Acasă Cultură Proverbul lui Profeanu: Buturuga mică răstoarnă carul mare

Proverbul lui Profeanu: Buturuga mică răstoarnă carul mare

2982

Cartea „Acvila şi business-ul – principii de management din proverbe”, semnată de Virgil Profeanu, vine cu o abordare inedită asupra cuvântului plămădit de strămoşii latini şi români. Proverbele prezentate şi analizate în carte sunt sursă de inspiraţie pentru principiile managementului. Vă invităm să descoperim împreună proverbele latineşti şi române, aşa cum le vede Virgil Profeanu aplicabile în management:

Buturuga mică răstoarnă carul mare

Transpunere în management – Fii atent pe ce cale mergi şi cum conduci afacerea. O piedică aparent mică poate să îţi strice tot planul de acţiune.

Sens: Carul poate fi asimilat cu mijloacele de producţie aferente unui proces tehnologic, sau în sens mai larg poate fi asimilat cu compania. Buturuga poate fi ocolită, poate fi mutată din loc (că doar e mică) şi poate fi chiar încărcată în căruțăşi folosităîn alt scop. Totul ține de atenția, inteligența şi determinarea conducătorului de atelaj. Buturuga poate fi însă folosită şi ca instrument de răsturnare a carului în mod voit şi conștient. De aici extragem învățătura că pentru acțiuni aparent mari este eficient să folosești cu inteligență resurse mici.

Concluzii: Nu te lăsa înşelat de aparențe şi nici nu ignora „micile“ detalii deoarece e posibil ca tocmai acestea să-ţi influenţeze afacerea.

Principiul pe baza proverbului, aplicabil în management (general şi executiv):

– Managerul nu ocoleşte drumurile cu obstacole, pentru că astfel nu va evolua în nici un fel, ci se asigură că are oameni pregătiţi lângă el care le pot face faţă.

– Urmează drumul trasat de Manager chiar dacă acesta ţi se pare cu prea multe „buturugi“.

Omisiuni: Nu întotdeauna „buturuga“ mică răstoarnă „carul mare“. Câteodată carul poate să treacă peste ea, depinde de cât de bine este condus şi de puterea pe care acesta o are.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.