Acasă Economic O investiție în excelență – TMK pune, la Slatina, o perlă pe...

O investiție în excelență – TMK pune, la Slatina, o perlă pe coroana metalurgiei românești

304
 
Prezent la Slatina din 2002, grupul metalurgic TMK, lider mondial în domeniul producției de țevi pentru industria de gaz și petrol, a investit în continuu în modernizare, retehnologizare și dezvoltare a capacităților productive la subsidiara de pe strada Drăgănești.
 
Astfel, capacitatea din Slatina se așează la un loc de frunte, lângă celelalte divizionare ale grupului, aflate în Rusia, SUA, Canada, Oman, Emiratele Arabe Unite, Kazahstan, iar noua secție unde vor fi produse țevi pentru automobile și cilindri hidraulici e o parte a succesului continuu realizat sub amprenta TMK (Trubnaya Metallurgicheskaya Kompania), în Slatina, în România, dar și în ansamblul grupului aflat astăzi pe o poziție respectabilă la nivel internațional. Asta pentru că TMK înseamnă și două centre de știință și cercetare, unul în Rusia, altul în Statele Unite ale Americii, cât și o rețea de distribuție bine organizată, menită să conducă spre consumatorul final al produsului, un preț în care să se regăsească, majoritar, produsul în sine și nu cheltuielile anexe.
Telegrafic, așa se poate scrie despre ceea ce va fi în data de 8 iunie 2015, la sediul subsidiarei din Slatina a TMK, acolo unde se inaugurează oficial Secția ACH (țevi pentru Automobile și Cilindri Hidraulici). Însă, această investiție, etapă dintr-un program larg de dezvoltare, de țintire a produselor cu valoare adaugată foarte mare, pentru a fi înțeleasă corect, trebuie inclusă în ansamblul de succes numit: TMK România, Slatina.
 
O reconsiderare necesară. Politica externă, cu Uniunea Europeană, bunăstarea unor români, garantată de investitori ruși
Suntem într-o perioadă confuză, din punct de vedere al modului cum încearcă formatori de opinie, acreditați, mai mult sau mai puțin, unii profesioniști în domeniul… informării maselor, să creeze opinii preconcepute. Cum spațiul european înseamnă, exclusiv, statele membre în portofoliul UE, cum e bine să ne… spălăm pe mâini, numai dacă am privit cumva spre Est. Însă, judecând această problemă, într-un context slătinean, trebuie să vedem că atât în zona industriei aluminiului (producere și prelucrare), în cea a cauciucului, există o componentă acționară majoritară a spațiului rus. Iar asta într-un peisaj industrial unde omul este plătit corect, iar respectul primit de angajat este o condiție de respect pentru sine a angajatorului. Lucruri care trebuie interpretate corect pentru a înțelege ansamblul în integralitatea sa, înainte de a-l privi prin valoarea individuală a elementelor din compoziție.
Iar dacă astăzi, în Slatina, în topul încrederii, al salariilor câștigate, se află subsidiara TMK, asta arată politica generală a firmei, una bazată pe echipele din liga liderului mondial…
 
Povestea TMK la Slatina a început în 2002
Urmare a politicilor guvernamentale din perioada 1997-2000, fabrica de țevi de la Slatina era condamnată să ajungă la fier vechi. În 2002, TMK ajunge la ARTROM. Iar într-un timp scurt, prin achiziția Combinatului de la Reșița, metalurgia slătineană își reconsolidează o poziție aproape pierdută. Vorbim aici de un volum în investiții tehnologice și de mediu, însumate la peste 140 de milioane de dolari, lângă care sunt investițiile prin majorări de capital social, prin aport cash de 85 de milioane USD. Cifre exprimate aici pentru a înțelege că nu a fost nimic speculativ, că nu am avut de a face cu o conjunctură economică favorabilă, care să producă acest miracol.
Astăzi, în cele două combinate sunt peste 2.100 de angajați, aproape 1.400 la Slatina, iar cifra de afaceri realizată anual în România de TMK este de peste 350 de milioane de euro, pondere majoritară la export. Un export mondial: Uniunea Europeană, SUA, Canada, Orientul Apropiat…
 
Cărămidă peste cărămidă, pas cu pas, la TMK ARTROM Slatina
După 2002, după amenințările cu debranșarea de la utilități, din cauza incapacității de plată, TMK ARTROM a declanșat o ofensivă a modernizărilor. Aici sunt cifre, ani și repere industriale.
Laminorul ASSEL a ajuns la capacitatea proiectată prin investiții multiple, au fost adoptate măsuri pentru protecția mediului la standardele Uniunii Europene. Multe făcute înainte de integrarea României în spațiul european.
În 2006, a fost instalat al doilea laminor CPE cu o capacitate de o sută de mii de tone/an – țevi, o investiție unică în România, din genul celor greean-field, realizată după 1989. Cea care a permis dublarea capacității de producție a uzinei până la 200 de mii de tone anual…
Doi ani mai târziu, a fost instalat Laminorul Degrosisor EZTM, pentru țagle la linia ASSEL. Tehnologie unică în lume, patent în proprietatea TMK.
Perioada cuprinsă între 2009 și 2013, a reprezentat pentru uzină timpul în care au fost instalate echipamente diverse pentru creșterea calității producției, a diversificării ofertei pentru reducerea costurilor energetice, cât și în protecția mediului.
 
O provocare, un pariu cu sine al TMK: Secția ACH (țevi pentru Automobile și Cilindri Hidraulici)
Politica firmei de a realiza produse finite cu valoare adăugată mare definește investiția din secția ACH. Aici sunt procesate suplimentar țevile destinate producerii de cilindri hidraulici, cât și a subansamblelor pentru automobile.
Procesul tehnologic nu este deloc unul simplu: produsul venit sub formă de țaglă, prelucrat în ansamblul TMK, este supus unor operațiuni de înaltă finețe: alezare, roluire, pentru a fi în final pregătite să devină, fără alte intervenții structurale, cilindri hidraulici. Iar un astfel de dispozitiv generează și emite exigență, vizavi de utilizările sale: instalații de ridicat, echipamente industriale complexe, echipamente miniere, automobile, aviație…
Și, poate ca o noutate pentru Grupul Dacia-Renault, de la Slatina, spre uzinele sale: Mioveni, Tanger (Maroc), pe lângă elemente turnate sub presiune, din aluminiu, pleacă și componente de mare acuratețe, de la TMK.
Inaugurarea capacității productive nu se va termina aici, cum niciun proiect din cadrul Grupului TMK nu înseamnă decât o etapă în evoluția firească a companiei. Pe lângă învestiția de 10 milioane de euro, generatoare a unei capacități de procesare de 25 de mii de tone țevi/anual, mai există o perspectivă, un proiect ambițios: o nouă secție de tratamente termice, unde țevile laminate la cald vor fi înobilate cu valori superioare, prin proceduri specifice în instalații de ultimă generație. Un fel de simfonie completă a oțelului prelucrat la cele mai înalte cote ale științei metalurgiei internaționale. Practic, repere pentru tot ceea ce ar avea nevoie societatea omenească, rămasă prietenă cu fierul prelucrat de mai bine de două mii de ani…
 
TMK ARTROM Slatina – un partener loial cetății și bugetului consolidat
O afacere, eminamente, transparentă, bazată pe respectul necondiționat față de parteneri, de bugetul local, de bugetul consolidat al statului, TMK ARTROM Slatina furnizează, constant, servicii financiare statului român, în concordanță cu legislația în vigoare. Valorile, deși sunt publice, nu au relevanță pentru a fi repetate, cifră cu cifră, acum. Căci, acestora li se adaugă valoarea salarială netă, consumată tot pentru această comunitate în marea sa parte. Practic, acești indicatori arată caracterul dinamic, participativ, activ, al mărcii generale, în raport cu politica sa de dezvoltare a locurilor unde are proiecte industriale aflate în diverse faze ale existenței lor.
 
În loc de epilog: ascult John Lennon, dar îmi place Piotr Ceaikovski
Indiferent de pozițiile politice ale unor guvernanți trecători în fruntea națiunii române, trebuie să recunoaștem deschis: momentele cruciale ale poporului român au găsit Rusia partener în nașterea și dezvotarea statului nostru. Independența câștigată în 1877 e un punct de rezistență. Istoricii știu mai multe.
 
Altfel, în aceeași notă, fără a fi acuzat de încălacrea vreunui articol din normele și tratatele europene în vigoare, ascult John Lennon, dar tare mult îmi place Piotr Ceaikovski…

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.