Acasă Interviu Interviu cu DAN STANA, preşedinte PNL Piatra-Olt

Interviu cu DAN STANA, preşedinte PNL Piatra-Olt

894
«Principiul lucrului bine făcut ar trebui să fie motto-ul în viaţa pentru fiecare dintre noi, dar mai ales pentru oamenii politici, pentru că deciziile lor influenţează viaţa omului de rând! Trebuie să creeze normalitate, bunăstare, libertate, siguranţă şi încredere»
 
Să fii liberal la Piatra-Olt este un act de temerar, într-un oraş unde primarul este social-democrat, în locul unde vine acasă Marius Oprescu, prim-vicepreşedintele PSD Olt, într-o zonă unde dreapta nu are de partea sa istoria vreunui liberal de odinioară, prin care să se fi făcut vreo punte din trecut pentru prezent.
Dan Stana ar fi putut fi, foarte bine, şi membru al altui partid. Are de partea sa suficientă carismă, atât cât să dea bine atunci când vorbeşte cu omul, când are de transmis un mesaj. A intrat în politică pe vremea visului frumos numit, aici, la Olt, la sfârşitul anilor ’90 – ApR. În urma fuziunii partidului condus de Teodor Meleşcanu cu PNL, a rămas mai departe în proiectul liberal.
Astăzi, la nivelul Organizaţiei Judeţene Olt, Dan Stana este un nume cu greutate. Un lider respectat. Interviul de faţă vine aproape de la sine şi este o provocare căreia Dan Stana îi face faţă… (Claudiu ENE)
 
– Pe 16 noiembrie 2014, românii au votat atipic, împotriva unui sistem. V-a surprins victoria de atunci a lui Klaus Iohannis?
– Într-adevăr, aşa cum spuneţi dumneavoastră, pe 16 noiembrie, românii au votat atipic, împotriva unui sistem, dar să nu uităm faptul că toţi cei care ne-am implicat cu sufletul în această campanie am fost nevoiţi să ne luptăm cu sistemul de care vorbiţi şi cu toate „mizeriile” generate de acesta: ameninţări, intenţii clare de fraudare, minciuna etc. Într-un cuvânt, s-au crezut inamovibili, dar se pare că soarta le-a demonstrat contrariul, iar noi, ceilalţi, care am crezut în victoria lui Klaus Iohannis, am crezut, de fapt, într-o normalitate, pentru că, vă spun sincer, eu am simţit din discuţiile cu oamenii că sunt mulţi care îşi doresc de la viaţă doar simplitatea existenţei şi le trebuie atât de puţin ca să fie fericiţi. Mă întrebaţi dacă am fost surprins de victoria de atunci a lui Klaus Iohannis? Ei, bine, vă spun sincer că am avut momente de îndoială, generate, bineînţeles, de puterea financiară a contracandidatului, de acţiunile lor samavolnice, dar nu trebuie să uităm nici unul că liderul nostru, Gigel Ştirbu, de fiecare dată, ne spunea: „Fraţilor, vă rog să aveţi încredere în mine, vom câştiga aceste alegeri”, lucru care ne motiva să fim determinaţi în acţiunile noastre. Nu vreau să zică cineva că umblu cu „periuţa”, dar pot confirma toţi colegii mei din BPJ că acesta este adevărul.
 
– Înaintea prezidenţialelor, mulţi dintre colegii dumneavoastră au ales să plece la PSD sau în partidul lui Tăriceanu. Dumneavoastră aţi avut oferte în acest sens? De ce le-aţi refuzat?
– La această întrebare, o să fiu ceva mai scurt. Nimeni, niciodată, nu mi-a făcut, în mod direct, o ofertă de a trece la alt partid, însă, pot spune că au fost câteva încercări ale unora de a-mi sugera acest lucru, dar deteminarea, caracterul, anduranţa şi convingerea mea de liberal i-a făcut să renunţe la acest plan. Şi trebuie să vă mai spun că nimeni nu ştie că pentru anumite persoane seriozitatea mea însemnă mult, pentru că unii ştiu doar cum este să fii un nimeni.
 
– Klaus Iohannis vorbeşte de România lucrului bine făcut! Cum vedeţi dumneavoastră aplicaţia acestui principiu la nivelul judeţului Olt?
– Principiul lucrului bine făcut ar trebui să fie motto-ul în viaţa pentru fiecare dintre noi, dar mai ales pentru oamenii politici, pentru că deciziile lor influenţează viaţa omului de rând! Trebuie să creeze normalitate, bunăstare, libertate, siguranţă şi încredere. Aplicaţia acestui principiu la nivelul judeţului Olt, şi nu numai, poate fi implementată numai atunci când preşedintele Klaus Iohannis va avea ca partener de discuţie un guvern liberal, unde, în funcţiile publice, vor fi promovaţi numai profesionişti cu bogată experienţă în domeniu şi, bineînţeles, oameni cu o probitate morală de necontestat.
 
Mâine, Ciugulea, Bircea, Codan, fac cerere de reînscriere în PNL. Cum ar vota Dan Stana pentru o asemenea solicitare?
– Decizia de a părăsi Partidul Naţional Liberal le-a aparţinut şi numai ei pot spune care sunt motivele pentru care au luat această decizie, şi nu doresc să o comentez. Atunci când au plecat nu ne-a pus nimeni să votăm (glumesc, desigur) şi cred că nici acum nu o să fie nimeni pus în această situaţie, şi aici mă bazez pe faptul că decizia conducerii PNL este aceea ca nimeni din cei ce au părăsit „barca“ noastră, atunci când ne-a fost mai greu, nu mai are ce să caute în echipa noastră. Şi-au ales singuri drumul pe care n-au decât să şi-l asume. Cu toţi avem ceea ce merităm şi exact atât cât dăm. Argumentele cu care ne scuzăm greşelile, ignoranţa şi nedreptăţile nu sunt puse la socoteală atunci când se face „plata”, iar plata se face negreşit, mai devreme sau mai târziu. Putem păcăli oameni, ne putem păcăli pe noi înşine, dar pe Dumnezeu nu-l putem păcăli niciodată!
 
– Ce trebuie făcut pentru ca la alegerile locale din 2016, la nivelul judeţului Olt, PNL să obţină un scor mai mare decât rezultatele anterioarelor alegeri locale?
– După Consiliul Naţional al PNL, din 31 ianuarie 2015, la nivelul judeţului nostru s-a constituit Comitetul Judeţean Executiv PNL, format din oameni credibili, desemnaţi de cele două formaţiuni politice, PNL şi PDL, după o amplă şi minuţiosă analiză internă. Consider că cei doi copreşedinti vor pune la cale o strategie care va duce şi judeţul Olt la un rezultat pe care ni-l dorim cu toţi. Spun aici – cu toţi – pentru că aşteptările sunt mari şi pentru oamenii politici, dar şi pentru toţi cetăţenii judeţului nostru, care au subscris, prin votul lor, la măsura lucrului bine făcut. Consider că toată echipa PNL, membrii de partid, simpatizanţi, vor acţiona în perioada următoare cu multă determinare pentru obţinerea unui rezultat foarte bun la alegerile locale şi parlamentare din 2016, pentru că a venit timpul să schimbăm culorea judeţului şi oamenii simpli şi muncitori nu aşteptă nimic în plus de la nimeni, dar vor fi foarte fericiţi dacă primesc ceea ce merită.
 
– Vizaţi să candidaţi pentru funcţia de primar al oraşului Piatra-Olt? Ce viziune de dezvoltare aveţi dumneavoastră pentru Piatra-Olt?
– La Piatra-Olt, lucrurile stau un pic diferit pentru că, timp de 25 de ani, s-a reuşit aici, prin tot felul de tertipuri, să fie instituită teama în rândul oamenilor simpli sau chiar în rândul agenţilor economici care, într-un fel sau altul, sunt vulnerabili. Spun acest lucru pentru că mi s-a întâmplat ca oamenii să fie reticenţi în discuţiile cu mine, de teamă să nu-i vadă cineva şi să-i spună primarului că au stat de vorbă cu „ăla de la PNL”. În primul rând, aici trebuie creată o stare de normalitate, unde exprimarea să fie liberă, unde cetăţenii să fie trataţi în mod egal, indiferent de opţiunea politică a fiecăruia şi apoi să ne apucăm de treabă. Dacă vă aduceţi aminte, în campania electorală de la prezidenţiale, pe lângă conceptul „România lucrului bine făcut”, a mai fost lansată o tem[ cu caracter imperativ, aş spune eu, „Lege, nu hoţie! Fapte, nu vorbărie!”. Pe acest concept voi acţiona în calitate de primar, pentru că mă obligă votul cetăţenilor şi bunul-simţ să pun la dispoziţia lor tot ce înseamnă drepturi cetăţeneşti, şi tot ce îseamnă rolul primăriei în dezvoltarea comunităţii. Eu şi echipa mea ne dorim investiţii, locuri de muncă, condiţii de trai aferente anului 2016, drumuri, parcuri pentru copiii şi nepoţii noştri, şcoli moderne, un spital european. Pentru toate acestea, pentru salvarea oraşului nostru şi pentru promovarea tinerilor pe piaţa muncii, invit pe această cale pe toţi locuitorii oraşului, funcţionari ai primăriei, antreprenori, simpli cetăţeni, să fie alături de mine pentru a închega echipa care va rescrie istoria comunităţii noastre. Drumul către „a avea” începe cu „a vrea”. Asta este deviza noastră.
 
– Schimbarea actualei puteri va presupune o nouă echipă de conducere şi la instituţiile din teritoriu. Pe Dan Stana îl interesează o funcţie anume?
– Eu, timp de 28 de ani, am lucrat în sistemul feroviar, unde am deţinut diferite funcţii şi unde am fost apreciat pentru activitatea desfăşurată, fiind, la un moment dat, decorat de preşedintele României cu „Medalia Naţională Serviciul Credincios” pentru activitate susţinută şi meritorie în transportul feroviar de călători, în calitate de şef staţie Piatra-Olt. Din păcate, de-a lungul timpului, prin acţiunile neprofesioniste ale unor decidenţi politici, transportul feroviar s-a degradat ajungând aproape de colaps, chiar în importantul de altădată nod de cale ferată Piatra-Olt. De aceea, ca să răspund direct la întrebarea dumneavoastră, nu sunt interesat de nici o funcţie publică la nivelul judeţului Olt, îmi doresc să am posibilitatea de a putea decide major în activitatea feroviară, pentru că cetăţenii oraşului aşteaptă să fie revigorată activitatea, să fie create locuri de muncă, să se audă din nou fluierul locomotivelor cu care părinţii şi bunicii noştri „se trezeau şi se culcau” în fiecare zi.
 
– Cum simţiţi dumneavoastră relaţia dintre foştii liberali şi foştii pedelişti în noul PNL?
– Decizia de fuziune a PNL şi PDL a fost hotărâtă şi asumată de cei mai importanţi lideri politici la nivel naţional, fiind nu numai oportună şi necesară, dar şi firească, în acelaşi timp. Toţi trebuie să fim conştienţi de importanţa momentului 2016, atât cei din vechiul PNL, cât şi cei din fostul PDL, şi trebuie să lăsăm la o parte micile orgolii sau fricţiuni pentru că avem acelaşi obiectiv cu care am fost mandataţi de cetăţeni la votul din noiembrie 2014. Personal, cred în echipa noului PNL şi am convingerea că se vor depăşi toate neconformităţile, deoarece nu trebuie să zăbovim prea mult pe denivelări, gropile din drum ne încetinesc, dar dacă vom fi consecvenţi ne vom bucura de drumul care urmează.
 
– Aici, la Olt, e linişte pe frontul bătăliei dintre putere şi opoziţie. Chiar nu aveţi nimic de zis împotriva pesediştilor?
– Politica PSD, aici, la Olt, se propagă de la nivel central şi este bazată pe minciună, dezbinare şi ură. Premierul Victor Ponta şi PSD au dus România în pragul colapsului, au pus şi pun în continuare în pericol statul de drept şi este promovată corupţia la nivel de politică de stat. Se vede cu ochiul liber cum agenţii economici sunt sufocaţi de suprataxe şi supraimpozitări, fiind puşi în situaţia de a-şi închide afacerile şi, implicit, de îngroşarea rândurilor la şomeri. Votul românilor, din 16 noiembrie 2014, l-a sancţionat corespunzător pe Victor Ponta după trei ani de guvernare, fiind puşi în situaţia de azi – să avem un premier fără legitimitate. România are nevoie de un guvern legitim, din punct de vedere politic şi moral, cu o nouă viziune de dezvoltare, întrucât ne dorim o ţară a lucrului bine făcut. Când s-a făcut USL-ul, ne-am grăbit puţin să-i numim „prieteni” pe nişte oameni care n-au făcut nici un efort să înţeleagă bunele noastre intenţii şi ne-au judecat după prejudecaţi proprii şi nu după calităţile obiective pe care le aveam, devenind „călăii” noştri pentru greşeli născocite de ei…
 
– Vin oameni spre PNL, acum, după ce Iohannis a câştigat preşedinţia României?
– Ordonanţa 55/2014, prin care s-a legiferat într-un fel traseismul politic, s-a dovedit a fi bună dintr-un anumit punct de vedere, deoarece „ne-am purificat”, oportuniştii s-au regăsit acolo unde cred eu că le este locul. Acum vin către noi oameni care au aşteptări, care nu mai vor sub nici o formă să mai fie spectatorii unui spectacol steril, oameni care vor fapte, nu promisiuni deşarte. Acestor oameni le-a ajuns postura de spectator, au văzut că se poate şi au simţit că prin implicarea lor activă se pot mişca lucrurile într-o direcţie bună, au simţit şi ei că a avea înseamnă a vrea. S-au coagulat foarte mulţi tineri în diferite forme de organizare, ei sunt garanţia noastră că lucrurile trebuie să se schimbe. Le oferim tot sprijinul nostru şi vom veni în faţa cetăţenilor în 2016 cu dorinţa de a le schimba soarta şi de a le pune în mâini un judeţ al tuturor, o comunitate unită şi prosperă, implicată şi liberă.
 
– Românii aşteaptă de la actuala clasă politică un trai mai bun. Când se va întâmpla asta?
– Cred că la această întrebare v-am răspuns mai înainte. Avem nevoie de un parteneriat real între preşedinte şi guvern, având acelaşi scop – realizarea României lucrului bine făcut, al unui stat partener al cetăţenilor şi unei economii creative pentru dezvoltare.
 
– Aţi fi de acord cu votarea primarilor în două tururi, alegererea preşedintelui de consiliu judeţean dintre consilieri, renunţarea la votul uninominal? Proiecte asumate de Traian Băsescu, dar susţinute şi de Vasile Blaga…
– Da, aş fi de acord cu votarea primarilor în două tururi. Mi se pare mult mai democratic aşa. Cred că este la fel de bine şi democratic ca preşedintele Consilului Judeţean să fie ales din consilierii aleşi şi să se renunţe la votul uninominal. Nu contează cine a propus aceste proiecte, dacă sunt supuse dezbaterii publice şi sunt împărtăşite, totul este în regulă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.