Acasă Actualitate 1 septembrie – Ziua Jandarmeriei Rurale

1 septembrie – Ziua Jandarmeriei Rurale

358
Astăzi, 1 septembrie a.c., se împlinesc 122 ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Rurale în România, zi cu o profundă semnificaţie pentru Jandarmeria Română, fiind un moment de aduceri aminte, dar şi de recunoştinţă.
Această zi de referinţă din istoria Jandarmeriei Române a fost marcată de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Olt prin expunerea la sediul unităţii a unor fotografii de arhivă şi prezentarea unor materiale documentare privind istoricul, organizarea şi rolul structurilor rurale de jandarmi.
 
Povestea unei zile
Promulgată la data de 1 septembrie 1893, în urma unui decret al Regelui Carol I, Legea Gendarmeriei Rurale, împreună cu Regulamentul de Aplicare al acesteia, statua Jandarmeria ca un corp militar de elită, şi cel mai important, ca instituţie naţională.
Astfel, în anul 1893, sub comanda generalului de brigadă Mihail Rasty, nou înfiinţatul Inspectoratul General al Jandarmeriei coordona o structură alcătuită din patru Inspectorate de circumscripţie la Bucureşti, Iaşi, Craiova şi Galaţi, câte o companie în fiecare judeţ, secţii de jandarmerie, precum şi posturi de jandarmi la sate.
De la înfiinţare şi până în 1949, când a fost desfiinţată, instituţia Jandarmeriei Rurale a cunoscut transformări şi evoluţii, dar în esenţă a răspuns necesităţilor societăţii de a avea o forţă de poliţie în mediul rural, unde trăia 80% din populaţia ţării, forţă care să apere ordinea publică, averea şi libertăţile cetăţenilor, să vegheze la respectarea şi aplicarea legilor.
Articolul precedentAndrei Iordache pleacă de la Spitalul Județean de Urgență Slatina!
Articolul următorACS Inter Olt Slatina, debut cu victorie în Liga a III-a de fotbal. Vezi întreg programul competițional!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here