Acasă Învățământ Cum s-au privatizat şcolile oltene. O altă „şcoală” invadează o unitate de...

Cum s-au privatizat şcolile oltene. O altă „şcoală” invadează o unitate de învăţământ slătineană

527

Într-o ediţie anterioară a Ziarului de Olt, vă prezentam cazul Fundaţiei Ecologistă Green, În incinta Şcoalii Gimnaziale „Ştefan Protopopescu”, fosta Şcoală 2, din Progresu, se desfăşoară cursuri la o postliceală sanitară, filială condusă de profesorul de sport Ion Man, soţul inspectorului şcolar general Felicia Man. La respectiva postliceală există clase de sanitari, anul I şi anul II. În obiectul de activitate funcţionează mai multe cursuri la fundaţie, dar, din lipsă de persoane interesate, există doar specializarea prezentată, care beneficiază de serviciile unor cadre didactice sunt din spital: doctori, asistente, profesor de biologie, de fizică şi de engleză. Acum, vă prezentăm un caz similar. O „Mărioară de la Gorj”, Asociația de Consiliere Calificare și Reformare în Carieră (A.C.C.R.C.)  Gorj, care funcţionează în incinta

Colegiului Naţional Vocaţional „Nicolae Titulescu” Slatina. Aflăm asta dintr-un panou discret, afişat cu sau fără autorizaţia necesară, despre care conducerea liceului nu ştie nimic. Nu am vrea, însă, să aflăm că alte persoane din conducerea sistemului de învăţământ sunt implicate. Asociaţia în cauză oferă cursuri de calificare în mai toate domeniile posibile în care mai este folosită mâna omului. „Şcolile” care oferă cursuri de calificare arată slăbiciunea sistemului de învăţământ de stat, care îşi are progamele pline de informaţii stas, menite să ducă un elev doar în sala de examen de sfârşit de ciclu, acolo unde îl mai şi pică.

Ce este ACCRC

Asociația de Consiliere Calificare și Reformare în Carieră (A.C.C.R.C.)  Gorj, cu filiale în câteva judeţe ale zonei sud-vest a României, este o organizaţie non-guvernamentală cu structură umanitară, nonprofit, fără scop patrimonial, politic sau lucrativ, având personalitate juridică în conformitate cu prevederile legale în vigoare şi  organizează cursuri de calificare, diplomele fiind recunoscute atât național cât și internațional purtând antetul Ministerului Muncii și Ministerul Educației, după cum se prezintă instituţia în cauză. Asociaţia oferă cursuri, cum ar fi cele de: inspector resurse umane, operator calculator electronic şi reţele, frizer, coafor, manichiurist, pedichiurist, cosmetician, mecanic auto, sudor, brutar-patiser, preparator produse făinoase, ospătar (chelner), vânzător în unităţi de alimentaţie, măcelar, zidar, pietrar, tencuitor, tehnician maseur, stilist-protezist unghii, strungar şi ciupercar, printre altele. De asemenea, în parteneriat cu alte structuri de formare profesională, organizează cursuri acreditate de calificare și respectiv de autorizare iscir pentru ocupații, cum ar fi: mediator, infirmieră, tehnician drumuri şi poduri, asfaltator, fochist, liftier, printre altele. Cursurile durează de la câteva săptănâni la câteva luni, iar preţul este de 550 lei/curs.

Cursuri într-un fost magazin de şcoală

Chiar de la directorul Colegiului Naţional Vocaţional „Nicolae Titulescu” Slatina, dascălul Carolina Maria Guraliuc am aflat că într-o încăpere unde se regăsea un magazin cu alimente pentru elevi, dar închis ulterior, funcţionează spaţiul în care Asociația de Consiliere Calificare și Reformare în Carieră (A.C.C.R.C.) Slatina îşi desfăşoară revoluţionarele cursuri, pentru care se plăteşte o chirie.

„Asociaţia funcţionează din toamnă, octombrie, noiembrie. Plătesc chirie la noi, au avut cerere la noi, s-a vorbit în Consiliul de Administraţie. Cursurile nu afectează programul şcolii. Sala a fost un chioşc cu alimente, unde se comercializau alimente cu care nu am fost de acord. În Consiliul de Administraţie s-a pus problema dacă mai înfiinţăm, mai primim pe cineva sau ne vedem de treabă şi găsim alte soluţii. Şi, s-a găsit această soluţie, care nu ne afectează sub nicio formă copiii, este pe holul de la intrarea elevilor, acolo unde funcţiona Şcoala de Muzică, la parter acolo nu mai este nicio sală de curs, numai birouri”, a declarat  Carolina Maria Guraliuc, director al Colegiului Naţional Vocaţional „Nicolae Titulescu” Slatina.

 Cine răspunde la întrebare?

O întrebare retorică ar fi aceea că dacă tot avem şcoli, cât încă le mai avem, cât încă mai avem un sistem de învăţământ, cât încă îl mai avem, de ce nu se dezvoltă ideea realizării de calificări treptat pe durata tuturor ciclurilor de învăţământ preuniversitar? Şcoala să ne înveţe să tăiem porcul din curte şi să mai scoatem un ban tăind porcii vecinilor, şcoala să ne înveţe să ne tundem şi să-i tundem şi pe alţii pentru un ban cinstit, şcoala să ne înveţe să preparăm creveţi sau mâncare de ciuperci şi să ne mai şi oferim serviciile de bucătar… În loc să apară ca ciupercile după ploaia de interese pe care le au, uneori, chiar cei din sistem, aşa cum se întâmplă şi în alte sisteme. Sistemul de învăţământ de stat este omorât pe zi ce trece de astfel de fecioare de asociaţii, care se instalează, ca nişte termite pe o masă de lemn, în unităţile de învăţământ.

Ce a uitat doamna Guraliuc

Contractul, evident, e legal, e beton pe alocuri. Numai că, cursanții afacerii de la Târgu Jiu sunt oameni în toată firea. Cine-i garantează doamnei director că odată intrați în școală, aceștia nu pot relaționa cu elevii de liceu? Ce ar fi dacă într-o zi o elevă cade victima unui cursant venit la „Titulescu” să învețe arta masajului? După o asemenea grozăvie, pe care o intuiți, cu siguranță, mai mult ca sigur, doamna director ar căuta să dea vina pe alții. Așa cum, spre exemplu, a făcut Ponta, timp de trei ani, când îl găsea pe Băsescu vinovat de toate relele pământului. Din păcate, la Olt fenomenul este periculos. Școala se privatizează sub ochii autorităților, iar de pe urma acestei afaceri, chiar dacă se câștigă, legal, niște bani, procesul educațional e pus la îndoială…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.