Acasă Cultură Proverbul lui Profeanu: Facile dictu, difficile factu

Proverbul lui Profeanu: Facile dictu, difficile factu

901

Cartea „Acvila şi business-ul – principii de management din proverbe”, semnată de Virgil Profeanu, vine cu o abordare inedită asupra cuvântului plămădit de strămoşii latini şi români. Proverbele prezentate şi analizate în carte sunt sursă de inspiraţie pentru principiile managementului. Vă invităm să descoperim împreună proverbele latineşti şi române, aşa cum le vede Virgil Profeanu aplicabile în management.

Facile dictu, difficile factu – Uşor de zis, greu de făcut

Traducere Virgil Profeanu: Mai uşor să zici decât să faci.

Sens primar: Referitor la sensul proverbului, este simplu de înţeles că a zice este o activitate mult mai plăcută şi mai lipsită de efort decât a face. În plus este la fel de evident că nu tot ceea ce se zice se şi poate face. Ca o aplicaţie în management a proverbului, întrucât a zice este mai uşor decât a face, să lăsăm în seama managerului verbul a zice iar În seama angajaţilor verbul a face.

Concluzii: Numărul managerilor într-o firmă trebuie să fie cu mult mai mic decât numărul angajaţilor, pentru că un manager poate uşor să zică (să dea ordine) celor care trebuie să facă.

Principiul pe baza proverbului, aplicabil în management (general şi executiv):
– Managerul trebuie să fie un exemplu în aplicarea proverbului.
– Dă majoritatea sarcinilor în formă scrisă, iar pentru cele pe care le dai verbal, asigură un sistem eficient prin care ele devin sarcini scrise.

Omisiuni: Pentru o persoană cu deficienţă de vorbire este mult mai uşor de făcut decât de zis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.