, atât de necesari în situații prin care trece țara în aceste zile. O să ajungem să importăm medici de altă naționalitate, căci pe ai noștri îi exportăm.
Ce ar urma fără să se intervină, măcar acum, în ceasul al 12-lea, este ușor de înțeles, pornind tocmai de la drama celor din „CLUBUL GROAZEI” cu pricina: permanent abandon școlar, neștiință de carte, lipsă de cultură… și toate cu bătaie lungă în a provoca pe viitor alte drame cutremurătoare.
Două motive mă îngrijorează și anume: GOANA sălbatică pentru BANI a unor „AFACERIȘTI” care, profitând de EXPLOZIA CORUPȚIEI și HOȚIEI, fac ORICE, dar ABSOLUT ORICE pentru a câștiga bani organizând „tot felul” de distracții când trebuie și nu trebuie, cum trebuie și cum nu trebuie, unde trebuie și unde nu trebuie, cu cine trebuie și cu cine nu trebuie, încălcând cu bună știință norme elementare de securitate coraborat cu:
– interesul „prea sporit” al unora (mulți tineri) de a „frecventa” prea multe DISTRACȚII „DIVERSE” sustrăgându-se normelor de conduită și comportament ce trebuie cultivat prin EDUCAȚIE, atât în FAMILIE, cât și în INSTITUȚIILE DE PROFIL.
 
 
În loc de CONCLUZII
Această TRAGEDIE din 30-31 octombrie 2015 trebuie „mereu” relatată, căci numai învățând din greșelile făcute vom ști cum trebuie „tratate” asemenea „ocazii” viitoare. Mi se pare important să se facă acest lucru, ca un ÎNCEPUT în „OPERA” de a SCHIMBA multe din actualele stări de lucruri care afectează conduita, cariera și chiar VIAȚA, mai ales a tinerilor.
Asta cu atât mai mult cu cât probleme ale „RĂULUI” sunt rezultatul „RĂULUI” ce tronează în INSTITUȚII DIVERSE, dar mai ales rezultatul unor „CONCEPȚII MODERNE” (chipurile) privind CONDUITA și COMPORTAMENTUL în societate.
 
 
Atunci, ce trebuie făcut pentru a schimba această crudă realitate?
Aș îndrăzni să spun că este necesar să clădim ADEVĂRATA CONCEPȚIE asupra A FI, A TRĂI, A EXISTA, ce ar putea suna pentru fiecare astfel: „FII EDUCATOR și în același timp ELEV, stimulează-i pe cei din jur, determinându-i să îți urmeze exemplul!”
 
 
Prof. ION PĂTRAȘCU
SLATINA – Olt

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.