Acasă Cultură Proverbul lui Profeanu: Verba volant, scripta manent

Proverbul lui Profeanu: Verba volant, scripta manent

3985

Cartea „Acvila şi business-ul – principii de management din proverbe”, semnată de Virgil Profeanu, vine cu o abordare inedită asupra cuvântului plămădit de strămoşii latini şi români. Proverbele prezentate şi analizate în carte sunt sursă de inspiraţie pentru principiile managementului. Vă invităm să descoperim împreună proverbele latineşti şi române, aşa cum le vede Virgil Profeanu aplicabile în management:

Verba volant, scripta manent – Vorbele zboară, scrisul rămâne – Vorbele se pierd, ce e scris dăinuie

Traducere Virgil Profeanu: Vorbele se pierd, ce e scris dăinuie.

Sens primar: Comunicarea are un rol important nu numai în dezvoltarea relaţiilor personale, aşa cum erau dezvoltate de exemplu relaţiile dintre membrii unei colectivităţi, ci şi în relaţiile de business stabilite între companiile ce îşi desfășoară activitatea pe aceeaşi piaţă. De aceea eficientizarea procesului de transmitere de informaţii a devenit în prezent cheia succesului unei organizaţii moderne.

Concluzii: Folosirea în mod frecvent a unei metode de comunicare bine înţeleasă atât de către persoanele implicate în mod direct cât şi de cele cărora le este transmisă printr-o metodă indirectă devine, într-o eră a comunicaţiei, impetuos necesară pentru dezvoltarea unei relaţii de afaceri solidă.

Principiul pe baza proverbului, aplicabil în management (general şi executiv):

– Managerul se asigură în permanenţă că în cadrul companiei există un sistem funcţional de comunicare scrisă (e-mail, sms etc.), adaptat companiei, prin care se poate gestiona orice problemă, indiferent de specificul acesteia şi prin care se evită redundanţa.

– Încurajează fiecare angajat să folosească procedurile din cadrul sistemului de comunicare; reduci astfel deficiențele comunicaţionale din cadrul companiei şi poţi obţine un feedback eficient (atât pe orizontala structurii organizatorice, cât şi pe verticala acesteia), înregistrat în timp real.

Omisiuni: Astăzi vorba rămâne (prin diverse mijloace de înregistrare ale vocii) şi scrisul zboară (prin e-mail). Cu toate acestea, orice material în formă scrisă este într-adevăr mai eficient decât acesta prezentat verbal atât datorită faptului că este eliminată apariţia fenomenului de distorsiune generat de persoanele care îl utilizează, cât şi continuităţii pe care acesta şi-l păstrează în timp.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.