Acasă Interviu Interviu cu Virgil Gealapu, primarul comunei Bărăști

Interviu cu Virgil Gealapu, primarul comunei Bărăști

687

„Oamenii mereu au avut încredere în mine şi au zis: „mergem cu Gealapu” şi am câştigat de fiecare dată. Cinci mandate, din primul tur”

Mai aproape de Pitești decât de Slatina, Bărăștiul este una dintre localitățile oltene unde actuala administrație locală rezistă în fața unei tranziții prelungite. Oamenii locului, gospodari, muncitori ai unui pământ roditor, dar greu de înțeles, au renunțat demult să mai aștepte ajutorul de la alții și au decis, pe cont propriu, să se implice în asigurarea pentru sine și cei apropiați a unui trai mai bun. O radiografie exactă a Bărăștiului de la început de martie 2015 o face primarul localității, Virgil Gealapu. Un om deschis dialogului, adept al unei poziții aparte în spațiul public oltean, acolo unde libertatea de opinie este, în unele cazuri, un lux. Nu în ceea ce-l privește și pe primarul comunei Bărăști, Virgil Gealapu…

– Ce a însemnat anul 2014 pentru administrația comunei în fruntea căreia sunteți?
– Sincer să fiu, anul 2014, pentru comuna noastră, a fost unul nici de lăudat, dar nici de lepădat. Deși ne dorim mai mult, deși vrem să facem lucrurile să meargă, de multe ori ne confruntăm cu lipsa banilor. Cu toate astea, am mai realizat câte ceva: am betonat, am asfaltat mai multe drumuri comunale, am terminat canalizarea cu apă a localității, iar asta este într-adevăr o mare reușită…
 
 
– Câte case sunt conectate în clipa de față la canalizare și apă, domnule primar?
– Avem 80 de case branșate la canalizare dintr-un total de 360, iar oamenii sunt foarte mulțumiți.
 
 
„Niciodată nu voi vinde și nu voi accepta prețul la apă pe care îl are municipiul reședință de județ”
 
– Au acceptat să facă asta?
– Sigur că da. Pe lângă cei care sunt legați deja vor mai urma și alții, iar prețurile sunt foarte mici: un leu la canal și trei lei pentru apă. Așadar, putem spune că este un preț derizoriu, convenabil pentru cetățenii localității noastre. Mai mult decât atât, deși suntem în Compania de Apă a Slatinei, vă asigur că niciodată nu voi vinde și nu voi accepta prețul la apă pe care îl are municipiul reședință de județ. Suntem și rămânem acolo pentru că nu putem să accesăm acele fonduri europene, așa cum ne-am dori, dar nu pot accepta ca oamenii mei să aibă de suferit. Chiar și așa, aș vrea să nu mai fie rețineri, iar cetățenii comunei noastre să înțeleagă că nu este normal să dea apa pe șanț, având deja canal la poartă. Așa nu se mai poate și este vorba, până la urmă, de curățenia și sănătatea fiecăruia. S-au dus vremurile când nu aveam și puteam să acceptăm, dar astăzi este cu totul și cu totul o altă poveste.
 
 
– Anul 2014 a fost și în zona Oltului un an cu un excedent destul de mare în ceea ce înseamnă cantitățile de ploaie. Ce putem să spunem de pagube, având în vedere că a ploat destul de mult și-n zona de nord?
– Într-adevăr, în luna iulie am avut chiar inundații puternice, am fost prima comună afectată pe cursul Vediței, chiar la intrarea în județul Olt, iar eu în vremea aceea eram la Constanța, la niște cursuri, am purtat legătura cu cei din Argeș, de la Morărești – Vedea, și am aflat că acolo erau cantități de circa 150 litri de apă pe metru pătrat în 30 de minute. L-am sunat pe domnul prefect Silviu Neacșu, i-am prezentat situația, l-am asigurat că mă întorc în maxim patru ore, dar până atunci domnia-sa a venit cu echipa ISU și au făcut o treabă excelentă. De altfel, au salvat atunci și un cioban pe care viitura îl pusese în mare pericol, iar lucrul ăsta se datorează doar intervenției rapide și sigure a domnului prefect și a echipei de intervenție.
 
 
– Ați fost ajutați de cei de sus? Mai marii acestei țări?
– E drept că am primit vreo două miliarde de lei vechi, am reabilitat vreo șase podețe afectate, le-am redat traficului rutier, dar astăzi drumurile nu se prezintă așa cum ne-am dori și cum erau cândva. E și normal să fie așa, având în vedere că în satul Mereni apa a ieșit un kilometru și jumătate și a afectat toată structura acelui drum care nu-i drumul meu, ci este unul județean – DJ 657 B.
 
 
„Să nu uităm că și prin voturile Bărăștiului a fost posibil ca astăzi să avem un bun ministru, ca Darius Vâlcov, în Parlamentul României!”
 
 
– Care sunt perspectivele ca în cursul anului 2015 întreaga rețea de drumuri afectate de ploile din 2014 să fie pusă la punct?
Avem promisiuni de la Consiliul Județean Olt, sperăm și așteptăm să fie puse în practică, avem încredere în domnul președinte Paul Stănescu și, mai nou, în domnul ministru Darius Vâlcov, cei care pot face un bine localității noastre. Din păcate, însă, la repartizarea bugetului, pot spune că noi am fost afectați, asta pentru că am avut realizări pe anul 2013, nemaiprimind sume de bani, așa cum ar fi fost firesc. Am avut, însă, discuții cu domnul ministru Vâlcov, domnia-sa mi-a spus că lucrurile nu vor rămâne așa, că peste șase luni se poate rezolva și această problemă și totul va fi bine. Îmi doresc să fie așa, sunt încrezător, aștept și sunt nerăbdător să facem treabă…
 
 
– Ceea ce ați spus mai devreme indică faptul că acei primari care nu și-au pus oamenii în cap, care nu i-au deranjat și nu le-au cerut să-și plătească impozitele la timp, au scos-o mai bine ca dumneavoastră…
– Au scos-o foarte bine și s-au ales cu bani suficienți acum. Nici nu mai au nevoie de veniturile de la bugetul propriu că au fonduri primite de la bugetul de stat. Iar eu sunt afectat și nu-mi convine când știu că am făcut ceea ce trebuia să fac și m-am zbătut pentru localitatea mea.
 
 
– În cazul acesta, ar fi nevoie de o rectificare…
– Ar fi nevoie și sper ca domnul ministru Vâlcov să țină cont de doleanțele noastre, astfel încât comuna Bărăști să-și ducă la bun-sfârșit toate obiectivele propuse. Să nu uităm că și prin voturile Bărăștiului a fost posibil ca astăzi să avem un bun ministru, ca Darius Vâlcov, în Parlamentul României! Este un lucru mare, un lucru care până acum n-a fost posibil în politica județului Olt și la nivel național.
 
 
„Cel mai bun lucru este acela că astăzi avem un premier și un guvern de o culoare și-un președinte de altă culoare”
 
 
– De câteva luni repet o întrebare: de ce a pierdut Victor Ponta alegerile din 16 noiembrie?
– Din punctul meu de vedere, domnul Ponta a pierdut pentru că la acele interviuri pe care le-a avut cu domnul actualul președinte – Iohannis, dădea impresia că este sigur pe el. Iar această siguranță a motivat tineretul care s-a mobilizat pe facebook și pe alte rețele de socializare schimbând un rezultat ce părea imposibil de întors. În altă ordine de idei, a existat și o ură îndreptată spre PSD…
 
 
– Și este normal să existe această ură, pe un martid întreg, din cauza unora sau altora?
– Nu este normal, dar iată ca s-a întâmplat și de aceea eu spun mereu că este timpul să fim uniți, poate chiar mai uniți ca niciodată, iar senatorii și deputații partidului nostru să dea dovadă de multă înțelepciune, să-și ducă mandatul la bun-sfârșit și să ofere tot ce-i mai bun în slujba acestei țări. Altfel, cel mai bun lucru este acela că astăzi avem un premier și un guvern de o culoare și-un președinte de altă culoare. Îl sfătuiesc, totuși, pe domnul Iohannis să nu se bucure pentru că are în jurul său o haită întreagă de lupi din vechiul PDL! Iar eu vă spun așa: În decursul istoriei, țara aceasta a plătit tribut turcilor, dar nu ne-au supt turcii, cât a putut s-o facă Guvernul PDL. Un lucru destul de grav, care nu trebuia să se întâmple în România. Să tai salarii la bugetari, să tai pensii, să tai alocații, să vinzi țara bucată cu bucată, să te-mprumuți mereu și să te adâncești mai mult în criză… Nu sunt economist, dar îmi aduc aminte când se spunea ca am luat atâtea mi de miliarde. Unde sunt? Unde, dacă mai tai salarii și pensii? De ce nu se vede nimic? E greu de înțeles… E greu, când te gândești că am muncit pe gratis, e greu când știi că nu e drept și vezi că azi se demonstrează prin numeroase arestări…
 
 
– Și ce ar fi de făcut, domnule primar?
– E simplu: guvernul să-și facă datoria! Că-i duce prin pușcării, foarte bine, dar să le ia banii, domnule! Să dea înapoi banii statului român! Să înapoieze banii oamenilor pentru care au trudit atât de mult. Sunt primar de douăzeci de ani. Nu am furat și nici nu am de gând s-o fac. Nu este drept, iar cel ce are gândul acesta este normal să fie acolo unde îi este locul: la pușcărie! Sunt suflete pe lângă noi pe care trebuie să le ducem la un trai mai bun, să le arătăm ce înseamnă civilizația și doar așa vom fi cu toții împăcați. E nevoie de un sat european, e nevoie să eliminăm această diferență între un sat și un oraș. Chiar dacă sunt la Bărăști, și eu am apă, canal, lumină, căldură și sunt tot om. Poate n-am gaz, dar într-o zi îl voi avea și p.ălă. Am însă 1450 hectare de pădure, oamenii și-au pus centrale pe lemne și este dreptul fiecăruia să-și exploateze terenul. Mai mult, costul e mult mai mic la o centrală pe lemn.
 
 
„Carnea şi pâinea sunt necesare omului, nu telegondolele, pârtiile şi terenuri de fotbal în pantă”
 
 
– Cum vi se par normele din pachetul de reformă fiscală pe care îl propune senatorul comunei dumneavoastră, ministrul Finanţelor Publice, Darius Vâlcov?
– Să îl ajute bunul Dumnezeu să ajungă la bun-sfârşit! Sunt lucruri la care s-a gândit bine. Asta înseamnă că Darius Vâlcov a văzut că, într-adevăr, acestea sunt lucruri palpabile, mai ales reducerea TVA-ului la alimente. Carnea şi pâinea sunt necesare omului, nu telegondolele, pârtiile şi terenuri de fotbal în pantă. Mă tot întreb: cum să faci terenuri în localităţi care nici măcar n-aveau echipă de fotbal. Eu am echipă de fotbal, am făcut proiect, l-am depus la Bucureşti, dar nu am primit fondurile necesare pentru demarare… Am echipă de peste 20 de ani pe care am menţinut-o şi o menţin. Echipa de fotbal este ambasadorul localităţii noastre. Am proiect şi pentru un cămin cultural, dar nu l-am reactualizat pentru că nu sunt susţinut, am nişte bani şi sper să îl realizez.
 
 
– Cultura a fost bună în anul 2014. Nu îmi vine să cred ce vă întreb, dar aţi terminat de recoltat pe câmp?
– Într-adevăr, s-a terminat de recoltat la ora actuală, dar în condiţii foarte grele. Cei care au avut societăţiile agricole pe teritoriul comunei Bărăşti, au suferit foarte mult, au avut şi pierderi, dar producţia a fost mult mai bună faţă de alţi ani – de la 5000-6000 de kilograme de boabe de porumb la hectar, cu toate că nu au avut preţurile pe care trebuiau să le aibă. Dar cei care au avut spaţiu de depozitare, la ora actuală preţul a crescut, şi iau bani frumoşi pe aceste boabe, dar din cauza iernii şi fiind şi umiditate, oamenii le-au dat pe preţuri de nimic.
 
 
 
– Cum aţi comenta dumneavoastră o altă decizie lansată tot de conducerea centrală a PSD-ului, ca cel care ocupă funcţia de primar să nu mai poată fi şi preşedintele organizaţiei locale. E drept să vii cu o măsură restricitvă de acet gen împotriva unui om pe care cetăţenii îl votează şi într-o parte şi în alta?
– Domnule ziarist, eu sunt primar de 20 de ani şi nu am fost preşedintele organizaţiei Bărăşti decât vreo trei ani, la început. De atunci, am dat funcţia în primire, la alt băiat, pe care îl am lângă mine şi merge foarte bine. Nu trebuie să se ţină frâiele şi colo, şi colo, eu fac, eu tai. Nu! Colaborarea trebuie să existe, pentru că în felul ăsta nu mai au tupeu. Oameni zic: „El e!„. Nu se poate aşa. Democraţia eu aşa o înţeleg şi aşa o văd: să nu deţinem noi toate funcţiile din lume. Oamenii mereu au avut încredere în mine şi au zis: „mergem cu Gealapu” şi am câştigat de fiecare dată. Cinci mandate, din primul tur.
 
 
 
„Eu am cel mai mic impozit din nordul judeţului, nu mi-am împovărat oamenii, pentru că sunt numai cu pensii de C.A.P”
 
 
– Sunteţi de acord cu alegerea primarilor dintr-un singur tur sau din două tururi?
– Corect e ca ţara să nu mai cheltuiască, dar democratic nu aprea ar fi corect să meargă la două tururi. Pe oamenii adevăraţi îi alegi din primul tur. Când şimţi că au fugit procentele, nu mai are rost să candidezi, să-i mai superi pe alţii. Să dăm locul şi la tineret, dar tinerii din ziua de azi sunt lupi. Nu ar vrea să îţi ia doar funcţia, ci să te şi mănânce. Eu am cel mai mic impozit din nordul judeţului, nu mi-am împovărat oamenii, pentru că sunt numai cu pensii de C.A.P, până în 400 de lei. Ce să îi iei lui tanti Floarea şi lui nea Gheorghe, de 80, 90 de ani, care au muncit la C.A.P., şi acum să te duci să-i mai iei şi impozit nu ştiu cât? Am reuşit să facem societăţile astea pe comună şi-au dat pământul – excedentul. Oamenii de la societăţi le-au dat produsele la timp, le-au plătit impozitul pe teren, deci, e o treabă destul de bună.
 
 
 
– Aveți de făcut vreun mesaj, acum la început de an 2015?
În luna mai am întâlnire cu fii satului, sper să avem alături de noi toate oficialitățile județului: primari, președinți, senatori, deputați, prefect, subprefect și vicepreședinți. Mai sper însă că cei menționați vor ține cont și de nevoile noastre, de faptul că avem de reparat niște drumuri județene: 703 B, drumul ce face legătura cu Argeșul, astfel încât cei care se vor întoarce acasă s-o facă pe drum modern, un drum care economisește cu peste cinsprezece kilometrii traseul locuitorilor de la Bărăști. Mai exact: pe Mârghia avem 32 de kilometri de la Pitești, iar pe Colonești avem vreo 48 de kilometri… 
 

1 COMENTARIU

  1. la cat minte acest om nu este de mirare ca il credeti.intrebati de unde are el bani de a luat apartamente le copiii cum a putut accepta sa se construiasca o groapa ecologica in comuna care in cati-va ani o sa distruga comuna si cu canalizarea nu este terminata toata.este un mincinos.imbata oamenii cand e de votare da acte false de terenuri si multe altele.nr meu de tel este 0766925338

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.