Acasă Învățământ COLEGIUL TEHNIC METALURGIC SLATINA, PREZENT ÎN L’OLLERIA DIN SPANIA LA UN PROIECT...

COLEGIUL TEHNIC METALURGIC SLATINA, PREZENT ÎN L’OLLERIA DIN SPANIA LA UN PROIECT COMENIUS

805
Timp de şase zile s-a derulat în orăşelul spaniol L’Olleria penultima întâlnire dintr-un proiect Comenius, cu reprezentanţi din şapte ţări (Cehia, Estonia, Germania, Portugalia, România, Spania şi Turcia). Echipajul din România a fost prezent cu doi elevi şi doi profesori ai Colegiului Tehnic Metalurgic Slatina (Alexandru Florea, Marian Polifroncls. XII, Carmen Osiac profesor-coordonator şi prof. Teodor Nedelea).
Fiecare echipaj din fiecare ţară a prezentat câte un minifilm neprofesional  de scurt-metraj pentru care slătinenii au ales o temă legată de integrarea socială a romilor. Apoi, toţi elevii şi profesorii însoţitori au fost repartizaţi pe trei comisii de lucru cu următoarele atribuţii de studiu şi dezbatere:
1. Integrarea minorităţilor etnice;
2. Imigraţia în Europa;
3. Liniile directoare ale imigraţiei în statele europene.
Colateral s-au înregistrat câteva semnale referitoare la  pericolul convingerilor religioase extreme în grupurile “lăstarilor tineri”. ”Educatia prin cultură” este chemată să atenueze acest fenomen  care ne îngrijorează .
Grupul tinerilor reuniţi prin acest proiect au văzut în L’Olleria o şcoală-gazdă cu cataloage electronice, unde fumatul este interzis (nu se fumează nici în şcoală, nici în gară), o şcoală cu poarta şi uşa de la intrare încuiată până la terminarea cursurilor. Uşile sălilor de clasă au fiecare o mini-fereastră ce permite să vizualizezi de pe coridor tot ce există şi se face în sala respectivă. Permanent guvernează un respect deosebit pentru punctualitate, ordine, disciplină şi curăţenie.
Deplasările la Valencia şi Xativa au oferit posibilitatea de a admira multe monumente istorice, clădiri fascinante, vitralii superbe, o infrastructură feroviară şi rutieră modernă, livezi imense  cu mandarini şi portocali neculeşi, multă lumină, pământ roşcat, multă piatră, gresie şi faianţă peste tot unde intri şi calci. Programul a fost încărcat la maxim cu câte douăsprezece ore de activităţi zilnice.
Lăudabilă iniţiativa Primăriei (Ajuntament) locale şi a Primarului care şi-a rezervat timp să primească şi să salute personal toate grupurile ţărilor participante la proiect. Ultima etapă a acestui proiect Commenius se va desfăşura la Hamburg (Germania) în luna iunie 2015 şi există speranţa că din „delegaţia“ României să facă parte şi un parlamentar (deputat sau senator) al judeţului Olt.
Coordonator proiect,
Prof. Osiac – Nedelea Carmen-Maria

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.