Acasă Interviu Interviu cu Georgiana Ene, preşedinte al Clubului Elevilor Liberali Olt

Interviu cu Georgiana Ene, preşedinte al Clubului Elevilor Liberali Olt

264
Tinerilor neimplicaţi în politică le-aş spune motto-ul după care trăiesc eu: „Nu stați acasă şi priviți ştirile, schimbați-le!”
 
Nu puțini sunt cei care militează pentru o nouă clasă politică. Majoritatea se opresc la… declarația de intenție. De aici încolo, aproape că nu se întâmplă nimic. Tinerii privesc cu reținere fenomenul politic. Puțini au curajul să spună că dacă vrei să îndrepți ceva, nu e de ajuns să stai pe margine, că trebuie să faci ceva din interior!
Un astfel de exemplu este Georgiana Ene, o tânără liberală la început de drum. În ce crede și ce-și propune, citiți în continuare. Ca o provocare… (Claudiu Ene)
 
 
Cine este Georgiana Ene?
– Georgiana Ene este un copil simplu care învață la Colegiul Național ,,Ion Minulescu”, care observă, zi de zi, problemele cu care se confruntă oamenii și care nu a stat de-o parte. Înca de la o varstă destul de mică, pot spune, mi-a plăcut să mă implic în diferite activități care aveau să aducă un impact în orașul meu.
 
– De ce ţi se spune „Biluţa”?
Știu că porecla mea este ieșită din comun și de aceea nu mă miră când cineva mă intreabă: „De ce?”. Răspunsul este chiar unul foarte simplu. A fost un mod de-al părinților mei de a mă alinta încă de când eram un bebeluș și în timp, toate rudele, toți prietenii și chiar câțiva profesori au început să-mi spună așa.
 
– Ce activităţi se desfăşoară în cadrul CEL şi care sunt obiectivlele propuse?
– De la înființare, Clubul Elevilor Liberali Olt, și-a propus în toate localitățile din județ: să unească elevii într-o singură echipă, să-i îndrume către viața politică și să fie vocea elevilor prin acțiunile care se desfășoară în cadrul clubului. Când un elev dorește să se alăture familiei CEL, mă întreabă același lucru: „Ce activități se vor desfășura?”. Întotdeauna eu răspund cu o altă întrebare: „Tu, ca elev, ce ai vrea să faci pentru orașul tău?”. Răspunsurile diferă de la elev la elev și așa se nasc activitățile CEL, atât în Slatina cât și în celelalte localități unde există CEL, pornind de la o idee și dezvoltând-o împreună. Elevii liberali au ajuns la aceeași concluzie și anume, acțiunile CEL sunt frumoase, creative și ne pun imaginația la muncă, totul pentru înfrumusețarea comunității în care trăim și pentru că ne pasă de oameni.
 
– Când ai făcut pasul spre echipa PNL Olt și de ce?
– M-am alăturat echipei PNL Olt în turul 1 din campania electorală pentru prezidențiale. Am găsit aici oameni care își doresc schimbări în bine și cu care există o colaborare frumoasă. Din același motiv am și rămas în această echipă, pentru că eu sunt într-o continuă formare, am multe lucruri de învățat și aici am găsit persoanele care să-mi arate un drum bun.
 
– Care este modelul tău politic ce te inspiră şi te motivează?
– Nu am avut niciodată un model după care să mă ghidez, întotdeauna am fost spontană și am acumulat lucrurile pe care le-am considerat bune pentru mine de la oamenii din jurul meu. Nu încerc să urmez un model ci încerc să fiu unul pentru cei care cred în lucrurile pe care le fac.
 
– Crezi în România lucrului bine făcut?
– Da. Cred că România a avut o perioadă lungă de somn și că la alegerile din 16 noiembrie 2014, s-a trezit. Românii au ales un viitor al bunului simț, au ales să nu mai stea în fața televizorului, ci să se implice, au luat cea mai bună decizie exercitându-și dreptul la vot și oferind încredere unui concept nou la timpul acela, „România lucrului bine făcut”. Cred în Klaus Iohannis, cred că România a pornit pe un drum bun și cred că românii au ales bine.
 
– Ce părere ai despre tinerii care părăsesc ţara, ce îi îndeamnă?
– Fiecare este liber să-și creeze propriul drum. Din punctul meu de vedere, tinerii nu se mai gândeau la o viața bună în România, dar dacă ei au avut încredere în Klaus Iohannis să-i acorde votul, înseamnă că există speranța că se vor întoarce în țară din care au fost obligați de circumstanțe să plece și să muncească pentru familiile lor, însă departe de ele, iar valorile care fac performanța în străinătate, să fie apreciate și în țara noastră.
 
– Unde te vezi peste 10 ani?
– Așa cum am mai spus, sunt o fire spontană și descurcareață, deci nu-mi fac planuri în detaliu, însă sunt sigură că peste 10 ani, voi ajunge să fac ceea ce îmi place, să le arăt oamenilor că o implicare câtuși de mică, duce la lucruri mari, alături de cei de lângă tine.
 
– Te gândeşti la o carieră în politică?
– România a început să promoveze, din punctul meu de vedere, cel mai bun și necesar proiect și anume, o politică a bunului simț. Bineînțeles că îmi doresc o carieră în politică într-o Românie în care oamenii politici nu tradează încrederea celor care i-au ales.
 
– Ce sfaturi le dai colegilor tăi din CEL şi nu numai?
– Colegii mei de la CEL sunt prietenii mei, iar eu mereu i-am sfătuit să muncească pentru visul lor, să fie ei înșiși, să se implice pentru schimbare.
 
– Cum se vede România prin ochii unui elev?
– Depinde de perioada la care te referi. Dacă mă întrebai până la alegeri, îți spuneam că România mergea din rău în mai rău, acum cred că performanța va ține locul banului, că oamenii care încalcă legea vor fi pedepsiți, că va exista respect și, nu doar în perioada campaniei, ci și după, când oamenii politici ar trebui să-și țină promisiunile. Mai pe scurt, vedeam o Românie a corupției, a manipulării și a influenței. Azi văd o Românie în schimbare spre bine, iar în curând, sunt sigură că voi vedea o Românie a lucrului bine făcut, așa cum o promovează președintele Klaus Iohannis.
 
– Dacă ai fi la masă cu ministrul Educaţiei, ce propuneri i-ai face pentru îmbunătăţirea sistemului de învăţământ din România?
Știi cum se spune, „teoria ca teoria, dar cu practica stăm mai rău”. Mai exact, din clasa a XI-a, elevii știu, în mare, ce facultate doresc să urmeze. Sistemul nostru nu pregătește elevii într-un singur domeniu, acela care îi interesează, ci le oferă informații din toate domeniile, lucruri pe care poate nu le vor folosi în viitor. Din punctul meu de vedere, se urmărește creearea unor mici genii și nu se realizează de fapt nimic. Părerea mea este că din clasa a XI-a, ar trebui să se pună accent doar pe un singur lucru, pentru care să se facă performanță, să se înființeze săli speciale pentru seminarii și practică.
 
– Crezi într-o femeie primar al Slatinei? Ai vedea pe cineva dintre femei din PNL Slatina să ocupe o astfel de funcţie?
– Categoric da! O femeie poate fi gospodină, mamă, soție, om de afaceri și de ce nu, și primar. Slatina are nevoie de un primar cinstit, bun, deschis la nou, o persoană de cuvânt și de bun simț, care dorește să îmbunatățească viața slătinenilor. În PNL am întâlnit astfel de femei care, din punctul meu de vedere, ar fi potrivite pentru această funcție.
 
– Ar fi întrebări pe care nu ţi le-am adresat şi ai fi vrut să răspunzi? Care sunt acestea și ce răspunsuri ai da?
– Dacă ar fi să-mi adresez eu, mie însămi, câteva întrebări, acestea ar fi:
„- Cum crezi că va evolua CEL Olt?
– Văd Clubul Elevilor Liberali ca pe un grup de elevi care vor să facă ceva cu viitorul lor. Văd implicare, muncă de echipă, inovație, organizare și, ce e cel mai important, văd prieteni. Așa cum este normal, echipa de acum se va schimba în momentul în care vom termina liceul și vom intra în Clubul Studenților Liberali Olt, dar sunt sigură că lucrurile care ne leagă pe noi acum, îi vor lega și pe viitorii elevi liberali.
Te regăsești în ideologia liberală?
– Da, mă regăsesc printe oamenii care promovează libertatea, egalitatea și democrația liberală și care respectă drepturile cetățenilor.
– Ce le-ai spune tinerilor care nu vor să se implice în viața politica?
– Tinerilor neimplicaţi în politică le-aş spune motto-ul după care trăiesc eu: „Nu stați acasă și priviți știrile, schimbați-le!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.