Acasă Cultură Aportul lui Marian Doldurea la cultura oltenească. Revista „Memoria Oltului şi Romanaţilor”,...

Aportul lui Marian Doldurea la cultura oltenească. Revista „Memoria Oltului şi Romanaţilor”, un adevărat manual de istorie locală

977
 
 
Revista „Memoria Oltului şi Romanaţilor”, un adevărat manual de istorie locală
Într-o zi de miercuri 21 martie 2012, în sala de festivităţi a Muzeului Judeţean Olt, se lansa primul număr al revistei culturale „Memoria Oltului” (ulterior denumită Memoria Oltului şi Romanaţilor), fondată de către profesorul Ion D. Tâlvănoiu.
Revista şi-a propus să reunească, în paginile sale, articole de natură istorică, figuri importante ale culturii locale, adresându-se tuturor categoriilor de vârstă. Astăzi, este una dintre cele mai apreciate reviste din domeniu din judeţul Olt. Recent, a apărut numărul 43 al revistei, aşa cum ne-a obişnuit, mereu „îmbrăcată” cu file de istorie. Cu greu o astfel de publicaţie poate vedea lumina tiparului, fără ca un om cu aplecare către această importantă hrană a sufletului să nu investescă. Omul de afaceri carcalean Marian Doldurea a făcut o investiţie materială pentru editarea acestui număr al revistei.
În rândurile ce urmează, vă facem invitaţia de a face o incursiune printre paginile noului număr al revistei Memoria Oltului şi Romanaţilor.
 
Pagini de memorie… pentru Olt şi Romanaţi
Pe prima copertă există o imagine cu mănăstiurea Căluiu. Revista cuprinde articole interesante ale diferiţilor autori. Ion Andreiţă este primul autor al aticolului care se deschide cu un titlu interesant: „Merg românii la români?”. Coordonatorul proiectului, Ion Tâlvănoiu este autorul articolului „Monumentele mănăstirii Căluiu” – cu multe date biografice, documente ce atestă existenţa de la origini şi până în prezent a mănăstirii. Un alt autor, pe nume Nicu Vintilă-Sigibida, are un documentar intitulat „Gheorghe Chiţu biografie rectificată”, iar la deschiderea materialului putem observa portretul lui Chiţu şi putem lectura multe date biografice. Urmează o avanpremiră editorială, intitulată „Conducătorii oraşului Slatina II”, autor Cornel Manolescu, tot cu date biografice şi nume sonore ale şefilor Slatinei. În articolul „Imagini aburite” cu subtitlul „Demetru D. Stoenescu, autor Dumitru Botar, regăsimd biografia şi imaginea lui Dumitru Stoenescu. Autoare pe nume Claudia Theodora Truţă şi Barbu Mihai îşi intitulează articol „Vechii proprietari ai moşiei Mierleştii de Sus, judeţul Olt”, în care apar câteva nume ce posedau terenuri întinse ale comunei menţionate. „Mihai Viteazul şi Caracalul” este articolul semnat de Ion Zăuleanu, din Caracal, în care tronează poza Banului Craiovei, Mihai Viteazul, iar articolul se deschide cu un motto:
 
„(…) Odată ajuns la tron, Mihai a făcut «oraş domnesc» din satul Caracal”, care aparţine lui Ion Donat. În cadrul aceluiaşi articol apare şi imaginea Bisericii Domneşti din Caracal. Între paginile revistei se găseşte şi numele lui Vasile Radian, care semnează articolul: „Unele aspecte privind economia comunei Brebeni, judeţul Olt”. O comună întinsă, cu zone cu nume diferite, cu vecini. Referitor la localizarea comunei, autorul mai vorbeşte de ocupaţiile de bază a locuitorior, de-a lungul timpului: plugăria, creşterea animalelor, stupăritul şi unele activităţi comerciale. Aici, apar imagini cu clădiri care astăzi nu mai au aceeaşi destinaţie ca cea dată la început: o moară, un magazin universal. Se mai vorbeşte şi despre o inundaţie din anul 2005, o imagine arătând o gospodărie inundată. Autorul, Puiu Stoiculescu, în articolul „Familia Bunescu”, prezintă date biografice ale acestei familii, iar pe prima pagină a articolului există poza pictorului Marius Bunescu, care a fost şi preşedintele „Sindicatului Artelor Frumoase”.
 
Urmează file ale „Jurnalului artistic al maestrului Spiru Vergulescu, partea a şaptea, semnate de Aurelia Grosu. Din nou numele Ion Tîlvănoiu şi Vasile Radian, de data aceasta în calitate de co-semnatari ai unui serial: „Drama învăţătorilor refugiaţi din Olt şi Romanaţi – VII, în care sunt prezentate câteva nume de învăţători din comunele de provenienţă, dar refugiaţi. Ioan Barbu continuă cu „Întoarcere în mirajul copilăriei”, cu câteva ilustrate din copilăria sa. Profesorul Viorica Istrate, de la Şcoala „George Poboran” din Slatina, este autoarea articolului „Ieromonahul Damian Stănoiu şi monografiilor sale – II”. Numele Dumitru Botar revine, dar cu articolul „O carte de referinţă – «Mănăstirea Căluiu»”, carte scrisă de Aurelia Grosu. Acest articol este însoţit şi de coperta cărţii. Nicolae Scurtu este autorul articolului „Inscripţii – Noi contrubiţii la biografia lui Damian Stănoiu”. Spre finalul ediţiei apare calendarul pe luna septembrie. Ultimul articol al revistei este intitulat „Eroi şi monumente din Olt şi Romanaţi: Monumentul eroilor din comuna Vădăstriţa”, însoţit de o listă cu toate numele inscripţionate pe monument.
 
Pe ultima copertă reapare portretul lui Gheorghe Chiţu, iar la bază apare numele firmei DOLCHIMEX SRL din Caracal, administrată de afaceristul Marian Doldurea, un om pasionat de istoria şi cultura locală şi nu este pentru prima dată când investeşte în file de memorie ale judeţului care poartă numele râului Olt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.