Acasă Actualitate O iniţiativă corectă, bani publici folosiţi corect

O iniţiativă corectă, bani publici folosiţi corect

240

Troiţa-monument în memoria eroilor Revoluţiei Române a fost demontată, marţi, 28 aprilie a.c., în jurul orei 14.00, de pe locul său din faţa Casei de Cultură a Tineretului din Slatina şi dusă la meşterul popular Gheorghe Tănase, cel care a realizat-o la începutul anilor ’90.

Monumentul va fi restaurat în comuna Corbu din judeţul Olt. Plăcile de marmură de pe troiţă au fost demontate, iar acestea vor fi puse pe un alt soclu. Pe locul momumentului se va amenaja o platformă pe care vor fi aranjate troiţa şi soclul cu plăcile comemorative. Această utilă şi binevenită restaurare se face la propunerea Primăriei Slatina şi cu acordul Asociaţiei Tineretului Revoluţionar Olt, iar fondurile pentru acest lucru au fost alocate de la bugetul local.

1 COMENTARIU

  1. 10 argumente pentru 10 Mai
    1. E Ziua Independetei – la 10 Mai 1877, Domnitorul Carol I proclama independenta Romaniei fata de Imperiul Otoman .
    2. E ziua incoronarii primului Rege al Romaniei – la 10 Mai 1881 Carol I devine suveran al Regatului Romaniei, recunoscut ca atare pe plan international.
    3. 10 Mai 1866 a fost ziua in care s-a indeplinit dorinta unanima a Divanurilor ad-hoc de la 1857 – principe strain dintr-o dinastie domnitoare in Europa (pentru a inceta disputele pentru tron intre marile familii autohtone si pentru a asigura prestigiul international al tarii).
    4. Pentru ca la 10 Mai 1866, Carol I a fost proclamat domn de catre Adunarea Constituanta si a depus juramantul inclus apoi in Constitutia adoptata la 1 iulie 1866 (1 iulie e data oficiala a introducerii monarhiei constitutionale in tara noastra, dar cel care a slujit exemplar acest sistem de guvernare timp de 48 de ani este printul strain adus la 10 Mai).
    5. Pentru ca Unirea de la 1859 a devenit definitiva abia cand puterile europene au recunoscut lui Carol de Hohenzollern – Sigmaringen si urmasilor sai drepturi dinastice ereditare la tronul Romaniei.
    6. Pentru ca 10 Mai a fost sarbatoarea românilor in cea mai fasta perioada a istoriei lor.
    7. Pentru ca Regele Carol I s-a bucurat si se bucura de respectul cvasiunanim al romanilor. Iar cel de-al treilea monarh,Majestatea Sa Regele Mihai I al Romaniei este printre noi, respectat de o majoritate covarsitoare a cetatenilor acestei tari.
    8. Pentru ca e vreme frumoasa (argumentul poate parea frivol, dar atunci sa fie o simpla intamplare ca doar 4 tari din Europa – Finlanda, Estonia, Serbia si Romania – au ales sa serbeze ziua nationala iarna?).
    9. Pentru ca 10 Mai nu pica in post (nu am inteles niciodata de ce Biserica Ortodoxa nu zice nimic, an de an, fata de aceasta „traditie” – că de 1 decembrie se mananca fasole cu ciolan).
    10. Pentru a pune la locul lor simbolurile nationale fundamentale: Tricolorul intreg (asa cum a fost el legiferat in 1866) si Coroana Romaniei (turnata din otelul tunurilor de la Plevna).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.