Acasă Economic ALTUR, regina fără de coroană a aluminiului prelucrat

ALTUR, regina fără de coroană a aluminiului prelucrat

286

Slatina rămâne, mai departe, împotriva politicilor publice potrivnice, capitala metalurgiei neferoase din România. Cu industria prelucrătoare pe post de artilerie grea.

Tot conceptul a fost lansat acum 50 de ani, când, în iunie 1965, se turna prima şarjă de aluminiu românesc, la Slatina, într-o capacitate de producţie aşezată în mijlocul câmpiilor fostei cooperative de producţie din ceea ce urma să devină, peste ani, capitala judeţului Olt.

Treptat, aici au fost înfiinţate firme specializate în prelucrarea aluminiului: fosta IPA, fosta întreprindere de cabluri şi, mult mai în urmă, dar tot în acele timpuri ale economiei centralizate, IPTAPA, astăzi ALTUR Slatina.

Dacă conceptul integrat al aluminiului, format din structura relaţională dintre ALRO şi subsidiarele sale din zona fostei ALPROM, formează o relaţie aparte, lucrurile stau altfel în ceea ce priveşte ALTUR. O companie detaşată de sistemul principal al aluminiului, unde piaţa e alta, iar rigorile sunt după standarde întâlnite în industria producătoare de înaltă aparatură medicală. Asta, pentru a găsi o similitudine între ce înseamnă produsul finit al ALTUR şi pretenţiile unei pieţe unde exigenţa este împinsă la maxim.

La Slatina, în halele ALTUR, se produc componente pentru Porsche, Maserati, Volvo… Şi lista e lungă…

Despre ALTUR Slatina se scrie mai puţin decât despre principalul producător de aluminiu din Europa de Sud-Est. E puţin ca la fotbal: dacă eşti talentat, poţi să ai o singură neşansă: să fii coechipier cu altul şi mai talentat ca tine.

Chiar şi aşa, e bine de ştiut, pentru comunitatea slătineană şi nu numai, faptul că, la Slatina, în halele de la ALTUR, se realizează produse finite cu valoare adăugată maximă, care se includ în mărci auto de renume. Ei, bine, Porsche, Maserati, considerate cele mai luxoase mărci auto din lume folosesc subansamble din aluminiu turnat, realizate la ALTUR Slatina. Iar, când vârful gamei apelează la producătorul slătinean, e de la sine înţeles că şi mărcile din divizia de linie consideră calitatea reperelor de la Slatina.

Bosch a intrat în portofoliul ALTUR

O marcă înregistrată nemţească, fără nicio altă prezentare, producătorul Bosch, cu o vechime de 130 de ani, numărul unu mondial în producţia de scule, accesorii, componente ale diverselor mecanisme şi dispozitive, contractează în prezent subansamble şi carcase de la ALTUR Slatina. Încă o dovadă că exigenţa nemţească şi-a găsit la noi un partener pe măsură, unul care corespunde unei pieţe atât de exigente, unde nu se acceptă niciun rabat de la calitatea produsului servit consumatorului final.

Nu insistăm în această prezentare decât pe elementele de vârf din două domenii: auto şi profesionişti ai sculelor. Cu toate astea, în lipsa partenerilor ALTUR se află şi alte firme aşezate în industriile de profil, unde se folosesc elemente turnate static din aluminiu, produse şi garantate de echipa celor din ALTUR Slatina, poate regina neîncoronată a producţiei pieselor specifice din domeniu. AICI, în ROMÂNIA, la SLATINA. Într-un pariu continuu cu o economie de piaţă, unde se răzbate din ce în ce mai greu, unde în unele situaţii, chiar dacă eşti cel mai bun, trebuie să te confrunţi cu vicisitudinile unui sistem general, iar statul uită să fie un partener loial şi nimeni nu se gândeşte să-i apere pe producătorii autohtoni de concurenţa neloială din China.

Ziarul de Olt și Linia Întâi

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.