Acasă Actualitate „VIAȚA ARE DRUM COTIT”

„VIAȚA ARE DRUM COTIT”

171
Speranțele în „PRIMĂVARA ARABĂ” s-au năruit iremediabil, iar această uriașă comunitate „străbate” drama existenței sale căutându-și un DRUM AMAR către LIBERTATE.
 
Efectul acestui neașteptat și uriaș fenomen istoric de început de mileniu al III-lea ar putea amenința în viitor stabilitatea socio-economică a aproape jumătate din planetă, iar influxul de „populații străine” ar putea destabiliza anumite state.
 „PRIMĂVARA ARABĂ” avea să se „încheie” mai grabnic decât își închipuiau LIDERII LUMII, lăsând loc unui HAOS DE PUTERE la „adăpostul” căruia au „înflorit” CONFLICTE MILITARE SÂNGEROASE, DISCRIMINAREA ETNICO-RELIGIOASĂ și SĂRĂCIE cât cuprinde, drept CAUZELE principale ale „NOII MIGRAȚII”, de data asta PAȘNICĂ.
În „opoziție” cu aceste fenomene statele din GOLF – ARABIA SAUDITĂ, KUWEIT, BAHRAIN, QATAR, OMAN și EMIRATELE ARABE UNITE – superbogate, deși ar trebui să le „sară” în ajutor refugiaților, refuză să-i primească, pe motivul „foarte subțire” că nu sunt semnatare ale TRATATULUI O.N.U pentru refugiați din 1951.
În același timp, este foarte adevărat, ele își justifică atitudinea și prin zecile de milioane de dolari investiți în programele O.N.U. pentru sprijinirea de refugiați.
Realitatea „crudă” este legată ÎNSĂ de temerea acestor state privind riscul importului de ideologii fundamentaliste care ar periclita „SOARTA MONARHIILOR”.
 
 
Aceste „impedimente” au devenit în ultimă instanță motivul esențial pentru care REFUGIAȚII au ales „DRUMUL AMAR și LUNG” către EUROPA „SALVATOARE” provocând, însă, în câteva săptămâni o uriașă CRIZĂ REGIONALĂ și creînd o presiune care se va resimți pe termen lung.
EUROPA, surprinsă, trăiește parcă un „RĂZBOI în TIMP de PACE” pentru care nu doar că n-are „soluție”, dar o ia și ca o PROVOCARE pentru care mai tot timpul n-are RĂSPUNS. Și, cu toate astea, „TOATĂ LUMEA” își dă cu părerea în problema refugiaților.
 
Liderii EUROPEI se dovedesc nepricepuți și tocmai de aceea au reacții pripite, iau hotărâri nepotrivite și fac declarații necugetate care în multe cazuri complică fenomenul. „Aduc” argumente bazate de multe ori pe emoția momentului evidențiind cu aplomb situația tragică a copiilor, morți nevinovați, cu patimi cumplite și multe alte orori.
Alteori, se lamentează pierzându-și rațiunea, ajungând la o retorică neprincipială și jignitoare „reușind” în mod rușinos să-și pună chiar și statele în situații tensionate. Încurcă drepturile umane și politica corectă cu tradițiile „creștinești” ale EUROPEI făcând unele comparații nesemnificative cu alte „migrații”.
 
Au apărut mulți analiști, comentatori, ba chiar demnitari și consilieri ai unor lideri din EUROPA care trăncănesc despre subiect făcând abstracțiuni fără sens, fără nicio legătură cu situația imediată și concretă a refugiaților și mai ales cu VIAȚA acestora.
Alții s-au grăbit să declare EI că s-a produs deja o dezordine globală și fără ieșire, iar lumea e în derivă, în loc să-și dea seama că tocmai ei au rămas fără LUCIDITATE. Ba, mai mult, sunt UNII care utilizând o demoagogie „UMANISTĂ” speră ca prin „fitiluri” politice împănate cu IZ ELECTORAL să-și „facă” un ROST.
 
Aşadar, dacă EUROPA, în esență U.E., aflată pentru prima oară după Al II-lea Război Mondial în fața unui EXAMEN DUR pe care l-a „picat” la parțiale, arătându-și toate slăbiciunile, CE ESTE DE FĂCUT?
Există O SINGURĂ SOLUȚIE, nici măcar două, și anume: ca și acum ma bine de 70 de ani, trecând peste ORGOLII, cei DOI MARI LIDERI ACTUALI „să-și dea mâna” și cu mijloace DEMNE DE UMANISM „eradicând” cauzele menționate mai sus și „oferind” PACEA tuturor, să „CONVINGĂ” că VIAȚA are aceleași dimensiuni și coordonate pe întreaga planetă. DAR, SISTEMELE și MECANISMELE care-o asigură nu pot și nu trebuie să fie identice.
 
MARI LIDERI AI LUMII… Acum, la 200 de ani, de la anul 1815, când după prăbușirea ÎMPĂRATULUI a avut loc prima „ÎMPĂRȚIRE MODERNĂ” a LUMII, faceți din anul 2015 anul în care „UNIȚI” LUMEA în diversitatea ei spre BINELE EI… și ISTORIA vă va consemna cu MAJUSCULE.
 
Prof.
Ion PĂTRAȘCU
Slatina, Olt

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.