Acasă 7 zile Cronometrul de Serviciu

Cronometrul de Serviciu

316
Acum, exact 47 de ani, la Slatina. Doi mari preşedinţi
Acum 47 de ani, pe 17 mai 1968, preşedintele vremii de atunci al Franţei, generalul Charles de Gaulle, călca pe pămănt oltenesc, într-o vizită extrem de scurtă în oraşul Slatina (municipiu devenea 11 ani mai târziu). Generalul şi preşedintele Ceauşescu au trecut cu maşina prin faţa Morii Olteanca, cea de lângă Liceul „Radu Greceanu”. Cele două oficialităţi veneau de la Craiova, au trecut prin faţa Stadionului „1 Mai”, au făcut la stânga şi au mers prin „Ţigănie” (termen actual de reper al cartierului de sub Grădişte), au ieşit la Catedrală şi au urcat pe strada „Fraţii Buzeşti” de azi, pentru a ajunge în faţa Consiliului Popular (actualul Muzeu Judeţean), apoi, cei doi preşedinţi au plecat spre Piteşti, pentru a ajunge la Bucureşti. Itinerarul a fost stabilit şi după cerinţele corpului diplomatic al preşedintelui francez. Acum, liderii actuali, abia coboară din maşinile cu geamuri fumurii. Din păcate, de acest eveniment istoric, pentru Slatina, cea cu istorie puţină, nu şi-a amintit nimeni din nicio instituţie unde se semnează ştate de plată, tocmai pentru asta.
 
PSD Olt se reorganizează. La Osica de Sus…
Sâmbătă, 16 mai a.c., a avut loc şedinţa de reorganizare a filialei PSD – Osica de Sus. Au fost prezenţi: preşedintele PSD şi al Consiliului Judeţean, Paul Stănescu, preşedintele executiv al PSD Olt şi vicepreşedinte al CJ, Marius Oprescu, deputaţii Dan Ciocan, Florin Iordache, Emil Moţ şi Virgil Delureanu, director general al ANIF – Barbu Florin, directorul DGAPSC – Rădita Piroşca, directorul Gărzii de Mediu – Neacşa Gheorghe, doctorul Renică Diaconescu, directorul USAMV Slatina – Ion Bogză şi Cătălin Grecu. Pe ordinea de zi au fost următoarele puncte: s-a prezentat raportul organizaţiei din 2013 până în prezent; Manicea Gheorghe a fost reales preşedintele Organizaţiei PSD Osica de Sus; s-au ales delegaţii pentru congres. Oricum, toţi marii pesedişti olteni prezenţi la eveniment, tacit, au fost de acord că şansele osiceanului lor de a-l învinge pe Ciocan, primarul liberal în funcţie, sunt zero. Altfel, poate că şeful de la Garda de Mediu putea să stea acasă şi să evite o vizită eminamente politică!
 
O presă ignorantă. 55 de Dacii noi, la Poliţie. Asta, da afacere!
Curtea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt a fost neîncăpătoarea în ziua în care au sosit cele 55 de autospeciale Dacia Logan, achiziţionate în cadrul unui amplu program de înnoire a parcului auto al M.A.I. „Acest proiect a demarat în luna noiembrie 2014, când Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt i-au fost repartizate 3 autoturisme Dacia Duster, în prezent, parcul auto fiind înzestrat cu 58 de autospeciale noi. Având în vedere că programul de achiziţii este destinat zonei de prevenire şi combatere a criminalităţii, noile autoturisme vor fi repartizate structurilor operative de la poliţiile municipale, orăşeneşti şi comunale, care, de acum înainte, vor putea să-şi desfăşoare activitatea în condiţii mult mai bune”, se arată într-un comunicat al IPJ Olt. Toată lumea salută investiţia, dar nimeni nu se întreabă cât a costat o autoutilitară de acest gen, cine a fost vânzătorul acestui pachet de maşini şi cât face girofarul. Promitem că vom reveni noi! Datele preliminare sunt superinteresante…
 
A fost Târgul Ofertelor Educaţionale
Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt a organizat, sâmbătă, 16 mai 2015, începând cu ora 9.30, la Colegiul Tehnic Metalurgic, din Slatina, în conformitate cu Calendarul admiterii în învăţământul profesional de 3 ani, „Târgul ofertelor educaţionale”. La această manifestare şi-au prezentat oferta de şcolarizare toate unităţile şcolare care organizează învăţământ profesional de stat cu durata de trei ani în anul şcolar 2015-2016. Au participat elevii din clasele a VIII-a, care au descoperit oportunitatea continuării studiilor prin învăţământul profesional şi tehnic. Acţiunea, coordonată de profesorul Felicia Man, inspector şcolar general, a avut ca scop o prezentare timpurie a ofertei şcolare din judeţul Olt, dedicată absolvenţilor de gimnaziu. Din păcate, prezenţa la eveniment nu a fost pe măsura aşteptărilor venite de la organizatori. Fie conducătorii unităţilor gimnaziale au tratat superficial evenimentul, fie absolvenţii de opt clase au deja o opţiune bine conturată.
 
La noi, ca la nimeni. Cu lăutarii la galeriile de artă. Absurd, nu?
Sub titlul „Folclorul – permanenţă a spiritului românesc”, Muzeul Judeţean Olt a organizat, în seara de 18 mai 2015, la Galeria „Arits”, un colaj de microrecitaluri de muzică populară oltenească, susţinute Diana Monete, elevă la Colegiul Naţional Vocaţional „Nicolae Titulescu”, Constantin Ion, profesor de pian la Şcoala de Arte Plastice şi Muzică „Dinu Lipatti” şi solistul instrumentist Eugen Greceanu. Invitatul special al evenimentului a fost doamna Ileana Bajenaru de la Casa de ceaiuri „Demmer Teehaus” Slatina. Seara s-a încheiat cu hore şi sârbe încinse de cei prezenţi la eveniment. Nici în acest an, Muzeul Judeţean Olt nu a putut organiza „Noaptea Muzeelor”, deoarece lucrările de modernizare sunt în plină desfăşurare. În fiecare an, începând cu 1977, la data de 18 mai se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Muzeelor, pentru a promova şi a aduce la cunoştinţa publicului rolul muzeelor în dezvoltarea societăţii. Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM) a stabilit ca tema pentru Ziua Internaţională a Muzeelor, anul acesta, să fie „Muzeele pentru o societate sustenabilă”. Însă, dacă ar fi existat voinţă şi inspiraţie, fie şi la galeria de pe bulevard, sâmbătă seara, în rândul lumii, se putea face ceva. Poate chiar în faţa muzeului judeţean, unde este un parc excepţional…
 
AJOFM Olt, în slujba cetăţeanului. Una dintre puţinele instituţii de acest fel
70 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, din Olt, vor desfăşura în luna iunie cursuri de formare profesională gratuite, oferite de către Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Olt. Meseriile vizate sunt: bucătar, manichiurist-pedichiurist, maseor. Persoanele selectate vor fi incluse în grupe de pregătire, iar la finalul cursului vor beneficia de diplome menite să le ateste pregătirea obţinută, cât şi competenţele profesionale. Practic, de la întoarcerea lui Cristinel Cîrloganu, la AJOFM Olt e altceva. Planeta se mişcă, iar încrederea beneficiarilor de servicii în instituţie nu este o întâmplare. E o realitate întâlnită în prea puţine locuri…
 
În sfârşit: CFR repară gări. În Olt, doar trei
În judeţul Olt, trei staţii feroviare vor fi reabilitate de către compania naţională de transport feroviar. Mai precis, la început de iunie va avea loc o licitaţie care vizează lucrări de reparaţii la o serie de staţii aflate pe raza judeţelor Teleorman, Olt, Vâlcea, Mehedinţi şi Gorj. Valoarea totală a investiţiei e de 33 miliarde lei. Din Olt au fost selectate punctele de oprire din Piatra-Olt, Radomireşti şi Fărcaşele. Organizatorul licitaţiei, regionala din Craiova, nu se apucă de lucruri spectaculoase. Vizează doar o serie de proceduri menite să igienizeze spaţiile în cauză, destul de mizere, zugrăvite ultima oară pe vremea când abia se făcea trecerea de la locomotiva pe aburi la cea Diesel…
 
Până acum, prefectul Neacşu a jucat tare
În relaţia cu primăria şi consiliul local din Slatina, Instituţia Prefecturii Olt a jucat corect, în spiritul legii, chiar destul de tare, dacă ne gândim că, până mai ieri, aici nu intervenea nimeni pe relaţia dintre actele administrative emise de municipalitate, ce urmau să fie vizate pentru legalitate la Prefectura Olt. Mai mult, proiecte zgomotoase au fost servite pe retur, iar pare că de aici încolo totul este posibil. Însă, rămâne de văzut până unde va merge această disponibilitate nemaivăzută şi nemaiîntâlnită până acum. Oricum, corpul juriştilor din Primăria Slatina e deja marcat de aceste schimbări de abordare, iar replierea ar trebui să se facă în litera şi spiritul legii. Fie şi cu actuala echipă tehnică ce-l are în frunte pe secretsarul Mihai Idita.
 
L-au arestat pe hoţul de la spital…
Un caz nemaiîntâlnit, dar totuşi un furt mărunt: judecătorii de la Slatina au dispus, fără să stea pe gânduri, aretarea pentru treizeci de zile a unui ticălos – Ninel Petre din Slatina, 47 de ani, dovedit ca hoţul ce a pătruns într-un salon din spital de unde a furat unei paciente suma de 90 de lei. Mai mult, încercând să scape, atunci când a fost surprins, individul a agresat şi o infirmieră pe care a lovit-o cu sălbăticie. Pe făptaş îl aşteaptă o perioadă lungă de meditaţie, pentru furtul şi tâlhăria comise în asemenea condiţii. Altfel, ce ar fi ca cineva dintre cei care plătesc paza spitalului să se întrebe cum pătrund falşi aparţinători în incinta stabilimentului.
 
De-aş fi pesedist, nu l-aş plânge pe Liviu Dragnea
În PSD s-a rupt barajul. La acumularea naţională de lacrimi de crocodil. Chiar şi Victor Ponta suspină după Liviu Dragnea. Mai ceva ca atunci când l-a bătut umilitor Iohannis, în turul doi. E puţin ca în Coreea de Nord. Ne putem aştepta ca în zilele viitoare să aibă loc manifestări spontane, aflate probabil în curs de organizare, de solidaritate cu preşedintele executiv al PSD, cel pe care instanţa l-a condamnat, cu drept de atac asupra sentinţei, la un an de închisoare, pentru frauda de la referendumul din 2012. Până la un punct, solidaritatea e justificată, dar excesul e şi tragic, e şi comic şi e şi de neînţeles în acelaşi timp. Păi, dacă Dragnea demisionează, iar demisia e un act unilateral de voinţă, ce aveţi voi cu omul? Însă, până la asta, membrii celui mai mare partid politic din România trebuie să-şi amintească o poveste de dată recentă: la campania prezidenţială a lui Ponta, şeful cel mare a fost Liviu Dragnea. Iar pe mâna lui a avut loc cea mai ruşinoasă înfrângere a PSD-ului la prezidenţiale. Altfel, cred că şi la Geoană, Dragnea a avut un cuvânt de zis. Deci, lacrimile sunt facultative, dar memoria, memoria, domnilor din PSD, nu vă joacă cumva feste? Nu Dragnea e cel care prin strategiile sale… excepţionale, l-a făcut, indirect, pe Iohannis preşedinte?.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.