Acasă Actualitate RATEUL UNEI EMISIUNI TV

RATEUL UNEI EMISIUNI TV

114

O recentă emisiune TV, cu fostul PREȘEDINTE al ROMÂNIEI  a evidențiat „păcatele” în care se scaldă, de 25 de ani, unii jurnaliști, incapabili să confere unei dezbateri publice o tematică serioasă precum și un caracter obiectiv și onest.

În esență, emisiunea în cauză a fost un „model” în care a dominat vorbăria irelevantă și supărătoare, cu jigniri și acuzații reciproce „la adversar”. A ieșit în evidență, violența și lipsa de toleranță a celor 6, ba chiar 7, dar și a „INVITATULUI”, în încercarea de a provoca un „război”, dacă nu CU, măcar ÎN JURUL fostului PREȘEDINTE și a celor două mandate ale sale.

În acest scop, gazdele s-au grăbit să-și folosească „nepriceperea”, transformată uneori în URĂ la cub, utilizând violența verbală și bătutul câmpilor pe teme care, în cele mai multe cazuri, nu aveau nicio legătură cu ce a făcut și ce nu a făcut cel în cauză, provocând o adevărată isterie la postul TV respectiv.

Întrebările puse au avut, în cea mai mare măsură, un ridicat grad de agresivitate și acuzare, folosind termeni aiurea și comparații aberante care, însă, i-au oferit prilejul „ÎMPRICINATULUI” să se „manifeste” și „să-i bage astfel sub masă” pe bravii jurnaliști. El și-a demonstrat, în fiecare clipă, „disponibilitatea” de a explica „ORICE”, cu o puternică doză de dispreț față de cei „de alături”, făcându-i pe aceștia să se compromită tot mai mult, căzând în plasa de a se certa „din orice” și a-și manifesta o „agresivitate” emipirică.

Pentru FOSTUL, emisiunea a fost o „potrivită ocazie” de a se „manifesta” în stilul său caracteristic, umilindu-i pe cei 6, apoi și pe al 7-lea, care, încercând a se „impune” au aruncat tone de vorbe prost „meșteșugite” și cu foarte puțină „acoperire”.

Lipsa de rațiune a celor 6, ba chiar 7, a atins cote absurde într-o brambureală care i-a folosit doar „INVITATULUI” care a reușit să nu înghită nici o picătură din „otrava mediatică” pe care i-o pregătiseră „oponenții”. Totul s-a desfășurat ca la un „meci de box”, dar nu mediatic ci politic, în încercarea de a-l „lovi” dar, din păcate, „NU PE CEL MAI NIMERIT” pentru problemele economice și sociale care s-au agravat în ultimii ani, și asta, mai ales că motivele de nemulțumire se vor accentua, deși „EL” nu mai „ESTE”.

Complet irațional, căci în anii din urmă, în țară s-au „multiplicat” CORUPȚIA, BÂLBÂIELILE POLITICE și ADMINISTRATIVE RISCANTE și NUMEROASE ABUZURI și DERAPAJE, ca urmare a unor greșeli, excese și incompetența sectorială pe de o parte, iar pe de alta, chiar a unor atacuri împotriva regulilor democratice și chiar a „sâcâielilor” dintre puterile în stat.

Mai tot timpul, emisiunea a evidențiat „caracterul” celor 6-7 „angajați” cu o permanentă atitudine „provocatoare” care n-au mai păstrat nici măcar o oarecare măsură față de cel căruia, o vreme, i-au arătat slugărnicie.

S-au grăbit ca în seara respectivă să utilizeze „violența verbală”, încercând să pluseze la prost-gust, dar au alunecat într-o isterie stilistică și furie primară, până la o „încăierare telegenică”, dar în care FOSTUL era „specialist”, reușind în acest fel să le blocheze de fiecare dată „zelul de gașcă”.

În esență, pe tot parcursul emisiunii, jurnaliștii în cauză au fost depunctați, iar „cel în cauză” i-a făcut practic de râs permițându-și deseori să folosească vocea răstită, bancuri sau bășcălia de doi lei.

Am mari rezerve asupra competenței celor 6 jurnaliști, dacă am în vedere întrebările pe care le-au pus interlocutorului, căci ele, în loc să „oblige” la răspunsuri oneste, au condus mai degrabă la o polemică partizană spre nemulțumirea telespectatorilor.

În plus, din prostie, au avut parcă grijă să nu mai încerce măcar o „minimă” atitudine, astfel ca telespectatorii să nu creadă că, totuși, postul TV în cauză nu-l poate „suferi” pe INVITAT. Dimpotrivă, ei au lăsat să se înțeleagă că fitilele politice pe care le-au promovat de-alungul timpului (emisiunilor), supradimensionate sunt utilizate cu tupeu și impertinență, în speranța de câștig și rating.

Așa că apare legitimă întrebarea, după asemenea emisiune nereușită: pe mâna cărei mass-media suntem, cum putem spera că în viitorul apropiat se va „normaliza situația”, înlăturând tot ce este murdar, arbitrar și mincinos?

În concluzie, jurnaliștii de la postul TV în cauză și-au propus dintr-un început să facă un „joc înțelept de vârf”, numai că, încălcând normele deontologice, cu extremă „competență” n-au făcut altceva decât să se facă de râs, pierzând meciul cu 7-0 și devenind o materie primă proastă pentru actuale și viitoare antologii „de știri” (de doi lei).

Prof.

ION PĂTRAȘCU

Slatina, Olt

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.