Acasă Actualitate Secretul lui Bachus. Varianta de la Slatina

Secretul lui Bachus. Varianta de la Slatina

268

O investiţie în valoare de 34.264.953,15 lei, din care fonduri nerabursabile 9.383.030,06 lei, contribuţie proprie a municipalităţii 18.358.740,70 lei, denumită „Amenajare club nautic şi de agrement «Plaja Olt» – municipiul Slatina”, este pe cale să sară în aer. În mijlocul zonei delimitate, municipalitatea din Slatina s-a trezit că a investit pe un teren privat, mai precis, Compania Bachus deţine acte legale de proprietate pe zona unui fost foişor. În aceste condiţii, reprezentanţii Bachus îi vor strânge pe cei ai Primăriei Slatina cu uşa. Sunt îndreptăţiţi să ceară despăgubiri imense, daune cât cuprinde. Iar dacă nu vor primi în timp util banii, deşi nu există cadru legal pentru o asemenea despăgubire, toată finanţarea europeană de aproape 100 de miliarde lei vechi se poate duce pe… apa Oltului, lăsând la o parte fondurile locale alocate acestei investiţii. Ar fi o premieră tristă pentru Slatina, o situaţie fără ieşire sau avem la mijloc proiectul unei înţelegeri tacite între Compania Bachus şi Primăria Slatinei, în vederea unei înţelegeri dincolo de limita legii. Problema este: cine va semna, din cadrul primăriei, pe acest proiect, de acum încolo, fie pentru despăgubire, fie pentru continuarea lui, în condiţiile actuale, date de ilegalitate. Căci, cine semnează – ultimul – plăteşte. Iar, la Slatina, s-a văzut că nimeni nu a fost, până acum, mai presus de lege. D’asta s-o fi retras Mihaela Stana din funcţia de primar interimar?

Iar lucrurile nu vor rămâne la o singură negociere

Într-o şedinţă de consiliu local, de acum câteva zile, majoritatea aleşilor locali, formată din PSD şi PNL, a votat la foc automat o serie de proiecte privind includerea în patromoniul municipalităţii slătinene a investiţiei de pe malul Oltului. Problema e că aleşii locali nu prea ştiu ce au votat. În votul lor se regăseşte şi suprafaţa deţinută de cei de la Bachus (fosta unitate de alimentaţie publică socialistă). Asta, pentru că puţini ştiu de acest viciu ascuns al celei mai mari investiţii făcute în Slatina din 1989 încoace. Practic, cei de la Bachus pot acum să ceară şi cât nu face pe zona respectivă. Ştiu că, dacă negocierile vor ajunge în impas, tot proiectul cade, iar asta înseamnă, cel puţin, returnarea către Uniunea Europeană a finanţării nerambursabile. Adică, 93 de miliaone de lei vechi. Şi asta pentru că, fie e un joc ascuns de a colabora cu cei de la Bachus, într-un fel sau altul, fie este vorba de multă prostie. Ambele variante sunt plauzibile.

Ce presupune investiţia şi ce activităţi vizează

Proiectul îşi propune valorificarea resurselor naturale din municipiul Slatina, în scopul creării unei infrastructuri de agrement turistic la standarde europene, şi diversificării serviciilor de agrement şi turistice din zona Slatina, prin amenajarea unui club de agrement în cadrul Municipiului Slatina. Proiectul presupune modernizarea actualei zone de plajă, piscină, agrement, cu amplasament pe insula aparţinând terenului amenajabil (piscine, duşuri, vestiare, debarcader hidrobiciclete şi bărci cu vele); construirea de noi terenuri de sport – agrement (teren de minifotbal multifuncţional, teren de tenis, teren special de beach-volei, zona minigolf, teren tir cu arcul, zona specifică escaladei, pista asfaltată pentru biciclete, amenajări specifice rollerilor); amenajarea spaţiilor de servicii adiacente – parcaje la sol (cca. 150 auto), construirea unor spaţii de sănătate/agrement – centru fitness si centru SPA.

Cine semnează plăteşte sau cine sesizează scapă de belea?

Practic, oricât de multă bunăvoinţă ar exista din partea adiminstraţiei locale, situaţia este fără ieşire. Semnătura finală pe seama unui contract de vânzare-cumpărare cu cei de la Bachus aruncă totul în aer, iar Curtea de Conturi nu va lăsa neobservată o asemenea situaţie. Mai mult, situaţia se va îngreuna în continuare. Pentru că depăşirea datei de finalizare a investiţiei duce la penalităţi. Aici, există o singură cale: un litigiu pe rolul instanţei poate fi o cale de mijloc, însă, pentru asta, este nevoie de timp, iar până atunci cei angajaţi, deja la acest complex, sunt plătiţi în afara cauzei. Complicaţii multe, drumuri fără ieşire, iar la capăt de drum rămâne doar gustul amar al acestei situaţii limită. Oricum, una între ridicol şi sublim, în acelaşi timp.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.