Acasă Actualitate Un slătinean scrie despre priorităţi şi avertismente: Nicolae Ţecu

Un slătinean scrie despre priorităţi şi avertismente: Nicolae Ţecu

459

Cine e Nicolae Ţecu? Slătinean, născut şi crescut aici, doctor în ştiinţe matematice, stabilit în Statele Unite ale Americii, fiul profesorului de matematică, Ion Ţecu de la COlegiul Naţional „Radu Greceanu” şi al medicului Mariana Ţecu de la Spitalul de Urgenţă Slatina. Este, în prezent, angajat la o firmă de investiţii financiare în Baltimore, MD, SUA. În 2005, a obţinut un Bachelor of Science în matematică de la International University Bremen (actuala Jacobs University) din Germania.

Vorbeşte foarte puţin despre el şi despre ceea ce face. Are la o vârstă, care începe cu 3 în faţă, înţelepciunea unui senior din cetate. Colaborator constant al publicaţiei online contributors.ro, Nicolae Ţecu vă propune spre lectură o abordare altfel. Cu un acord obţinut de la sursă, prezentăm în continuare poziţia publică a unui român adevărat.

Prioritati si avertismente

Scriu aceste cuvinte sub incantarea care m-a cuprins la gandul ca romanii s-au ridicat la inaltimea ocaziei si s-au pronuntat pentru domnia legii si impotriva hotiei si minciunii de proportii cosmice. Votul din 16 Noiembrie 2014 este, dupa parerea mea, unul dintre acele voturi istorice prin care tara noastra a mai facut un pas catre un stat democratic.

Scriu aceste cuvinte acelora pe care ii numesc “elite” reformatoare. Ma refer la liderii cu atitudini reformatoare ai Romaniei in toate sensurile cuvantului. Ma refer la reprezentanti de la Curtea Constitutionala, de la Presedintie, de la Guvern, de la Parlament, de la Justitie, de la BNR, de la Armata, de la Servicii si la intelectuali care isi doresc o Romanie democrata si dezvoltata. Chiar daca acesti oameni nu sunt tot timpul de acord unii cu altii (si este, de altfel, bine daca nu sunt intru totul de acord), ei reprezinta clasa conducatoare a tarii.

Scriu pentru ca Romania se confrunta cu provocari foarte mari si vreau sa ma asigur ca tara noastra nu ajunge intr-o situatie proasta. Teama mea cea mai mare este ca liderii reformatori se vor decredibiliza prin politicile pe care le adopta. Intr-o astfel de situatie drumul catre conducere este deschis pentru indivizi nationalisti sau impostori.

Articolul acesta are rolul de a ajuta la evitarea anumitor erori care pot sa decredibilizeze liderii reformatori. Traim intr-o lume in schimbare, in care liderii sunt prinsi in situatii pe care nu le pot influenta. Sunt fortati de circumstante sa ia masuri nepopulare care duc la esecul electoral. Urmeaza alegerea unor indivizi radicali si luarea de decizii nefaste pentru tara.

Doresc sa prezint cateva provocari, sa atrag atentia asupra unor prioritati si sa lansez cateva avertismente.

Contextul din Romania

Iohannis a castigat alegerile ca urmare a unei febre electorale deosebite. Dar tara este dezbinata atat cu oameni deziluzionati de anii Basescu si cu oameni suparati pe actualul regim PSD. Avem averse de nationalism si grupuri minoritare nemultumite. Chiar daca s-au facut progrese pe frontul anticoruptie, Romania este inca departe de a fi o tara libera de coruptie. Educatia si sanatatea sunt de proasta calitate si la mila chefului politicienilor. Pensionarilor le este frica ca nu vor mai putea plati pentru nevoile de baza. Situatia economica sufera, iar politicienii nu au sprijinit economia in ultimii ani.

Divizarea societatii, coruptia, lipsa de dezvoltare si crestere economica proasta sunt provocari mari. Ar fi o greseala subestimarea sau ignorarea lor. Toate acesta sunt probleme interdependente si suficient de complicate pentru a duce la esecul oricarui politician sau partid.

 

Contextul strain

Daca probleme de mai sus ar fi totul, nu m-as ingrijora chiar atat de mult. Dar traim intr-un context economic si de securitate care pune mari probleme.

Pe plan economic situatia este foarte dificila. Uniunea Europeana este un dezastru economic. Somajul este foarte ridicat intr-o mare parte a uniunii, cu mici sperante ca va fi corectat curand. Cresterea economica este cel mult anemica. Sistemul bancar al zonei Euro s-a dezintegrat in mare parte (cu alte cuvinte, creditarea prin banci intre tari nu mai functioneaza bine). Banca Centrala Europeana este singura institutie care incearca sa se ocupe de acest dezastru economic si a reusit sa impiedice dezintegrarea monedei Euro (o foarte mare realizare), dar va avea dificultati in a rezolva probleme zonei Euro de una singura. Dupa parerea mea este nevoie de ajutorul politic al Germaniei care deocamdata nu exista. Romania a simtit deja efectele situatiei din zona Euro prin activitatea bancilor care au scos bani din tara si au redus creditarea.

Situatia Statelor Unite este considerabil mai buna (desi inca departe de parametrii normali). Situatia cresterii economice in China este un mare semn de intrebare. China pare ca se afla intr-o situatie destul de dificila si a carei evolutie va avea efecte puternice asupra economiei mondiale pe o perioada indelungata de timp. Celelalte economii emergente sunt destul de expuse intemperiilor financiare si economice si au o situatie domestica destul de slaba.

Marea vulnerabilitate a Romaniei este ca situatia economica a tarii se poate inrautati din motive care nu au de-a face cu Romania. Ma refer aici la situatia din zona Euro, la o posibilia crestere a dobanzilor in SUA (care in anii 1980 si 1990 au avut efecte de catalizator pentru probleme financiare asupra economiilor emergente) si la incetinirea economica a Chinei. Inrautatirea altor economii emergente poate avea, de asemenea, efecte nefaste asupra Romaniei.

In ce priveste securitatea, dupa cum stim, Rusia incearca sa distruga ordinea europeana de dupa cel de-al doilea razboi mondial. Acest lucru are mari consecinte asupra tarii noastre care se afla foarte aproape de Rusia si considerata de catre aceasta din urma ca apartinand sferei sale de influenta. Batalia pentru Romania din arena internationala se afla abia la inceput si vom avea nevoie de multa perseverenta si bani pentru a tine Romania intreaga si pentru a o proteja de influenta Rusiei.

Tragand linie putem observa ca per total sunt destul de multe riscuri. Riscurile economice si de securitate catalizate de factori externi sunt cele mai serioase. Aceste riscuri sunt si cele care sunt in afara controlului liderilor romani. In acest context este foarte usor ca liderii bine intentionati ai Romaniei sa isi propuna si sa promita anumite reforme, iar la scurt timp dupa aceea sa fie prinsi intr-o situatie fara iesire. Daca acesti lideri ajung sa se decredibilizeze, pericolul este mare ca puterea politica sa ajunga pe maini proaste.

Prioritati

In aceasta situatie intrevad un numar de prioritati.

1. Asigurarea echilibrului puterilor in stat. Nicio parte a statului nu trebuie sa fie prea puternica. Asta inseamna, printre altele, ca puterea judecatoreasca sa continue pe calea reformelor. Inseamna, de asemenea, ca parlamentul si curtea constitutionala sa impiedice emiterea de ordonante de urgenta care nu sunt urgente. Si asa mai departe.

2. Asigurarea lichiditatilor (in special dolari) pentru guvern si pentru sectorul privat in cazul unei inrautatiri a situatiei financiare. Sprijinirea economiei. Este necesara intarirea sistemul bancar si dezvoltarea pietei de capital. Este nevoie de asigurarea finantarii de la organizatiile internationale. Trebuie evitate politicile de austeritate si urmarite atragerile de fonduri UE, si investitiile. Trebuie dezvoltate politici previzibile care sprijina consumatorul. Firmele nu mai trebuie influentate negativ, iar capitalul strain trebuie atras. Trebuie intarit parteneriatul economic cu SUA.

3. Promovarea oamenilor competenti si a reformelor rezonabile pentru sistemele de educatie si sanatate. Trebuie investit in inovatie.

4. Intarirea armatei si a parteneriatului militar cu SUA

5. Continuarea luptei anticoruptie.

Asa cum am spus mai sus riscurile economice sunt dintre cele mai mari. Este necesara pregatirea din timp pentru un scenariu de descrestere economica in zona Euro, ingrijorari in legatura cu tarile PIIGS (Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia, Spania) sau inrautatirea lichiditatii (de exemplu din cauza zonei Euro, sau din cauza cresterii dobanzilor in SUA, sau din cauza inrautatirii cresterii economice a Chinei). Intrebarea nu este daca aceste scenarii proaste se vor realiza maine, ci daca Romania poate trece cu bine printr-un astfel de scenariu. Nu este necesara prezicerea viitorului, ci cumpararea unei polite de asigurare impotriva unor evenimente pe care nu le putem influenta.

Astfel de polite de asigurare, intarirea economiei si reforme rezonabile sunt cele mai importante. Cetateanul de rand trebuie sa se simta mai bine, trebuie sa simta ca nevoile sale sunt luate in considerare. Daca intarim armata, dar pierdem oamenii statul va fi slab. Daca primii 100 de politicieni corupti sunt condamnati, dar oamenii se simt saraci, nu vor mai sprijini reformele necesare si vor alege politicieni slabi care vor fi foarte usor influentati impotriva intereselor tarii.

Intarirea economiei o sa fie foarte dificil de realizat din cauza contexului european prost si a dependentei Romaniei de capitaluri straine. Contextul european este deja o frana pentru Romania. Este importanta evitarea austeritatii. Cerintele de austeritate din parte FMI si a UE trebuie negociate. Asta nu inseamna ca Romania sa urmareasca politici nesustenabile.

Romania trebuie sa profite de parteneriatul cu SUA, eventual sa faca front comun cu Polonia si alte state estice pentru formularea unei cereri de finantare de genul planului Marshall, dar pentru Europa de Est. Este in interesul SUA ca aceste state sa ramana ancorate catre Vest si sa nu cada prada influentei ruse. Cu acesti bani Romania poate, de exemplu, sa isi dezvolte infrastructura. Aceasta intrastructura poate lega tara si poate ajuta la miscarea de trupe in cazul unui conflict militar.

 

Avertismente

Doresc sa formulez si cateva avertismente.

1. Nu mintiti. Respectati promisiunile.

2. Nu promiteti mai mult decat puteti realiza.

3. Nu va discreditati promovand politici care vor afecta cresterea economica in mod negativ.

Elita romaneasca are o istorie de necinste. O continuare pe aceasta cale este deosebit de periculoasa in contextul prezentat. Disponibilitatea populatiei este destul de mica. De asemenea, de multe ori in istorie, Romania nu s-a tinut de cuvant. Daca vrem ca la nevoie aliatii nostri sa ne ajute, nu ne permitem sa ne dezicem de angajamentele pe care ni le-am luat. Romania trebuie sa se comporte cu respect si sa discute eventualele schimbari de directie pe care si le doreste cu partenerii.

Liderii cred ca pot realiza schimbari. In timpuri ca cele pe care le traim abilitatea unui politician sau partid pentru realizarea telurilor de tara este foarte limitata. Nu incercati sa realizati mai mult decat puteti. Nu promiteti ce nu puteti sa realizati. Fiecare lider trebuie sa inteleaga bine care este rolul sau in angrenajul statului si in societate si sa promita numai lucruri pe care le poate influenta si pe care este dispus(a) sa si le a asume.

Oamenii au o abilitate limitata de a sprijini idealuri abstracte. Pot astepta o vreme, dar daca situatia economica nu se imbunatateste, daca liderii nu sunt perceputi ca preocupati de bunastarea lor, majoritatea se va misca in directia politicienilor care promit imbunatatir. Si vor alege politicieni extremisti sau impostori, chiar daca vor regreta mai tarziu.

Nu va discreditati incercand the implementati politici pe care oamenii le vor respinge. Nu urmariti si nu sprijiniti o politica de austeritate. Nu raniti consumatorul. In 2010 guvernul nu a avut de ales si a taiat salariile cu 25%. Tara nu-l va ierta pe Traian Basescu pentru acele taieri indiferent de cat de necesare au fost. Nu va puneti intr-o situatie similara. Incercati sa nu fiti fortati de evenimente.

Romania a trecut printr-o serie de alegeri istorice. Trebuie sa ne bucuram, dar sa ne amintim si de contextul local si extern. Elita reformatoare trebuie sa isi inteleaga rolul, sa ajunga la un consens in legatura cu prioritatile tarii si sa il urmareasca. Echilibrul puterilor, asigurarea lichidatilor si stimularea economiei trebuie sa fie printre primele pe lista. Avand in vedere ca am ales un presedinte altfel, este foarte important ca atat el cat si alti lideri reformatori sa isi pastreze capitalul politic pentru timpurile grele si sa nu il cheltuiasca toti dintr-o data. Daca nu au grija si si-l risipesc, data viitoare poporul va alege pe cineva care va duce Romania intr-o directie neplacuta”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.