Acasă 7 zile 7 zile în subsidiar

7 zile în subsidiar

168
Iar autostradă, iar un master-plan!
Până acum, Autostrada Piteşti-Slatina-Craiova a fost în centrul atenţiei, în zona declaraţiilor de intenţie, a vorbelor mari rostite de cei interesaţi să obţină un excedent de imagine de pe urma acestei poveşti. În ultima şedinţă de guvern, de săptămâna trecută, a fost aprobat încă un master-plan de transporturi, pe termen scurt, mediu şi lung. Acolo se regăseşte şi Autostrada Piteşti-Slatina-Craiova, cu o valoare estimată de aproape un miliard de euro cu TVA. Lucrarea ar fi gata până în 2020, iar tronsonul aferent judeţului Olt ar ocoli Slatina pe la sud. Un nou pod peste râu, o seamă de construcţii sofisticate, dintre cele văzute până acum în filme. Până atunci, actualul drum european, ce face legătura între Slatina şi Piteşti, respectiv, Slatina şi Craiova, începe să aibă probleme la zona de trafic. Gropile apar din ce în ce mai des, iar chiar şi reparaţia acestora presupune o lucrare de anvergură. În timp ce noi visăm, cu ministrul Rus împreună, autostrăzi suspendate…
 
 
O investiţie începută pe vremea lui Barbu, căreia Oane îi va tăia, în curând, panglica
Dacă lucrurile nu se mai împotmolesc, iar acest lucru n-ar trebui să mai fie posibil, oraşul Corabia va fi racordat la reţeaua naţională de gaze naturale. Investiţia a început în 2012, aprobată şi finanţată încă din 2008, va fi pusă în funcţiune în această lună. Asta, după ce s-a lucrat la o reţea de 27 de kilometri, venită de la Turnu-Măgurele la Corabia, cu o subtraversare a râului Olt. Promotorul acestei investiţii, la nivelul oraşului de la Dunăre, a fost primarul Tudor Barbu, un edil în mandatul căruia s-au pus bazele investiţiei de faţă. Astăzi, când mai sunt câteva zile până la inaugurarea efectivă, aproape că nici nu mai contează cine taie panglica…
 
 
Războiul garoafelor. Învingător nedecis
În fiecare an, pe 1 martie, poliţiştii şi jandarmii se află, la Olt, într-o dispută privind cine câştigă bătălia garoafelor. Anul acesta, poliţiştii de la Rutieră au tras pe dreapta participantele la trafic, în timp ce jandarmii au luat cu asalt reprezentantele sexului frumos, direct pe stradă. Acolo unde ambele tabere beligerante au împărţit garoafe roşii. Evident, cele două grupări ale statului au ţinut să mediatizeze cât cuprinde acţiunile desfăşurate. Mai mult decât atât, pentru a nu fi surclasaţi de ceilalţi, atât poliţiştii, cât şi jandarmii au păstrat secret numărul de flori împărţite. Evitându-se, în acest fel, o confruntare a cifrelor între cele două instituţii de apărare a legii şi statului de drept.
 
 
Un ministru rezolvă tot
Două zile, la Slatina, s-a aflat într-o vizită de lucru Sorin Câmpeanu, ministrul Educaţiei. La toate solicitările autorităţilor locale, acesta a răspuns pozitiv, în consecinţă, la Olt, vor fi alocate sume necesare pentru asigurarea investiţiilor la şcolile fără autorizaţie sanitară de funcţionare, vor fi aduse încă cincizeci de autobuze şcolare necesare în unele şcoli şi, mai mult decât atât, învăţământul profesional şi tehnic de la Olt este un exemplu de dat pe ţară. Altfel, vizita domnului Câmpeanu poate fi pusă în zona acelor întâlniri în care gazdele şi oaspetele au convenit de comun acord toate detaliile, de la calendarul vizitei până la forma finală a concluziilor scrise. Căci, e prea mult bine într-o şcoală unde tot majoritatea e de acord că sunt lucruri care nu merg aşa cum trebuie.
 
 
Primul meci din retur, prima victorie pentru FC Olt
Slătinenii au început cu o deplasare grea returul campionatului. La Mioveni, puţini sunt cei care câştigă, iar de data asta slătinenii au confirmat. O victorie la limită, care aduce trei puncte liniştitoare pentru poziţia în clasament a echipei conduse de Dan Oprescu. Asta, chiar dacă golul victoriei a venit târziu, prin minutul 88, într-o partidă în care, aşa cum e specific în această perioadă a anului, se joacă pe terenuri grele, aproape imposibil de denumit suprafeţe de joc. Cu punctele acumulate, slătinenii fac 24 şi sunt pe un onorabil loc patru în clasamentul Seriei a doua din Liga a II-a. Ce păcat că lipseşte acea voinţă de final, în urma căreia FC Olt să se gândească, cu adevărat, la promovarea în prima ligă! Nu e nici o diferenţă între noroiul de pe „Extensiv” din Craiova şi mlaştina din Trivale, acolo unde s-a jucat partida cu Mioveniul…
 
 
Capra va avea nevoie de psiholog!
În Ipoteşti, furturile sunt ceva la ordinea zilei, iar în mare parte acestea se încadrează în zona specific rurală. Adică, ce are omul pe acasă, cam aia se fură. Mai nou, în noaptea de 22/23 februarie 2015, din localitatea unui sătean au dispărut 50 de păsări şi o capră. Prejudiciul, estimat la 1500 de lei, cât şi infractorii de serviciu – doi minori – de 17 şi, respectiv, 15 ani, au fost reţinuţi în vederea stabilirii întregii laturi infracţionale. Pentru fapta lor, autorii riscă jumătate din pedeapsă, în condiţiile în care se încadrează în zona faptelor săvârşite de minori. Acţiunea în sine, cea de recuperare a bunurilor, cât şi de prindere a prezumtivilor derbedei, nu e deloc uşoară la Ipoteşti, în condiţiile date de o solidaritate locală aparte pe care o au cetăţenii acestei comune cu autorii de fapte antisociale.
 
 
Oficial, criminalul era sănătos. La cap…
În urmă cu mai bine de două luni, în Slatina, pe strada Toamnei, avea loc, în spaţiu public, o crimă greu de înţeles. Prezumtivul asasin, Adrian Gălbenuşe, a răpus-o cu mai multe lovituri de cuţit pe Norica Niţu, ambii din municipiul reşedinţă de judeţ. După două zile, asasinul s-a predat, iar procurorii l-au arestat preventiv pentru omor deosebit de grav. După o primă expertiză, s-a stabilit că agresorul a avut discernământ în momentul crimei. Totuşi, dincolo de termenii specifici folosiţi în cadrul acestei anchete, e greu de înţeles în ce poate consta discernământul unei persoane care, fără o motivaţie întemeiată (deşi nimic nu poate constitui temeiul unei suprimări de viaţă omenească), a fost capabilă să săvârşească o asemenea grozăvie. Însă, procesul lui Gălbenuşe este la început, iar abia după terminarea acestuia se poate vorbi după faptă şi răsplată…
 
 
Un Club al Tinerilor, la Slatina…
E în oglindă cu cel care există în prezent: Clubul Pensionarilor. Numai că, segmentul de vârstă vizat e altul. Iniţiativa îi aparţine primarului de la Slatina, Minel Prina. Din start, clubul are unităţi de măsură restrictive: membrii săi, care nu participă la două rânduri de activităţi, sunt excluşi din club. Ideea este interesantă, provocatoare pe alocuri pentru administraţie, în condiţiile în care, până acum, cu greu vreo autoritate locală de nivel urban a reuşit să îi capaciteze, să-i motiveze şi să-i adune la un loc, într-un cadru organizat, pe tineri. Sau, cine ştie, aici o fi altceva decât a existat până acum…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.