Acasă Politic În sfârşit, Guvernul României îi ia şi pe români în seamă. Din...

În sfârşit, Guvernul României îi ia şi pe români în seamă. Din 2016, TVA de 20%

70
Ministrul Finanţelor Publice, Darius Vâlcov, a prezentat în şedinţa de Guvern din 18 februarie a.c. proiectele noului Cod Fiscal şi  noului Cod de procedură fiscală, care, potrivit documentelor, TVA-ul ar urma să ajungă la 20%, din ianuarie 2016, iar din 2018 ar urma să scadă la 18%.
 
Principalele măsuri din noul Cod Fiscal sunt: reducerea cotei TVA de la 24% în prezent la 20% începând cu 2016 – reducerea cotei TVA pentru carne, peşte, legume şi fructe de la 24% în prezent la 9% începând cu 2016. Reducerea cotei TVA de la 20% la 18% începând cu anul 2018. Printre altele şi  introducerea plafonului maxim de cinci salarii medii brute pentru baza lunară de calcul a CAS şi CASS de la 1 ianuarie 2016 şi liminarea deducerii CASS de la calculul impozitului pe venit de la 1 ianuarie 2016, precum şi introducerea obligaţiei de plată a CAS şi CASS pentru toate persoanele fizice care realizează venituri.
Majorarea sumei neimpozabile lunare avute în vedere la stabilirea impozitului pe venitul din pensii începând cu 1 ianuarie 2016. Se mai prevede şi reducerea contributiei de asigurări sociale la angajat de la 10,5% la 7,5% de la 1 ianuarie 2017, precum şi reducerea contributiei de asigurări sociale la angajator de la 15,8% la 13,5% de la 1 ianuarie 2017.
Impozitarea microîntreprinderilor
1. Stabilirea unei cote de impozitare diferenţiate, în funcţie de numărul de salariaţi, după cum urmează:
1% pentru microîntreprinderile care au peste 2 salariaţi, inclusiv;
3% pentru microîntreprinderile care au un salariat;
3% + 1530) lei trimestrial, pentru microîntreprinderile care nu au salariaţi;
3%) pentru microîntreprinderile care nu se încadrează în prevederile lit.a) sau lit.b), si care se află într-una din următoarele situaţii înscrise în registrul comerţului sau în registrul ţinut de instanţele judecătoresti competente, după caz: (i) dizolvare urmată de lichidare; (ii)  inactivitate temporară; (iii) nedesfăsurarea de activităţi.
2. Modificarea pragurilor
75.000 euro, pentru încadrarea în categoria microîntreprinderilor în anul 2017
85.000 euro, pentru încadrarea în categoria microîntreprinderilor în anul 2018;
100.000 euro, pentru încadrarea în categoria microîntreprinderilor începând cu anul 2019.
Eliminarea impozitului pe dividende începând cu 1 ianuarie 2016.
 
Proiectele prezentate şi propuse de Darius Vâlcov urmează să fie puse în dezbatere publică, şi vor fi trimise Parlamentului într-o lună, iar acolo pot să apară modificări. 
 
Aceste măsuri, proiectate spaţiului public de către ministrul Finanţelor Publice, este una aşteptată de mediul de afaceri, de românii de rând, de contribuabilii sufocaţi de fiscalitatea excesivă din România. Practic, prin adoptarea acestor norme fiscale, România intră într-un alt concept fiscal, cel în care cetăţeanul ia, în sfârşit, locul statului, până acum un asupritor legal al veniturilor celor care produc plus valoare în această ţară. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.