Acasă Actualitate Darius Vâlcov a anunţat înfiinţarea unei structuri, în cadrul Ministerului Justiţiei, care...

Darius Vâlcov a anunţat înfiinţarea unei structuri, în cadrul Ministerului Justiţiei, care va coordona procesul de recuperare a prejudiciilor

156

În cadrul dezbaterii publice de joi, 5 martie 2015, de la Palatul Parlamentului: „Ce soluţie naţională vom adopta pentru confiscarea bunurilor dobândite din infracţiuni”, la care a fost prezent şi ministrul Finanţelor Publice, Darius Vâlcov, s-au pus pe masă mai multe teme din domeniul justiţiei, printre care şi o propunere: monitorizarea şi coordonarea întregul proces de recuperare a prejudiciilor prin înfiinţarea de servicii teritoriale.

„Printre măsurile pentru îmbunătăţirea ratei de recuperări, avem inventarierea cazuisticii din toate unităţile şi crearea unei baze de date la nivel naţional, crearea unei aplicaţii informatice care să gestioneze această bază de date, urmărind stadiul executării fiecărui titlu de creanţă, hotărâre definitivă, astfel încât structura centrală a ANAF să aibă evidenţa tuturor cazurilor, înfiinţarea şi operaţionalizarea, de la 1 iulie, a unei structuri administrative dedicate, la nivel naţional, formată din specialişti care se vor ocupa exclusiv de monitorizarea şi coordonarea acţiunilor de recuperare a prejudiciilor, înfiinţarea de servicii teritoriale de coordonare a acestor noi activităţi distincte la nivelul fiecărei direcţii regionale. Odată cu operaţionalizarea structurii naţionale, ANAF va solicita instanţelor de judecată să transmită deciziile şi structurii naţionale. Această structură se va înfiinţa în cadrul Ministerului Justiţiei, va monitoriza şi coordona întregul proces de recuperare a prejudiciilor. A fost aprobată de Guvern sub formă de memorandum, până la sfârşitul lunii martie, printr-o ordonanţă sau proiect de lege urmează să fie adoptată în Guvern.  Există instrumentări de dosare cu autori necunoscuţi sau firme fantomă care duc la hotărâri de judecată ce nu pot fi valorificate. Se dispune însă confiscarea şi în astfel de cazuri, iar sumele se adaugă la totalul valorilor trimise spre executare. Există situaţii în care motivarea şi comunicarea hotărârilor de judecată se face cu destulă întârziere astfel încât bunurile ajung să fie vândute până la transmiterea către ANAF a înştiinţării de executare şi există situaţii în care bunurile mobile sau imobile, ce urmează să fie vândute la licitaţie, să nu prezinte niciun fel de interese, chiar şi în condiţiile în care preţul de pornire este diminuat cu până la 50%”, a spus ministrul Darius Vâlcov.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.