Acasă Editorial Stânga nu va câștiga, la Olt, fără Toma!

Stânga nu va câștiga, la Olt, fără Toma!

188
 
Dacă ar fi să ne luăm după sondajul de opinie comandat de PSD și plătit lui Marius Pieleanu, unul dintre strategii care l-a îngropat pe Ponta la președinție, dar la care astăzi puterea pesedistă din jurul lui Dragnea se închină ca la Arsenie Boca, la anul nici n-ar mai trebui să aibă loc alegeri în județul Olt. Ele, sunt deja câștigate de PSD. Când cu 60%, când cu 50%, când cu alte scoruri.
În fața acestei situații, cu tot respectul pentru știința sociologică a sondajului de opinie, cred că Pieleanu le-a vândut ceva prafuri… aspirante. Numai cineva rupt de realitate sau care vrea să transmită în piață un mesaj deformat poate să creadă că alegerile locale din 2016 sunt câștigate de PSD. Chiar dacă, prima șansă, în acest județ greu de înțeles, o are stânga.
Starea asta de euforie, din zona lui Oprescu și Stănescu (citiți Marius și Paul), e, într-un fel, bună. Se așează perfect pentru starea de spirit a maselor. Aia de care vorbește Renică Diaconescu, chiar și el fără să fie pe deplin conștient de valoarea vorbelor sale, când, de pe poziția dizidentului, invocă starea de spirit mai presus decât aritmetica partidului.
Într-o altă ordine, cei doi lideri ai PSD profită din plin de… starea opoziției. Cu un Gigel Știrbu absent, cu bătăliile interne pentru diverse candidaturi, nu există deranj acum, la adresa construcției pesediste.
Dar, tot cu o opoziție în curs de reorganizare, în noiembrie 2014, cu Vâlcov ministru, cu Prina primar, cu un guvern solid, la Slatina au luat bătaie de la liberali, de la Iohannis, în turul al doilea.
În fața acestei situații, cu un simț al realității deformat de poziția de vectori în administrație, acolo unde toată lumea care vine pe la cei doi vorbește despre cât de frumoși și inteligenți sunt șefii lor, PSD Olt are un orizont de viziune limitat. Păcatul e vechi, e specific puterii cu tendințe de absolut.
2016, ca an de alegeri, va fi altfel. Să crezi că va merge ca la parțialele din 2013, când a fost pus Prina primar, cu toată lumea târâș, cu burta plină, e deja o anomalie. Una distrugătoare. Sub auspiciile căderii mentorului în strategii, organizare, coordonare, și-l numesc aici pe Darius Vâlcov, soluția trebuie căutată dincolo de ambiții, de orgolii, de… „niciodată” rostit, uneori, exagerat.
Cu o bătălie dată de deruta amintită mai sus, dar și de alte evenimente previzibile, va fi imposibil să se vadă, în dreptul pesediștilor, la capăt de alegeri locale, o victorie pe linie. Slatina nu e câștigată astăzi! Indiferent de numele candidatului: Moț, Iordache sau pe cine vor ei. Caracalul se joacă, Scorniceștiul e greu de obținut, în vreo cinșpe’ comune cu primari pesediști de cursă lungă opoziția e reală… iată un peisaj în care vorbele mari nu au ce să caute.
În fața acestui scenariu sintetizat, cu zorii negri ai unor grozăvii posibile, astăzi pentru PSD Olt, soluția vine de la Ion Toma. Nu știu dacă senatorul ar trece peste ce a fost cândva, peste trădări și trădători, însă un gest de curtoazie din partea trunchiului social-democrat de la Olt către cel care i-a făcut pe mulți oameni, chit că-l înjură astăzi, trebuie făcut! Dacă, cu adevărat, PSD, la Olt, vrea să câștige polul principal de putere de după alegerile locale, respectiv Consiliul Județean. Cred că ar fi mai facilă o discuție cu Toma decât o negociere punctuală cu Știrbu! Cu Toma n-ar fi vorba de niciun preț concret, pe când, în partea aia, costă cam cât o rată scadentă la Fondul Monetar.
Altfel, cei care nu știu istoria din 2008 trebuie să caute prin arhivele ziarelor de atunci! PRM-ul lui Copilău, cu un total de trei consilieri județeni, a dat și președinte și un vicepreședinte la Consiliul Județean. Iar când pesediștii s-au prins, era prea târziu. De aceea, poate ca într-o ironie a sorții, sau ca într-o poveste cu repetabilă povară, astăzi, soluția câștigării alegerilor locale de către stânga, la Olt, e la Ion Toma. Cel care, dacă mai vreți să citiți două rânduri, l-a propus pe Paul Stănescu președinte la Consiliul Județean, pe Marius Oprescu președinte la PSD Slatina, și tot el i-a adus în partid pe Emil Moț, Andrei Iordache… Cei care astăzi dețin adevărul absolut.
N.A. Altfel, încă un lucru: n-am amintit nimic despre Emil Albotă. Cel față de care tricicleta de propagandă a PSD Olt se comportă, cu un un înainte de alegeri, exact cum făceau alți pesediști prin 2003 împotriva lui Darius Vâlcov. Atunci, pierzând Slatina, social-democrații au stat opt an cu dinții la gard. Până când, nereușind să-l bată pe Vâlcov, l-au luat la ei…

1 COMENTARIU

  1. MOTTO: “ Colorless red ideas sleep furiously in their minds.”
    La UNPR intalnim doua tipuri de discurs . Unul extrem de confuz dar in care se poate deslusi cate un adevar, celalalt foarte limpede dar plin de promisiuni mincinoase. Ult.mul tip este dominant.
    Fenomenul este explicabil stiintific. Lipsa CIRCUMVOLUTIUNILOR duce la aparitia CIRCUMLOCUTIUNILOR .

    Ambele tipuri sunt vizibil inspirate , credem ca v-ati dat seama, din Cursul (varianta scurta) de Socialism Stiintific precum si din “Codul principiilor şi normelor muncii şi vieţii comuniştilor, ale eticii şi echităţii socialiste”, in special la capitolul demagogic FAMILIA. GRIP va reveni cu analize detaliate, pe text, asupra DISCURSULUI POLITIC practicat de politicienii locali. UNPR crede ca poate manipula printr-un discurs ce abunda in erori de argumentare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.