Acasă Interviu Interviu cu Luminiţa Adam, deputat în Colegiul 7 – Corabia

Interviu cu Luminiţa Adam, deputat în Colegiul 7 – Corabia

371
uuInterviu cu Luminiţa Adam, deputat în Colegiul 7 – Corabia
„Am promis alegătorilor mei că-i voi susţine şi voi încerca să le rezolv problemele. Şi vreau să cred că mă ţin de cuvânt”
În 2012, împotriva taifunului uselist, conform legii electorale, Oltul a mai trimis şi altceva în Parlamentul României decât salvatorii patriei, membrii echipei Oltul puternic. Formula cu Delureanu, Ştirbu, Ciocan, Bărbulescu şi alţii, cei care promiteau transformarea Dunării într-un curs de lapte navigabil, la care să acosteze vapoare pline cu biscuiţi.
Printre cei ajunşi în Parlament, din postura de disidenţi ai USL, se află şi distinsa doamnă deputat Luminiţa Adam. Legată mai mult sau mai puţin de malul drept al Oltului de Jos, aceasta îşi face cu prisosinţă treaba în Camera Deputaţilor. Nu s-a rătăcit până acum printre rândurile unde se odihnesc somnoroasele păsărele ale celor adormiţi vreme de patru ani.
Luminiţei Adam i se iartă şi plecarea de la PP-DD. Un partid născut frumos, dezvoltat atipic, dar ca un fluture de-o noapte, cu viţa efemeră.
După ce Ziarul de Olt a monitorizat cu atenţie activitatea deputatului Luminiţa Adam, pentru acest număr am ales un interviu direct la sursă. Întrebări şi răspunsuri deopotrivă. 
 
– Ce trebuie să ştie locuitorii Colegiului 7, şi nu numai, despre deputatul Luminiţa Adam şi care sunt valorile după care se ghidează acesta?
– Ar trebui să ştie că sunt un om obişnuit, că, odată aleasă într-o funcţie de demnitate publică, nu mi-am schimbat nici felul de-a fi, nici viaţa şi nici obiceiurile. Fac parte din generaţia celor care visau că, „în anul 2000, când nu vom mai fi copii”, vom schimbă lumea. Îmi iubesc ţara şi îmi doresc să ne fie apreciate valorile. Cred cu tărie că nu suntem un popor profund corupt, cred că majoritatea dintre noi suntem oameni buni şi cinstiţi, oameni care preţuiesc munca şi sunt demni. Îmi doresc să scăpăm de imaginea de „căpşunari ai Europei”, îmi doresc să ne promovăm valorile, să ne mândrim că suntem români. Aici cred că dumneavoastră, oamenii din presă, aveţi un rol important în a începe să arătaţi şi lucrurile pozitive şi realizările noastre, ale românilor. Şi nu în ultimul rând cred în familie.
 
– Ce ne puteți spune despre activitatea dumneavoastră parlamentară?
– Pe parcursul celor doi ani de mandat am avut 54 de inițiative legislative, 18 interpelari, 12 declaraţii politice, am luat cuvântul în plen de 38 de ori. Recent am iniţiat, alături de alţi colegi parlamentari, trei propuneri legislative care, consider, vor aduce corecţiile necesare şi vor genera normalitate. Aşadar, cred că propunerea legislativă, iniţiată de mine, pentru completarea Legii nr. 334 privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale, va anula situaţia aberantă, în prezent, când partide care nu mai au practic, în urma demisiilor,  reprezentare parlamentară,  primesc în continuare subvenţie. O altă propunere vine să aducă ordine în circulaţia pe drumurile publice, unde se constată că circulă un număr impresionant de autovehicule care, deţi nu corespund din punct de vedere al cerinţelor tehnice, deţin atestat eliberat de staţiile de inspecţie tehnică periodică prin mijloace nelegale. Pentru a elimina abuzurile am procedat la modificarea legislaţiei în vigoare, în sensul anulării autorizaţiei staţiei de inspecţie dacă aceasta nu respectă  normele. O altă propunere legislativă este cea  pentru modificarea şi completarea OUG nr.23/2008 privind pescuitul şi acvacultura în care am contestat faptul că pescuitul sportiv, potrivit actualelor reglementări este singura ramură sportivă pentru a cărei practicare cetăţenii trebuie să plătească o taxă către stat. Consider că formele actuale nu fac decât să bulverseze o activitate sportivă care are la nivel naţional cel mai mare număr de practicanţi, şi nu este un serviciu comun al administratorului de bazin hidrografic, ci o ramură sportivă.
 
– Ce iniţiative legislative mai doreşte deputatul Luminiţa Adam să propună în viitorul apropiat?
– În viitorul apropiat îmi doresc să finalizăm proiectul de lege privind falimentul persoanelor fizice. În calitatea mea de preşedinte a subcomisiei ce lucrează la acest proiect de lege, îmi doresc să găsim cele mai bune soluţii pentru persoanele care, fără voia lor, au ajuns în situaţii financiare precare. Îmi doresc să găsesc o soluţie legislativă pentru a facilita vânzarea directă a produselor obţinute în gospodăriile din mediul rural.
 
– Cum apreciați activitatea celorlalţi deputaţi de Olt din ultimul an?
– Despre activitatea colegilor mei nu sunt eu în măsură să fac aprecieri. Cu siguranţă, alegătorii noştri ne monitorizează atent şi vor şti să ne sancţioneze dacă îi vom dezamăgi.
 
– Care este relaţia dumneavoastră cu preşedintele UNPR Olt, senatorul Ion Toma?
– Domnul senator Ion Toma este un om politic cu o vastă experienţă pe care îl respect. În afară sfaturilor politice, la una din reuniunile noastre am primit un Paşaport de oltean, pe care era scris că în Oltenia „femeile merg obligatoriu la un pas în spatele bărbaţilor şi nu vorbesc neîntrebate, decât atunci când sunt singure” şi cel mai important principiu că „în spaţiul Olteniei, drepturile nu se acordă, ţi le faci rost”.
 
– Aţi participat la întrunirea Comisiei generale pentru Justiţie, Afaceri Interne şi Cooperare în materie de Securitate a Adunării Parlamentare a Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est (AP SEECP) de la InstaNbul, care au fost temele abordate şi la ce concluzii s-a ajuns?
– La reuniunea de la Istanbul am avansat câteva idei şi principii care au fost preluate în Rezoluţia adoptată de Comisie. În sinteză, am făcut apel la instrumentele specifice guvernamentale şi parlamentare şi am recomandat statelor participante să susţină şi să întreprindă acţiuni pe mai multe planuri menite să îmbunătăţească cooperarea acestora în domeniul justiţiei. La reuniune au avut loc prezentări, dezbateri şi a fost adoptat un raport având la bază cele trei teme care au figurat pe ordinea de zi a reuniunii: „Oportunităţi pentru cooperarea parlamentară în domeniul justiţiei”, „Statutul juridic al refugiaţilor: refugiaţii sirieni în Turcia” şi „Cooperarea judiciară internaţională în combaterea crimei organizate transfrontaliere”. În concluzie, principalul obiectiv al Adunării Parlamentare rămâne consolidarea eforturilor de cooperare şi coordonare ale parlamentelor statelor participante la SEECP pentru a promova şi asigura pacea, stabilitatea, solidaritatea şi bună cooperare de vecinătate în regiune, în interesul cetăţenilor şi ţărilor aceteia, precum şi al Europei în general.
 
– În agenda dumneavoastră se regăsesc întâlniri sau adudienţe cu alegărorii din colegiul dumneavoastră?
– Întâlnirile şi audienţele trebuie să facă parte obligatoriu din agenda unui parlamentar. Am promis alegătorilor mei că-i voi susţine şi voi încerca să le rezolv problemele. Şi vreau să cred că mă ţin de cuvânt.
 
– Care sunt problemele frecvente ale acestora?
– Sărăcia e cea mai dureroasă problema cu care se confruntă cei mai mulţi dintre locuitorii Colegiului 7. Lipsa industrializării a dus la o lipsa a locurilor de muncă. Din agricultură se trăieşte greu şi dacă se supără Dumnezeu şi mai dă câte o grindină… aproape că se moare de foame.
 
– V-a convins Elena Udrea în pledoaria pentru nevinovăţia sa?
– Nu Elena Udrea trebuia să mă convingă de nevinovăţia sa. Eu, având profesia de avocat, îmi formez o părere în funcţie de probele pe care le analizez într-un dosar. Fiind membru în comisia juridică am avut posibilitatea să studiez dosarul „Galei Bute” şi să-mi formez o opinie bazată pe argumente juridice.
 
– Cum aţi votat şi cum vă motivaţi votul?
– Am votat respectând statul de drept, dar considerând că ne aflăm într-o ţară profund democratică. Am avut pentru votul pe care l-am dat o motivaţie strict juridică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.