Acasă Politic Cronică parlamentară despre ai noştri

Cronică parlamentară despre ai noştri

37
0800.800.085. Ministrul Finanţelor Publice, Darius Vâlcov, a lansat TelVerde, privind neregulile eliberării bonurilor fiscale
De la 1 martie a.c., Darius Vâlcov, ministrul Finanţelor Publice, prin ministerul pe care îl conduce, a lansat serviuciul telefonic gratuit TelVerde. Numărul de telefon 0800.800.085, care poate fi apelat 24 de ore din 24, este destinat primirii apelurilor telefonice şi înregistrarii sesizărilor privind refuzul de eliberare a bonurilor fiscale de către comercianţi, precum şi pentru sesizarea actelor de corupţie înfăptuite de către funcţionarii din cadrul Ministerului Finanţelor Publice şi instituţiile subordonate. Cetăţenii vor fi întâmpinaţi cu mesajul înregistrat, format din două părţi: „Aţi sunat la linia TelVerde a Ministerului Finanţelor Publice. Vă informăm că acest apel este înregistrat, iar continuarea acestuia reprezintă acceptul dumneavoastră. Pentru sesizări privind refuzul de eliberare a bonurilor fiscale, apăsaţi tasta 1*”. După alegerea acestei opţiuni apelantul va fi preluat, la orice oră, de către un operator al Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. În cazul în care linia este ocupată mesajul este: „În prezent, toţi operatorii sunt angajaţi în dialog cu cetăţenii, vă rugăm să aşteptaţi până când unul dintre operatori va prelua apelul dumneavoastră.”. Iar în cel mai scurt timp, unul din operatori va prelua apelul. După sesizarea serviciului TelVerde, cetăţeanul este rugat să urmeze recomandările operatorului din cadrul Direcţiei amintite. Cetăţeanul va fi contactat în termen de maxim 15 zile calendaristice de către un reprezentant al Direcţiei Generale Antifrauda Fiscală ANAF , pentru a i se comunica modul de soluţionare a sesizării; Partea a două, reprezentând un alt pas în apelului telefonic la TelVerde, este opţiunea: „Pentru alte sesizări apăsaţi tasta 2**”. După alegerea acestei opţiuni, urmează mesajele: „Pentru sesizări adresate aparatului central al Ministerului Finanţelor Publice, apăsaţi tasta 1″ şi „Pentru sesizări adresate Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, apăsaţi tasta 2″. Preluarea şi verificarea aspectelor pe care cetăţenii doresc să le sesizeze sunt confidenţiale, iar după oferirea informaţiilor de identificare, apelantul are la dispoziţie trei minute să formuleze sesizarea. Mesajul va fi înregistrat şi preluat de către un operator în timpul programului de lucru. Confirmarea primirii sesizării, împreună cu numărul de înregistrare, pot fi preluate telefonic de la structura de relaţii publice a instituţiei destinatare.
 
 

 

Gigel Ştirbu îl vrea „sfânt” pe Brâncuşi în „calendarul sărbătorilor naţionale”
Constantin Brâncuşi „părintele sculpturii moderne”, după cum a fost numit prima dată de americani, s-a născut pe 19 februarie 1876, în Hobiţa. Este considerat unul dintre cei mai mari sculptori ai lumii şi ziua naşterii sale este sarbatorită în toată lumea, fiind scrisă în Clendarul Cultural Universal. Drept urmare, câţiva parlamentari, printre care şi Gigel Ştirbu, fost ministru al Culturii şi preşedinte al Comisiei pentru Cultură, Arte, Mijloace de Informare în masă din Camera Deputaţilor, au iniţiat un proiect legislavit, ce doreşte să instituie ziua de 19 februarie, ziua în care s-a născut scultorul Brâncuşi, drept zi de sărbătoare naţională. „Constantin Brâncuşi ne-a adus universalitatea lumii făcând din naţiunea română o mitologie Drept urmare, este datoria noastră, pentru a nu fi mai prejos de omagiu pe care îl aduce lumea contemporană lui Brâncuşi, să declarăm ziua lui de naştere sărbătoare naţională. Ar fi o reparaţie morală faţă de refuzul şi umilirea lui Brâncuşi de către statul român, atunci când a vrut să doneze toată opera sa poporului nostru. Această iniţiativă onorează spiritul naţional şi, în acelasi timp, arată dragostea şi recunoştinţa noastră faţă de valoarea naţională şi universală a sculptorului roman Constantin Brâcuşi, conferindu-i, totodată, dreptul pe care l-au contestat reprezentanţii Academiei Populare Române în anul 1951, când opera lui a fost considerată indezirabilă pentru România în forul academic”, se arată în expunerea de motive. Articolul unic al legii are următorul cuprins: „Ziua de 19 februarie – „Ziua Brâncuşi – se declară sărbătoare naţională legală lucrătoare”.
 
 
Daniel Bărbulescu, co-semnatar la proiectul de lege care pune la colţ maşinile de votare ale partidelor
Recent, a fost depusă în Parlamentul României, propunerea legislativă „Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 334 din 17 iulie 2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale”. Prin propunerea în cauză se pune capăt legăturilor imorale și ilegale dintre politicieni și finanțatori oculţi sau nu. În forma proiectului se stipulează că „donaţiile primite de la o persoană fizică într-un an pot fi de până la 1 salariu mediu brut pe ţară, iarcele primite de la o persoană juridică într-un an pot fi de până la 10% din cuantumul impozitului pe profit, pe care l-a plătit persoana juridică în anul fiscal anterior”. Iniţiatorii, printre care se regăseşte şi deputatul Colegiului 2, Daniel Bărbulescu, vor să facă un subiect închis din modul în care sunt finanţate partidele politice şi să stabiliească limitele prin care partidele primesc bani, a coror provenienţă nu o prezintă, din cauza interesele celor care fac aceste sponsorizări. Proiectul de lege mai spune că un cetăţean poate să susțină cu până la 100 de salarii minime un partid politic, iar o firmă cu până la 200 de salarii. Partidele vor avea permisiunea ca, pe întreaga campanie electorală să se distribuie numai materiale informative, afişe sau pliante şi că într-o astfel de campanie nu trebuie să primeze materialele promoționale, ci informaţiile cu privire la candidat sau partid, pentru ca oamenii să aleagă în cunoştinţă de cauză. „Prin schimbarea pe care trebuie să o facem vom anula paradigma conform căreia politicianul care caştigă alegerile trebuie să fie cel care aruncă cele mai multe materiale electorale sau cel care are cele mai multe afişe atârnate pe ziduri. Trebuie să învăţăm că esenţa campaniilor electorale nu stă în cantitatea de materiale promoționale ci în calitatea actului politic efectuat timp de 4 ani şi in corectitudinea mesajelor pe care le dăm cetăţeanului”, se arată în expunerea de motive. Astfel punctul important promovat spre analizare şi spre a deveni parte din legea privind finanţarea partidelor este: „donaţiile primite de la o persoană fizică într-un an pot fi de până la 1 salariu mediu brut pe ţară”, cele primite de la o persoană juridică într-un an „pot fi de până la 10% din cuantumul impozitului pe profit, pe care l-a plătit persoana juridică în anul fiscal anterior”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.