Acasă Editorial Proiectul lui Oprescu: Consilierul cartierului tău

Proiectul lui Oprescu: Consilierul cartierului tău

329
Nu mai țin minte precis anul, dar și acum îmi este destul de clar: atunci când Toma l-a numit pe Marius Oprescu președinte la PSD Slatina, n-a fost o răsplată. E chestia aia din care, dacă scapi și nu îți rupi gâtul, chiar ai viitor. Când, după acest moment, vreme de câțiva ani, fără să dea niciodată detalii, Marius Oprescu spunea că în 2012 primarul de la Slatina va fi al PSD-ului, era greu să fie crezut. Timpul a mers mai departe, și cred că politica la Slatina se scrie chiar și atunci când pare că nu mai e nimic de zis, nimic de făcut.
Pe toamnă, la alegerile prezidențiale, la turul doi, mulți s-au grăbit să pună distanța mică dintre Ponta și Iohannis ca o victorie în dreptul liberalilor. O impresie deformată, căci la prezindențiale se votează altfel. Impulsul vine din altă parte și are la bază alte elemente din cele uzuale, întâlnite la alegrile în care se regăsesc figuri locale.
Când a avut loc, prin martie, impactul frontal dintre justiție și administrația Minel Prina, iarăși, mulți au crezut că s-a terminat. Că lucrurile vor merge altcumva, că nu mai există fărâmă de viață publică pe zona social-democrată. Practic, și asta trebuie repetat, pentru a înțelege mecanismul care angrenează fenomenul în sine, un amănunt: cimitirele sunt pline de oameni indispensabili, dar cei rămași se descurcă foarte bine și fără atotștiutori.
Prin demisia previzibilă, făcută miercuri dimineață, pe Facebook, de Minel Prina, venită la timp, avem un nou punct de plecare, un „T” zero. Unul de la care poate începe, argumentat, sănătos, o construcție pentru viitor.
 
Primul pas e proiectul asumat de Marius Oprescu, denumit „Consilierul cartierului tău”. E un nou mod de abordare a ceea ce va însemna oferta politică făcută de PSD Slatina, municipiului reședință de județ. De data asta nu se mai pleacă de la oameni providențiali, de la cei care, odată cu certificatul de naștere au primit și un titlu de competențe, valorificat la primul buletin de identitate, în diplomă de român talentat la toate.
Resursa își schimbă sensul. Practic, fiecare cetățean are posibilitatea să-și desemneze persoana cea mai potrivită să intre în echipa lărgită a noii administrații municipale. Haideți să o spunem deschis: era nevoie de așa ceva. De regândire și reașezare a conceptului numit Consiliul Local Slatina. Acolo unde, pe fondul autorității maximale a ultimilor primari, Darius Vâlcov și Minel Prina, consiliul a devenit un instrument decorativ, un accesoriu la personalitatea edililor în cauză.
De acum încolo, prin susținerea acestui proiect, „Consilierul cartierului tău” se pune într-o ordine firească sensul dezbaterii publice, acolo unde mai multe idei, venite din mai multe minți, au trecere spre zona practică, mult mai bine decât o singură opinie, asumată de către ceilalți și pusă imediat în practică.
Mingea este acum la slătineni. Ei sunt în măsură să decidă dacă se implică în viața cetății, în a-și delega oamenii potriviți pentru a reprezenta interesul public în Consiliul Local Slatina, o structură deliberativă, pe care Marius Oprescu vrea să o redea slătinenilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.