Acasă Interviu Interviu cu Mihai Cîrloganu, copreşedinte TNL Olt

Interviu cu Mihai Cîrloganu, copreşedinte TNL Olt

61
„Îmi doresc că fiecare român să simtă că şi-a luat ţară înapoi, îmi doresc şi cred că aşa va fii: o Românie pe care fiecare dintre noi o poate numi cu adevărat şi din inima «acasă»”
 
Mihai Cîrloganu, un nume nou în spaţiul politic oltean. Liberal asumat, rămas aici şi când unii începuseră să sară gardul, din dreapta spre stânga.
Se încadrează unei generaţii de politicieni care vor să fie altfel, să abordeze atitudinile publice din perspectiva comunitară, fără a se pune pe sine, obligatoriu, înaintea cauzei publice. Are multe de spus, iar primul său interviu este acum în Ziarul de Olt. De citit. De luat aminte…
 
– Ai crezut total în victoria lui Iohannis sau nu puteai să mai dai înapoi şi ai dus-o până la capăt?
– Da ! Pe mine Iohannis m-a convins. Sunt de părere că în politică, pentru a avea succes, trebuie în primul rând să crezi. Nu poţi performa, nu poţi să convingi pe nimeni să voteze Iohannis dacă nici măcar tu nu crezi. Nu m-aş fi implicat în campania electorală dacă nu aş fi crezut în candidatul alianţei din care fac parte, dar mai ales dacă nu aş fi crezut că majoritatea oamenilor de rând, cei care nu mai aşteaptă minuni după cele trăite în ultimii ani, merită şi au nevoie de o schimbare în viaţă lor. Eu chiar cred în Iohannis şi mai ales cred că un astfel de preşedinte ne poate duce pe fiecare dintre noi către un cu totul alt viitor, aici mă refer la felul domniei sale de a fi şi la faptul că o persoană atât de respectabilă poate reduce,(cel puţin), diferite comportamente toxice şi nu tocmai morale care caracterizează unele persoanele publice .Iohannis este un simbol, în momentul de faţă, iar de cele mai multe ori popoarele, pentru a îngloba în conştiinţa lor normalitatea şi bunul simt(trăsătură care a fost prezentată că definitorie pentru domnul preşedinte), de acest lucru au nevoie: de simbol. Aşadar, primul pas este realizat în drumul către „România lucrului bine făcut” pe care îl avem de parcurs.    
 
– O întrebare la care este nevoie şi de puţină sinceritate: pe tine nu te-au colindat cei de la PSD, înaintea prezidenţialelor, să te duci la ei?
– Am fost contactat indirect. Nu m-a interesat o astfel de ofertă.
 
– Te enervează atunci când lumea spune: „Mihai Cîrloganu, băiatul lu’ domnu’ Cristi de la Şomaj”?
– Nu mă deranjază. Este tatăl meu şi mă mândresc cu asta.
 
– De ce ai ales să te implici în activitatea politică şi care a fost punctul care a declanşat aderarea ta la liberalism?
– Încă de mic am fost atras de politică. Ţin minte că primele discuţii cu temă politică le-am avut la vârstă de 13, 14 ani, când incercam să-mi conving colegul de banca, de ce este mai bun Traian Băsescu decât Adrian Năstase. A fost, aşadar, o chestiune de timp până când am devenit membru activ al unui partid politic. M-am decis să întru în PNL în urmă propunerii venite din partea domnului preşedinte Gigel Ştirbu, propunere pe care am acceptat-o fără să stau pe gânduri.
 
– Cum decurge, din punctul tău, fuziunea dintre PNL şi PDL, în noul PNL?
– Din punctul meu de vedere, fuziunea PNL – PDL s-a făcut înainte de alegeri pentru că noi am funcţionat înca din campania electorală ca un singur partid. Mai sunt câteva formalităţi de îndeplinit, dar nu cred că vor fi probleme.
 
– Preşedintele Klaus Iohannis se vede des cu Victor Ponta. Discuţii amicale. Românii poate că nu au votat pentru această coabitare. Ce ai de zis?
– Nu este vorba de nicio coabitare! Convingerea mea este că discuţiile pe care le menţionaţi dumneavoastră au ca primordial scop respectarea promisiunii institutite în campania electorală de către domnul preşedinte Klaus Iohannis, şi anume: colaborare instituţională corectă cu absolut orice persoană care va ocupa în mandatul domniei sale postul de premier al României. Este o situaţie temporară, până se vor crea premisele instalării unui nou guvern PNL. Suntem singurul partid care îi poate garanta preşedintelui realizarea programului asumat în campania electorală şi sprijin necondiţionat pentru un nou mandat în scopul realizării depline a obiectivelor Programului „România lucrului bine făcut” Aş completa prin a evidenţia că, dacă în cazul lui Klaus Iohannis, suntem în stadiul promisiunilor neîncaălcate, în cazul lui Victor Ponta lucrurile sunt demult categorice.
 
– Ce-şi propune omul politic Mihai Cîrloganu pentru anul 2015?
– Am intrat în politică de relativ puţin timp. Dacă anul 2014 a fost unul profund marcat de competiţii electorale, iar fiecare dintre actorii politici s-a concentrat pe atragerea unui număr cât mai mare de electori, în 2015 abordarea este una cu totul diferită, întrucât acesta este un an tranzitoriu. 2015 este anul dintre două perioade electorale extrem de importante – în 2014 a fost ales preşedintele României, în 2016 vor fi aleşi edili locali şi se va realiza nouă majoritate parlamentară. Aşadar, îmi doresc să fiu cât mai aproape de oamenii cărora, împreună cu partidul, le-am făcut promisiuni şi le-am cerut votul, pentru ca rezultatele filialei din care fac parte să fie cât mai bune cu putinţă şi astfel, judeţul Olt să „scape” de eticheta care i-a fost pusă, şi anume aceea de judeţ roşu.
 
– Cum i-ai convinge tu pe tinerii plecaţi în străinătate să se întoarcă acasă?
– Este un subiect foarte sensibil. Este destul de complicat să chemi „acasă” persoane care au plecat din ţară, întrucât acestea sunt perfect conştiente de condiţiile/oportunităţile care sunt aici şi care, cu siguranţă, au avut un rol determinant în decizia de a părăsi ţara. Nu cred, sincer, că avem foarte multe argumente, în momentul de faţă, în favoarea întoarcerii tinerilor plecaţi. Există câteva programe care susţin tinerii şi locuri de muncă pentru aceştia. Printre acestea aş enumera programele finanţate din fonduri europene care au cu adevărat o componentă dedicată tinerilor şi mai ales acelor care au competenţe antreprenoriale native. Există ajutoare pentru deschiderea de afaceri, firme de exerciţiu, start-up, speciale pentru tineri, şi trebuie amintit un program foarte important care este derulat sub supravegherea Comisiei Europene şi care se numeşte Garanţie pentru Tineri. Toate aceste programe, corect aplicate, fără nicio conotaţie politică,vor crea premisele întoarcerii tinerilor în ţară. Există evoluţia în sensul de sprijin pentru persoanele care se află la începutul carierei şi sunt convins că noul guvern liberal va duce o politică de sprijinire a tuturor tinerilor de care avem atâta nevoie şi va veni în ajutorul acestora cu multe alte programe,pentru ca în viitorul apropiat să pot să afirm cu tărie că aceia care au plecat din România se pot întoarce acasă fără ca nivelul lor de trăi să fie afectat. Îmi doresc că fiecare român să simtă că şi-a luat ţară înapoi, îmi doresc şi cred că aşa va fii : o Românie pe care fiecare dintre noi o poate numi cu adevărat şi din inima „acasă”.
 
– Cum îi convingi pe tinerii slătineni să devină liberali?
– Dacă ne referim la Slatina, pot spune că la nivel de tineret am pornit de la zero. Am reuşit să formez o echipa frumoasă şi eficientă într-un timp relativ scurt şi în momentul de faţă, organizaţia de tineret de la Slatina este una performantă, în continuă creştere şi cele mai important lucru, spun eu, este deschisă, vizibilă. Nu pot să nu amintesc aici şi de activitatea Clubului Elevilor Liberali Slatina pe care l-am creat cu puţin timp în urmă şi de care, personal sunt extrem de mulţumit. Revenind la întrebare dumneavoastră, va pot spune că în momentul de faţă ne bucurăm de o largă susţinere în rândul tinerilor, lucru constatat şi la alegerile din 16 noiembrie. Pe tineri nu îi poţi mulţumi prin vorbe frumoase, ei trebuie să ştie că Partidul Naţional Liberal este un partid care mereu a promovat tinerii şi acest lucru se va vedea în perioada imediat următoare. Atât tinerii slătineni cât şi ceilalţi tineri din judeţ se vor îndrepta în mod natural către noi, pentru că este nevoie de o împrospătare a clasei politice, iar noi le vom da tot concursul acelora dintre ei care doresc să ni se alăture.
 
– Dintre cei care au plecat de la PNL la PSD e cineva care te-a dezamăgit profund, de la care nu te aşteptai să facă asta?
– Nu pot spune că am fost dezamăgit profund de cineva anume pentru că nu aveam aşteptări prea mari de la aceştia. Am avut informaţii neoficiale despre fiecare dintre cei care au plecat, cum că ar purta negocieri sau mai ştiu eu ce, cu ceva timp înainte, aşa că nu am fost surprins de nicio plecare din partid.
 
– Tinzi să participi efectiv la campania din 2016? Te interesează vreun post din administraţie, la nivel local, parlamentar?
– Este prea devreme să mă gândesc acum la un posibil post, oricare ar fi el. Principala preocupare este consolidarea echipei de tineret pentru ca în 2016 să contribuim cu câteva procente la rezultatul alegerilor.
 
– Dă-mi trei exemple de politicieni olteni care prin activitatea lor te-au marcat, te inspiră!
– Fiind vorba de judeţul Olt, o să vă dau unul singur: Gigel Ştirbu
 
– Cum colaborezi cu preşedintele Gigel Ştirbu?
– Încă din prima zi am colaborat foarte bine cu domnul preşedinte. Este un om care a demonstrat că vrea să sprijine tinerii prin suportul necondiţionat pe care ni l-a oferit şi sunt mandru să fac parte din echipa dânsului.
 
– Cum evoluează relaţiile prezente în interiorul PNL-ului între structura democrată şi cea liberală, la nivelul organizaţiilor de tineret?
– Relaţiile sunt normale. Sper să facem echipaă bună în viitor.
 
– Ce nu îţi place la pesedişti?
– Dacă îmi permiteţi, aş dori la această întrebare să mă folosesc puţin de simbolistica cromatică. „Roşului” îi sunt conferite, în genere, următoarele atribute: agresivitate, înrudire cu focul, iritare. Roşul este caracteristic energiei primordiale, iar când spun primordial, mă refer la ceva nerafinat. În acelaşi timp, această culoare care este predominantă şi e reprezentativă pentru Partidul Social Democrat, are şi puterea de sugestie a unor lucruri pozitive cum ar fi onoare, succes, vitalitate consructivă. Ce nu îmi place la „pesedişti”, aşa cum i-aţi denumit dumneavoastră, este simbolistica negativă a culorii care îi reprezintă, iar dintre aspectele pozitive, cu părere de rău spun că sunt opuse. Mă deranjază lipsa de caracter a liderilor PSD (chiar şi a acelora din plan local) şi faptul că sunt laşi şi incorecţi. Pentru a înţelege mai bine situaţia, pot aduce în discuţie experienţa pe care am avut-o în campania electorală şi pot da câteva exemple de laşitate, de care, cu siguranţă, îşi aduce aminte toată lumea. Ştim cu toţii ce presiuni s-au făcut pe primarii noştri, pe consilierii noştri, pe preşedinţii de organizaţii din judeţ etc., să părăsească Partidul Naţional Liberal şi să se alăture Partidului Social Democrat în această campanie elctorală. Au făcut totul făţiş, de la primul şi până la ultimul membru PSD şi trebuie amintită acea Ordonanţă de Urgenţă care a permis migraţia primarilor, special creată de Victor Ponta, pentru a-i aduce anumite beneficii în bătălia cu Klaus Iohannis. Un alt exemplu de laşitate a fost încercarea Guvernului de a limita votul în diaspora. Acesta din urmă a fost taxat foarte bine de românii din diaspora şi nu numai, iar rezultatul s-a reflectat în prezenţa uriaşă la vot.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.