Acasă Cultură Proverbul lui Profeanu: Aquila non capit muscas

Proverbul lui Profeanu: Aquila non capit muscas

5304

Cartea „Acvila şi business-ul – principii de management din proverbe”, semnată de Virgil Profeanu, vine cu o abordare inedită asupra cuvântului plămădit de strămoşii latini şi români. Proverbele prezentate şi analizate în carte sunt sursă de inspiraţie pentru principii de management aplicat. Vă invităm să descoperim împreună proverbele latine şi române, aşa cum le vede Virgil Profeanu aplicabile în management.

Aquila non capit muscas – Acvila nu mănâncă muşte, Acvila nu prinde muşte

Traducere Virgil Profeanu: Acvila nu ucide muşte.

Sens primar: Acvila nu aleargă după muşte pentru că nu îi plac şi în consecinşă nu este

profitabil să vâneze o pradă pe care nu o consumă. Acvila nu aleargă după muşte pentru că zboară la înălțime şi în ciuda acuităţii sale vizuale nu are cum să observe o pradă atât de mică.

Concluzii: Fiecare companie trebuie să tindă spre reducerea costurilor şi maximizarea profitului.

Principiul pe baza proverbului, aplicabil în management (general şi executiv) :

– Managerul stabileşte strategia pe termen scurt, mediu şi lung a companiei precum şi gama de produse şi servicii pe care compania le furnizează.

– Analizează permanent costurile de producţie (materii prime, materiale, consumabile, salarii, costuri cu regia, etc.). Analizează concurenţa periodic, iar în cazul intrării într-o afacere nouă analizează printr-un studiu de piață avantajele pe care le are concurenţa faţă de propria ta companie.

Omisiuni: Proverbul nu face referire la muştele mutante gigante (comparaţie cu afacerile mult mai mari decât cele curente ale companiei).

Ca alternativă şi completare propunem următoarea expresie: Acvila non capit bovis – acvila nu vânează boi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.