Acasă Actualitate Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt ia măsuri pentru menţinerea stării de sănătate...

Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt ia măsuri pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor olteni pe perioada caniculei

150
Administraţia Naţională de Meteorologie e emis o atenţionare meteorologică – Cod Galben, pentru ziua de luni, 6 iulie a.c. În cursul zilei de luni, vremea va fi călduroasă în toată ţara, caniculară, se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 35…37 de grade, iar indicele de temperatură- umezeală (ITU) va atinge şi depăşi pragul critic de 80 de unităţi. În zilele de marţi şi miercuri (7-8 iulie), valul de căldură se va intensifica şi se va extinde în toată ţara.
Având în vedere acest lucru ITM Olt va intensifica numărul controalelor la agenţii economici în sensul respectării Ordonanţei de Urgenţă nr.99/2000. În conformitate cu prevederile Ordonanţei 99/2000, angajatorii sunt obligaţi să ia următoarele măsuri minimale:
-Reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice;
-Asigurarea ventilaţiei la tocurile de muncă;
-Alternarea efortului dinamic cu cel static;
-Alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer;
-Asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb;
-Asigurarea echipamentutui individual de protecţie;
-Asigurarea de duşuri.
Dacă angajatorii nu pot asigura condiţiile minimale de mai sus, în conformitate cu dispoziţiile Ordonanţei 99/2000 se vor dispune următoarele:
-Reducerea programului de lucru;
-Eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru;
De asemenea, pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiţii de temperaturi extreme angajatorul trebuie să ia urmatoarele măsuri:
-Asigurarea examenului medical la angajare şi a controtului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiitor pentru munca la temperaturi crescute sau scăzute;
-Asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate;
-Trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de munca sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.
Pentru nerespectarea acestor prevederi normative se vor aplica, acolo unde este cazul, sancţiuni contravenţionale între 1500 – 2500 lei.  ITM Olt, Str. Aleea Tineretului, nr. 1 A, Slatina, Olt Tel.: +4 0249 439 283; fax: +4 0249 439 397.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.