Acasă Politic Ion Toma, faţă-n faţă cu Klaus Iohannis

Ion Toma, faţă-n faţă cu Klaus Iohannis

43

Cea de-a 3 rundă de consultări cu partidele politice, iniţiată de Preşedintele României, Klaus Iohannis, s-a derulat luni 20 aprilie a.c., la Palatul Cotroceni. UNPR a onorat invitaţia pregătindu-se temeinc, cu propuneri elocvente care vizau de temele de discuţie înscrise pe agenda întâlnirii. Astfel, delegaţia condusă de preşedintele UNPR, vice-premierul Gabriel Oprea, şi alcătuită din 5 membri, printre care şi senatorul Ion Toma, a prezentat Preşedintelui României soluţiile identificate de specialiştii partidului în materie de modificări aduse Codului Electoral, fie că este vorba despre pragul electoral, despre finanţarea partidelor politice ori despre procedura de ridicare a imunităţii parlamentare.

„Că şi în cazul celei de-a două runde de consultări, şi de această dată ne-am prezentat în faţa preşedintelui «cu temele făcute». De exemplu, în materie de integritate şi imunitate, parlamentarul – deputat sau senator – care este dovedit ca fiind incompatibil cu funcţia publică deţinută, îşi pierde funcţia, mandatul acestuia încetând, fără necesitatea unui vot de încuviinţare din partea parlamentului. Acesta se face prin efectul legii, la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti, prin care s-a respins contestaţia la raportul ANI. De asemenea, UNPR a propus că procedurile de ridicare a imunităţii să fie simplificate, prin introducerea unor termene procedurale foarte scurte, respectiv de trei zile pentru depunerea raportului comisiei şi cinci zile pentru votul în plen. La propunerea UNPR, aceste termene au fost deja adoptate în statutul deputaţilor şi senatorilor. Totodată, UNPR susţine ridicarea imunităţilor cu «majorităţi mici», adică majoritatea parlamentarilor prezenţi la şedinţe.

Toate aceste propuneri vin ca urmare a unui angajament ferm pe care UNPR-ul şi l-a asumat în vederea unei abordări responsabile a tuturor acestor teme de discuţii, cu scopul soluţionării unor probleme extrem de importante de pe agenda publică, astfel încât institutille statului să funcţioneze ireproşabil, în litera şi spiritul legilor şi a Constituţiei României, respectând dreptul la vot al tuturor românilor – din ţară sau diaspora. UNPR înţelege în mod constructiv partea sa de responsabilitate în ceea ce priveşte consensul naţional necesar în cazul listelor electorale ori a votului din diaspora. Tocmai de aceea Codul Electoral trebuie schimbat cât mai urgent, fiind necesare proceduri clare, legale pentru ca Justiţia să nu fie obstrucţionată în Parlamentul României”, a spus senatorul Ion Toma.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.