Acasă 7 zile 7 zile în subsidiar

7 zile în subsidiar

76

Gigele, ia-ţi elicopter!
La PNL situaţia nu mai e nici măcar explozivă. Pe motiv de sondaj de opinie, efectuat la Slatina, totul a sărit în aer. Incapacitatea copreşedintelui PNL, Gigel Ştirbu, de a gestiona situaţia, pune membrii echipei de la Slatina să se întrebe: ce jocuri face acesta şi pentru cine?! Câştigătorul sondajului, un funcţionar mărunt din Ministerul Educaţiei, deşi PNL-ul nu e la putere, Marius Bălaşa nu e nici măcar membru în echipa de conducere de la Slatina. Ceilalţi clasaţi, în ordine: Gabriel Dima Buliteanu, Sorin Brătoi şi Marian Căruntu, vor mai departe explicaţii punctuale pe modul cum a fost organizat sondajul pentru care fiecare a plătit câte 62 de milioane lei vechi. Până la urmă, cu factură fiscală şi chitanţă. Nici unul dintre cei trei nu pare dispus să-l susţină pe… „câştigător”. Pe Marius Bălaşa. Marea schizmă liberală de la Slatina a început. Autorul ei este Gigel Ştirbu. Cel care, tipic, fuge fără să dea explicaţii şi să anunţe public argumentele care ar arăta că sondajul de opinie e corect făcut şi nu există niciun dubiu pe seama veridicităţii sale. În aceste condiţii, mai sunt ore până când liberali cu demnitate şi coloană vertebrală îi vor cere demisia lui Gigel Sorinel Ştirbu. Dintr-o funcţie pe care o ocupă în urma unei numiri, nicidecum ales. Dacă asta şi-a propus, să distrugă spiritul de echipă în PNL Slatina, Ştirbu poate fi declarat un învingător! A reuşit…

Cine ia taxă de protecţie?
În Slatina, traficul rutier e, totuşi, reglementat şi desfăşurat în condiţii mult peste alte aşezări urbane. Cine se întoarce din Bucureşti şi ajunge în Slatina, fie şi la oră de vârf, se simte, ca şofer, mult mai relaxat decât a fost, cu câteva ore mai devreme, atunci când, urcând de la Grădina Botanică şi lăsând Cotroceniul în partea stângă, a traversat Cartierul Militari pentru a ajunge pe Autostrada Bucureşti-Piteşti. Chiar şi aşa, în Slatina, în unele zone devenite ad-hoc târguri stradale cu maşini, ceva bate la ochi. Spre exemplu, la Steaua, în faţa piaţetei de până în sensul giratoriu, banda unu de trafic e blocată, efectiv, de maşini expuse spre vânzare. Autorităţile locale n-au nicio scuză. O simplă amplasare a unui indicator – „Staţionearea interzisă!” rezolvă problema şi dă putere Poliţiei Locale Slatina să intervină. În lipsa acestuia, a indicatorului, începi să te gândeşti, firesc, cine nu vrea reglementarea situaţiei şi ce legături are cu cel care face afaceri pe domeniul public, oferind la vânzare maşini de mâna a doua, aduse din ţară, unele dintre ele chiar neînmatriculate?!

Ziua Armatei Române, la Slatina. O zi monotonă
La Slatina, toate zilele dedicate armatei sunt la fel. Duminică, 25 octombrie a.c., câţiva veterani, oficialităţi locale, directori de deconcentrate şi partide politice. Ceremonia de la monumentul eroilor din faţa Casei de Cultură a Tineretului a început cu binecunoscutul serviciu religios, efectuat de un sobor de preoţi al Episcopiei Slatinei şi Romanţilor, urmat de cuvântările veteranului de război, Dumitru Mihai – preşedintele Filialei Olt a Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, colonelului Ion Neacşu – comandantul Centrului Militar Judeţean Olt şi al Garnizoanei Slatina, şi prefectului judeţului Olt, Silviu Neacşu. După aceste momente, s-a trecut la parada coroanelor de flori. Manifestarea s-a încheiat cu parada gărzii de onoare, formată din militari ai garnizoanei Slatina, jandarmi şi pompieri. Astfel de evenimente nu atrag atenţia cetăţenilor, care-şi văd de ale lor, mergând pe trotuar ca şi cum nimic nu se întâmplă. Totul pare făcut ca o formalitate şi monoton.

Primul adversar serios, primul eşec. Nimic nu e pierdut!
Divizionarii C de la Inter Olt Slatina au jucat sâmbătă, 24 octombrie a.c., la Turnu-Măgurele, împotriva celor de la Sporting. Cu probleme legate de finanţare, de susţinerea mai departe a proiectului, dezbătute în piaţa publică de la Slatina, slătinenii s-au întors din această deplasare cu o înfrângere la activ. Gazdele au fost mai bune, chiar dacă oaspeţii dau vina pe terenul impracticabil. Pe acelaşi au jucat ambele echipe. A fost 2-0 la pauză, iar la 2-1 pentru cei din Măgurele, slătinenii au reclamat un penalti neacordat. Golul al treilea a venit de la sine. Tot în acest sfârşit de săptămână, doi jucători, care au treabă cu Slatina, au făcut legea în prima ligă: Răduţ, băiatul lui Valică, a marcat pe Arena Naţională împotriva Stelei, în egalul scos de Pandurii acolo (1-1), iar Bancu de la CSU Craiova a dat şi el un gol în victoria oltenilor împotriva lui Dinamo cu 3-0. Asta, pentru a alina pe cei care nu văd la Slatina fotbal de performanţă…

Specific comunei Izvoarele. O crimă sadică
E o zonă specială în judeţul Olt, acolo unde legea se face în cadrul comunităţii de către membrii acesteia, folosind mijloace şi tehnici specifice comunei primitive. Astfel, săptămâna trecută, un Gheorghe Dincă – 62 de ani, într-o altercaţie cu vecinul, acţionează voluntar: pumni, picioare, victima la pământ, iar cu prada la cota zero urmează sugrumarea acesteia. Omul mort e aruncat într-o apă curgătoare. Victima: aceeaşi vârstă. Ulterior, agresorul e arestat, riscă ani grei de închisoare, iar mortul este deja îngropat. Multă lume din afara comunei Izvoarele se miră. Acasă, pe meleaguri natale, nimeni nu pare luat prin surprindere. E în specificul locului, iar asta spune tot. În rest, pe aceste plaiuri au loc de obicei şi tâlhării, şi violuri… Pentru că lumea se plictiseşte, iar Codul Penal ţine de urât…

Jandarmeria Română. Lauda de sine…
Conform unei cercetări sociologice, realizată de către o firmă apropiată de Mirel Palada, un fost purtător de cuvânt al Guvernului Ponta, realizatorul unor tensiuni sociale în urmă cu vreo doi ani, românii ar avea încredere mare în unele instituţii ale statului de drept, printre care şi Jandarmeria Română. Comunicatul de presă e următorul: „Conform unui sondaj de opinie Sociopol, efectuat în perioada 16-20 octombrie, Jandarmeria Română se menţine în topul preferinţele românilor, cu 78% încredere – procent în creştere cu 14% faţă de rezultatele obţinute la ultima sondare a opiniei publice realizată în luna septembrie a anului în curs. Sondajul Sociopol cu privire la percepţia publică asupra instituţiilor statului dezvăluie faptul că 95% dintre români au încredere în Pompieri, urmaţi de Armată cu 83%, şi Jandarmerie cu 78%. Biserica se află pe locul al patrulea, cu 72%, iar DNA pe locul al zecelea cu 55%, ocupând aceeaşi poziţie ca şi BNR. Rezultatele au la bază studiul unui eşantion reprezentativ de 1.004 persoane prin intermediul interviurilor telefonice, eroarea maximă de eşantionare fiind de +/- 3.2%”. Această campanie pozitivă, coordonată de la nivel central, asumată în teritoriu, e cel puţin ciudată. Ea se derulează în contextul în care asupra ministrului de Interne, care are ca structură subordonată şi Jandarmeria, se desfăşoară o amplă presiune publică. Asta după ce numele demnitarului este asociat cu un groaznic accident rutier, în urma căruia a murit nevinovat un poliţist.

Aici a asfaltat şi Gheorghe Păunescu. Înainte să piardă alegerile din 2004
Primăria municipiului Slatina s-a apucat să facă ce au mai făcut şi alţii înainte de a pierde alegeri sau ce planificaseră cei anteriori administraţiei actuale. Aşa, deci, se are în vedere reabilitarea unui tronson de 850 metri liniari, ce presupune o suprafaţă a carosabilului de 6.562 mp, respectiv 3.408 mp trotuare. Valoarea întregului proiect se ridică la suma de 1.942.561 lei cu TVA, preţ de autostradă. Pe Strada Grădişte, pe partea carosabilă, se vor turna balast stabilizat şi două straturi de asfalt de 6 cm şi, respectiv, 4 cm, strada urmând ca, să aibă o lăţime de şapte metri. În ce priveşte trotuarele, acestea vor avea o lăţime cuprinsă între 1,5 – 2,25 metri. Lucrurile, pe ultimul sector, vor continua anul viitor, după introducerea canalizării.

Sabia lui Dragnea. Florin Iordache îl execută pe Ponta
Deputatul Florin Iordache este cel care redactează Noul Cod de Conduită al PSD, prin care deputatul care a fost promovat de Ponta în campania pentru parlamentare din 2012, îl poate executa, indirect pe premierul României, acelaşi Ponta. Astfel, membrii partidului, care sunt inculpaţi în dosare de corupţie sau în dosare de infracţiuni grave contra vieţii sau libertăţii persoanelor îşi pierd, de drept, în momentul punerii în mişcare a acţiunii penale, funcţiile de membru al Guvernului sau din conducerea Parlamentului României, după caz. Asta ar duce la decizia ca Ponta să piardă sprijinul politic al PSD, ceea ce duce la plecarea sa de la guvern. Prin noul cod, membrilor le este interzis să întreprindă atacuri la persoană sau orice gen de atac la viaţa privată a unor persoane, să insulte, să calomnieze, iar critica trebuie să se limiteze la aspectele politice. Într-o frază, pesediştii nu au voie să se comporte ca huliganii, ci să respectele principiile moralităţii. Rezultatele implementării acestui cod le vom vedea în campania de la lcoale din 2016.

Cozonacii Mitzurei Arghezi au plecat la cer. Fostul deputat de Olt a murit!
La 90 de ani, departe de casa de la Mărţişor, într-un sanatoriu, Mitzura Arghezi a încetat din viaţă. Fiica renumitului scriitor a fost, pentru cei care nu ştiu sau nu-şi mai aduc aminte, deputat ales în judeţul Olt. Şi-a îndeplinit cu cinste mandatul, între 1996 şi 2000, atunci când a reprezentat interesele Partidului România Mare în Olt. În acea vreme, Mitzura Arghezi se implica destul de activ în viaţa comunităţii oltene, chiar dacă nu aparţinea locului. Întâlniri regulate cu alegătorii, conferinţe de presă organizate, aproape de fiecare dată, în foaierul de la Sindicate. Discuţii aprinse, presărate, de fiecare dată, cu un ireal cozonac făcut chiar de mâinile ei, servit cu o blândeţe specifică şi cu o căldură sufletească rar întâlnită la un om politic. Rămâne în posteritate cu amintirea frumoasă, cu pasiunile sale pentru litere şi arte…

Tribunalul Olt şi Parchetul şi-au deschis porţile. Slătinenii nu au fost interesaţi
Cum la Tribunalul Olt şi la Parchet nu se aflau moaşte, cetăţenii Slatinei nu s-au îmbulzit pentru a vizita cele două instituţii. Cu ocazia „Zilei europene a justiţiei civile”, zi sărbătorită în Olt vineri, 23 octombrie a.c, deşi ea se sărbătoreşte anual pe 25 octombrie, cele două instituţii au făcut o invitaţie cetăţenilor pentru a vedea cum funcţionează mecanismul justiţiei şi cu ce se ocupă fiecare instituţie. Ziua Porţilor Deschise a început la orei 10.00, la Tribunalul Olt, când grupuri de elevi au fost primite într-o sală de judecată şi au participat la simularea unui proces. Între timp, presa a fost invitată la o conferinţă de presă susţinută de conducerea Tribunalului Olt. În cadrul acestei întâlniri, reprezentanţii insituţiei au făcut o scurtă trecere în revistă a volumului de muncă pe care judecătorii tribunalului, 25 la număr, îl depun, precum şi cantitatea mare de dosare care revine pe cap de judecător. A doua instituţie deschisă publicului a fost Procuratura – cu cele două instituţii: Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt. Din păcate, pentru aceaste instituţii, niciun cetăţean nu şi-a arătat interesul. Deşi reprezentanţii Tribunalului Olt au spus că reforma justiţiei le îngreunează munca, cei ai Parchetului au spus că acest lucru nu se întâmplă şi că totul se desfăşoară în parametri normali.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.