Acasă Cultură Proverbul lui Profeanu: Nascuntur poetae, fiunt oratores

Proverbul lui Profeanu: Nascuntur poetae, fiunt oratores

309

Cartea „Acvila şi business-ul – principii de management din proverbe”, semnată de Virgil Profeanu, vine cu o abordare inedită asupra cuvântului plămădit de strămoşii latini şi români. Proverbele prezentate şi analizate în carte sunt sursă de inspiraţie pentru principiile managementului. Vă invităm să descoperim împreună proverbele latineşti şi române, aşa cum le vede Virgil Profeanu aplicabile în management.

Nascuntur poetae, fiunt oratores – Poeţii se nasc, oratorii se formează.

Traducere Virgil Profeanu: Prin naştere poeţi, oratori prin facere (formare).

Sens primar: În vechime se acompanie cu convingere că omul şi implicit toate însușirile cu care acesta este înzestrat la naştere rămân neschimbate până la sfârşitul vieţii.

Concluzii: Analizarea corectă a caracteristicilor fiecărei persoane atât din cadrul companiei cât şi a celor care doresc să se alăture acesteia, precum şi repartizarea angajaţilor pe poziţii

compatibile cu competenţele şi potențialul propriu de dezvoltare, este un pas important pentru motivarea resurselor umane şi eficientizarea activităţii acestora în scopul atingerii obiectivelor de business scontate.

Principiul pe baza proverbului, aplicabil în management (general şi executiv):

– Managerul stabilește prin fişa postului ce calităţi înnăscute trebuie să aibă un angajat, pentru că ele nu vor putea fi obţinute prin educaţie (training).

– Identifică corect cei trei factori individuali pentru fiecare persoană din cadrul companiei; foloseşte pentru aceasta atât rezultatele testelor de specialitate, cât şi propria experienţă managerială.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.