Acasă Economic 50 de ani de performanţă românească. La mulţi ani, ALRO SLATINA!

50 de ani de performanţă românească. La mulţi ani, ALRO SLATINA!

967
 
Alro Slatina a sărbătorit, pe 30 iunie 2015, o jumătate de secol de la turnarea primei şarje de aluminiu. 50 de ani de istorie, 50 de ani importanţi în monografia municipiului Slatina şi a României. Conducerea Alro – Vimetco a dorit să sărbătoarească alături de slătineni cei 50 de ani, organizând, astfel, „Ziua Porţilor Deschise”, pe 29 iunie. Slătinenii au avut posibilitatea de a vizita cele două puncte de lucru ale uzinei, şi anume punctul de lucru de pe strada Piteşti şi punctul de lucru de pe strada Milcov, între orele 10.00 – 14.00. În jur de 2.000 de slătineni au dorit să viziteze halele de producţie, iar la final au primit cadou câte o şapcă şi un tricou. Tot luni, 29 iunie a.c., la sediul Alro, directorul general al întreprinderii a susţinut o conferinţă de presă, în cadrul căreia a vorbit despre etapele de metamorfozare prin care a trecut compania în perioada 1965-2015 şi despre performanţele obţinute de-a lungul acestor 50 de ani. Compania se uită, la ceas aniversar, în urmă, însă lucrează pentru a merge înainte, iar planuri în acest sens sunt multe, unele abia desluşite. Scopul acestora este creşterea capacităţii de producţie pentru produsele cu valoare adăugată mare şi îmbunătăţirea tehnologiilor utilizate, datorită investiţiilor în modernizarea echipamentelor şi în tehnologie nouă, dar şi în perfecţionarea personalului.
 
Gheorghe Dobra: „Relaţia noastră cu acţionarul principal, domnul Vitali Matchinsky, este una foarte bună”
Aniversarea celor 50 de ani de Alro a fost marcată, pe lângă organizarea de „Porţi Deschise”, şi de o conferinţă de presă, susţinută de către directorul general Gheorghe Dobra. Acesta, director al întreprinderii de mai bine de 23 de ani, a arătat paşii pe care i-a făcut această companie de-a lungul timpului, etapele de modernizare sau cifrele cu care se mândreşte Alro. În prezent, unităţile din Slatina, pe care le are în subordine, au o capacitate de producţie similară cu cea din perioada de dinainte de 1989, însă cu implicări materiale mult mai reduse.
 
„Cu 50 de ani în urmă, a fost produsă prima şarjă de aluminiu românesc. Printr-o Hotărâre de Gurvern, din 1961, s-a  decis să se construiască Uzina de Aluminiu de la Slatina, având în vedere mai multe considerente. Unul dintre ele fiind energia de la Porţile de Fier, energie de pe Valea Argeşului şi de la Bazinul Carbonifer al Olteniei, care s-a dezvoltat mai târziu, unde sunt câteva termocentrale puternice. La început, s-au produs 50.000 de tone de aluminiu. Fabrica a trecut prin mai multe etape de modernizare.
Dacă acum douăzeci şi ceva de ani produceam numai lingouri şi o cantitate mică de sârmă, bare şi sleburi destinate industriei interne, în momentul de faţă, toată producţia de aluminiu primar este formată din sleburi, bare şi sârmă. Sleburile sunt procesate integral la fostul Alprom, care a devenit parte componentă a Alro după privatizarea cu grupul Vimetco, a fost una de succes pentru că eu, fiind director general şi înainte şi după, pot să vă spun că după privatizare au dispărut tot felul de interferenţe sau implicaţii şi indicaţii ale factorilor politici. Eu m-am opus unor asemenea practici, după privatizare, practic, fabrica a fost condusă după principiile economiei de piaţă.
Relaţia noastră cu acţionarul principal, domnul Vitali Matchinsky, este una foarte bună, dânsul fiind un om care provine din industrie şi cunoaşte practicile industriale, la rândul său, a fost director comercial într-un complex industrial foarte mare din Rusia, are o experienţă foarte mare şi ne-a dat, oarecum, mână liberă pentru a dezvolta în continuare compania. După privatizarea Alro, a urmat privatizarea Alprom.
Am trecut, în ultimii patru ani, printr-o situaţie financiară mai puţin plăcută, pentru că am plătit peste 160 de milioane de euro certificate verzi şi taxă de cogenerare. Începând din acest an, suntem pe picior de egalitate cu competitorii noştri europeni. Am produs peste nouă milioane de tone de aluminiu. Suntem acreditaţi pentru a livra în industria aeronautică, livrăm la cel mai important fabricant de maşini.
Considerăm că suntem lideri în eficienţa energetică. În unele sectoare am redus consumul de energie electrică de trei ori, iar în altele de zece ori. Şi în perioada următoare, din cauza cerinţelor impuse de Comisia Europeană, vom implementa programe pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice, creşterea produselor cu valoare adăugată mare, reducerea deşeurilor, a emisiilor, creşterea gradului de reciclare, dar şi implicarea în energia regenerabilă, creşterea competitivităţii, inovarea tehnologică şi protecţia mediului şi securitatea în muncă. Noi avem o foarte bună experienţă în a utiliza intensiv activele de producţie”, a declarat directorul general al Alro, Gheorghe Dobra.
 
Export către Uniunea Europeană
Alro nu este doar un lider naţional, ci unul internaţional, datorită faptului, că multe ţări doresc produsele uzinei. În ultimii ani, aceasta s-a concentrat pe livrarea de produse cu valoare adăugată mare, iar cea mai mare parte a producţiei ia calea exportului. Iar clienţi importanţi se află pe teritoriul Uniunii Europene, spune Gheorghe Dobra:
 
„Exportul de la aluminiu primar este de circa 70%, în special, către Uniunea Europeană, Turcia, Serbia şi alte ţări balcanice. La Aluminiu prelucrat, însă, exportul este de 95%. De aceea, am spus că aici, în România, industria noastră nu ştie să prelucreze ceea ce facem noi. S-ar crea foarte multe locuri de muncă şi ar crea valoarea adăugată foarte mare. Ar trebui să fie consum în ţară de asemenea produse cu valoare adăugată mare, însă exportăm în Uniunea Europeană şi Israel. Prelucrarea produselor Hi-Tech este foarte mică, în România”.
 
Alro, paşi spre viitor
Compania ţine la eticheta numită „eficienţă”, ceea ce este şi unul dintre lucrurile concrete ale uzinei, iar pentru asta se continuă investiţiile pentru reducerea dependenţei energetice prin creşterea eficienţei, precum şi prin creşterea capacităţii de procesare a deşeurilor din Turnătoria Eco, prima pe care au putut-o vizita slătinenii în programul de vizitare „Ziua Porţilor Deschise“. Aceasta are o capacitate de 50.000 de tone/an. Anul acesta, Alro a prevăzut în buget retopiri de deşeuri, de 67.000 de tone, reducând astfel consumul de energie pentru aluminiul produs din deşeuri reciclate, cu 90%, comparativ cu procesul de producţie pentru aluminiul electrolitic. Creşterea producţiei pentru segmentul de produse cu valoare adăugată mare, atât pentru aluminiul primar, cât şi pentru cel procesat, este un alt punct prevăzut în agenda de lucru a Alro. Compania a crescut producţia de aluminiu cu valoare adăugată mare, la 98% de la 70%, în ultimii 10 ani, pentru aluminiul primar. La capitolul aluminiu procesat, întreaga producţie are valoare adăugată mare, iar 40% din aceasta are valoare adăugată foarte mare, pentru industrii precum aeronautică şi de apărare. Produsele Alro, ale unuia dintre cei mai mari producători de aluminiu din Europa Centrală şi de Est, rămân preferatele Ungariei, Poloniei, Greciei, Germaniei şi tării-mamă – România. Capacitate de producţie instalată este de 265.000 tone pe an, iar pe lângă statele europene, Alro are exporturi către Statele Unite ale Americii şi ASIA.
 
„Producem la fel ca pe vremea comunistă, ca volum, la aluminiu primar, dar cu şase hale în loc de zece, cu două linii de anozi în loc de trei, cu 1,5 cuptoare de anozi în loc de şase, într-o turnătorie faţă de trei, câte erau înainte. Produceam, înainte, 2.000 de tone pe lună, cu peste 200 de oameni, acum producem 25.000 de tone tot cu 200 de oameni“, a spus Dobra.
 
Comunitate, mediu, angajaţi
Alro SA urmăreşte să îmbunătăţească cu mult calitatea vieţii angajaţilor săi, precum şi a celor care trăiesc în zonele limitrofe uzinei. Conform acestei filozofii, compania colaborează strâns cu comunitatea locală, pentru a identifica zonele în care aceasta are nevoie de sprijin. Astfel, compania se implică activ în viaţa comunităţii prin angajarea în programe de responsabilitate corporativă, de la reconstruirea caselor distruse în urma dezastrelor naturale la programe de educaţie, sport şi sănătate. Contribuţiile caritabile ale Alro SA depăşesc 3 milioane USD anual, incluzând sponsorizarea achiziţiei în 2007 a cinci ambulanţe şi a altor echipamente pentru spitalul local.
Alro a devenit, în 2006, prima companie din regiune şi printre primele 10 mari companii din ţară care au obţinut Autorizaţia integrată de mediu. Aceasta certifică faptul că toate emisiile produse de companie sunt în deplină concordanţă cu standardele Uniunii Europene.
Alro a înlocuit tehnologia de epurare umedă a gazelor cu conţinut de fluor cu tehnologia de epurare uscată a gazelor, mărind astfel randamentul de reţinere de la 65% la peste 99%. În plus, toate gazele de evacuare respectă standardul de cea mai bună practică din domeniu. Emisiile de gaze cu efect de seră au fost reduse cu mai mult de o pătrime. Compania a construit prima groapă de gunoi ecologică, iar acum câţiva ani a oprit utilizarea azbestului în uzină. Compania implementează măsuri de eco-eficientizare şi siguranţă de-a lungul întregului proces de producţie şi îndeplineşte cu succes cerinţele clienţilor din acest domeniu. Este, de asemenea, implicată în activităţi legate de probleme globale de mediu prin cooperarea activă cu organizaţii internaţionale în problematica reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră.
Compania depune eforturi considerabile pentru îmbunătăţirea permanentă a condiţiilor de lucru. Angajaţii sunt echipaţi corespunzător cu toate dispozitivele de protecţie şi participă la programe de instruire permanentă pentru asigurarea siguranţei la locul de muncă. Compania dezvoltă un sistem de prevenire a accidentelor de muncă cu participarea largă a personalului şi utilizarea unor metode moderne. Compania caută să asigure conformitatea condiţiilor de lucru în uzină cu standardele internaţionale în vigoare.
 
Cifrele succesului
Cu o producţie de 288.000 de tone metrice de aluminiu primar în 2008, Alro SA este cea mai mare companie producătoare de aluminiu din Europa Centrală şi de Est (exceptând Rusia). Alro SA reprezintă astăzi una dintre cele mai mari companii din România, având o contribuţie importantă la dezvoltarea economiei locale şi naţionale.
Compania face parte din grupul internaţional industrial şi de investiţii Vimetco N.V. care îşi desfăşoară activitatea în industria aluminiului. Acţiunile Alro SA sunt tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti. Capacităţile de producţie a aluminiului primar se află în Slatina şi cuprind o secţie de electroliză, capacităţi de prelucrare, laminoare la cald şi la rece şi o secţie de extrudate. Compania mai deţine şi combinatul de alumină Alum SA din Tulcea.
Tehnologia de fabricaţie şi produsele Alro sunt atestate în conformitate cu standardele internaţionale ISO 9001, ISO 14001 şi ISO 18001 (OHSAS 18001). În ianuarie 2006, Alro a obţinut autorizaţia integrată de mediu. Clienţii Alro SA sunt utilizatori finali şi comercianţi de metale atât din România, cât şi din întreaga lume. Peste 80% din producţia realizată de Alro este comercializată pe piaţa internaţională prin intermediul Bursei de Metale de la Londra şi în baza contractelor directe pe termen lung cu clienţi din 25 de ţări ale lumii. State din Uniunea Europeană (Italia, Grecia, Austria, Ungaria etc.), precum şi Turcia, ţările balcanice şi Statele Unite ale Americii reprezintă principalele pieţe de desfacere pentru produsele Alro.
Investiţia în modernizare a echipamentelor şi în tehnologie nouă, a atras după sine şi cifre demne de un lider: capacitatea de producţie este de 265.000 de tone de aluminiu primar, 340.000 de tone de aluminiu turnat şi 96.000 de tone de aluminiu procesat.
 
O monografie de aur… alb
„50 de ani de aluminiu românesc – File de monografie”, este o publicaţie lansată cu ocazia aniversării a 50 de ani. Monografia se deschide cu o urare: „La mulţi ani, aluminişti!” – autorul fiind directorul general Alro S.A., Gheorghe Dobra, care face, cu această ocazie, o scurtă prezentare a sărbătorii din  30 iunie 2015, ce înseamnă 50 de ani de aluminiu românesc şi Alro. În capitolul „Oraşul nostru – Slatina”, citadela aluminiului românesc se dimensionează ca existenţă în mai bine de 7.000 de ani. Un alt capitol este intitulat „Aluminiul – aurul alb”. Autorul vorbeşte despre aluminiu că este un element chimic, cunoscut sub simbolul „Al”, care nu se găseşte în stare nativă, dar, totuşi, ocupă ca grad de răspândire poziţia a treia după oxigen şi siliciu. La capitolul „Curiozităţi”, se spune că: „La noi, în ţară, în anul 1973, la o balastieră, s-a descoperit un corp ciudat, monolit şi pietrificat. S-a făcut analiza sa si s-a descoperit o cantitate de trei sferturi aluminiu. Obiectul respectiv părea că are o vechime de peste 400 de ani”. Un alt capitiol, „Aşa cum a fost – ALRO, repere istorice”, arată că prin Hotărârea Consiliului de Miniştri, din 1 martie 1961, s-a stabilit construirea la Slatina a unei uzine de producere a aluminiului primar şi aliajelor din aluminiu.  „Pe 24 aprilie 1963, s-a demarat organizarea de şantier, la est de Slatina, lângă şoseaua care lega micul târg de municipiul Piteşti, iar la data de 9 iulie, a aceluiaşi an, au început lucrările la fundaţia primei hale de electroliză”.
 
Prima şarjă de aluminiu românesc a fost produsă la 30 iunie 1965, pe tot parcursul anului fabricându-se numai lingouri, livrate în principal uzinelor constructoare de maşini.
„Alro – prezent şi viitor”– se face o prezentare generală a societăţii, care este una cu capital majoritar privat, subsidiară a Grupului Vimetco NV, şi anume: Vimetco NV – 84,19%, Fondul Proprietatea – 10,03% şi alte persoane – 5,78% din acţiuni. „Povestesc veteranii” este un capitol dedicat seniorilor, a unora dintre cei care fie au pus piatra de temelie a uzinei, fie au fost martorii schimbărilor şi dezvoltării, fie au condus-o sau o conduc. „Strategia noastră în ultimii 10 ani”. Aici apare schematic structura organizatorică a uzinei (organigramă) „Strategia de creştere globală ” – se referă la concentrarea pe productivitate şi controlul costurilor, creşterea producţiei de bunuri de aluminiu cu valoare adăugată mare şi creşterea capacităţii de producţie  securizarea accesului permanent la materii prime cu preţuri competitive şi surse de energie, angajament pentru alinierea la standardele de mediu.  „Proiecte de succes”, unde sunt prezentate proiectele uzinei, cum ar fi: creşterea eficienţei energetice, cu o valoare a investiţiei de 77 milioane de dolari; modernizarea instalaţiilor existente; specializarea personalului operator. „De la bauxită la produse pentru industria aero-nautică” – aici autorul vorbeşte despre mina de bauxită din Sierra Leone, ţinut din care grupul Vimetco ia materia primă pentru Alum Tulcea. Alro, cea mai mare companie din industria Aluminiului din Europa Centrală şi de Sud-Est, în care sunt prezentate imagini din toate secţiile uzinei.
 
Placa aniversară „Alro 50 de ani”, dezvelită în prezenţa oficialilor
Marţi 30 iunie a.c., când s-au împlinit 50 de ani de la pornirea producţiei, peste 300 de persoane: invitaţi din Rusia, oficialităţi locale, foşti angajaţi ieşiţi la pensie de la Alro sau reprezentanţi din partea Asociaţiei Europene pentru Aluminiu, în pavilionul amplasat în faţa sediului uzinei, au luat parte la prezentarea unor pagini de istorie: de la prima şarjă de aluminiu până în vremurile noastre. Gazda evenimentului a fost Gheorghe Dobra, directorul general Alro SA Slatina.
 
„În cei 50 de ani fabrica a trecut prin mai multe etape de modernizare. Am investit mult şi acum suntem mândri de rezultatele pe care le avem. Aniversăm 50 de ani de la începutul producţiei de aluminiu la Slatina şi suntem mândri că am reuşit să atingem performanţe excelente, datorită strategiei noastre de integrare pe verticală şi diversificare a producţiei cu accent pe aluminiu cu valoare adăugată mare. În aceşti ani am reuşit să devenim un producător major de aluminiu în Europa Centrală, să fim un partener de încredere pentru clienţii şi furnizorii noştri, un angajator responsabil şi un bun contribuabil la bugetul statului şi la cel local”, a spus Gheorghe Dobra.
 
După acest moment, invitaţii au luat parte la dezvelirea unei plăci aniversare, care marchează cei 50 de ani de la construirea primei hale şi de la prima producţie de aluminiu. Ziua s-a încheiat cu o invitaţie adresată celor prezenţi de a vizita halele de producţie ale uzinei.
Compania Alro, în calitatea sa de cel mai mare producător de aluminiu din Europa Centrală şi de Est, rămâne o emblemă a industriei româneşti şi nu numai.
Articolul precedentCronometrul de Serviciu
Articolul următor„Arta sinuciderii” de Doru Viorel Ursu, lansată la Biblioteca Judeţeană Olt

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here