Acasă Politic Toma de la Olt susţine impozitarea marilor averi

Toma de la Olt susţine impozitarea marilor averi

40

Proiectul Uniunii Naţionale pentru Progresul României, asumat încă de la faza platformei politice a înfiiţăriii acestui partid, cuprinde o referire la impozitarea marilor averi. Susţinut de preşedintele UNPR, vicepremierul Gabriel Oprea, asumat de către ceilalţi lideri ai acestui partid, acesta vizează o măsură de echitate socială menită să echilibreze componente ale bugetului public, în vederea asigurării unor surse şi resurse necesare alocării de fonduri pentru ajutorarea românilor aflaţi în dificultate.

Ce înseamnă taxarea cu 1% a marilor averi

În fapt, această taxă de solidaritate reprezintă o impunere în cunatum de 1% a averilor mai mari de 1,9 milioane lei (450.000 euro), iar sumele astfel colectate să susţină proiecţii sociale de interes public. UNPR este singurul partid care a militat şi susţine acest lucru. Faţă de această temă, Gabriel Oprea s-a exprimat astfel: „Vrem să reintroducem în dezbaterea publică taxarea marilor averi, şi vă aduceţi aminte acum trei ani doar două voturi au făcut ca în parlament această lege să nu treacă…”.

Vicepremierul este convins că va beneficia de susţinere, iar într-un final acest proiect va deveni lege. Mai mult decât atât, este aşteptată o poziţie precisă din partea premierului Ponta, lider al unui partid cu o puternică componentă socaială. Una care deocamdată întârzie, dar trebuie să lămurească situaţia.

Senatorul Ion Toma consideră impozitarea marilor averi un proiect vital

Unul dintre cei mai importanţi oameni din UNPR, senatorul oltean Ion Toma, tranşează disputa privind controversele apărute pe seama acestei iniţiative: „Până la un punct este de înţeles reţinerea premierului, tot aşa cum criticile aduse de preşedintele Senatului, partener al proiectului politic guvernamental, au unilateral o justificare. Primul declară că nu vrea majorarea taxelor în 2015, cel de-al doilea face opinie separată din perspectiva apartenenţei sale la un partid de dreapta. Dar, dincolo de aceste atitudini, românii au cu adevărat nevoie de acest proiect. Acei oameni aflaţi într-un impas al asigurării condiţiilor de trai. Un om care se încadrează în baza de impunere dată de proiectul nostru, nu are afectat nivelul de trai prin introducerea acestei teme. Însă, acela care este blocat de factori externi în viaţa de zi cu zi este beneficiarul iniţiativei noastre. România nu este Suedia, Finlanda, Germania, acolo unde un om sărac are venituri comparabile cu cele ale unui român de nivel mediu. Aici este problema de abordare şi replica noastră dată celor care susţin faptul că, la nivelul Uniunii Europene, sunt prea puţine locuri, sunt expresii bugetare în acest sens”.

Tot pe seama acestei iniţiative, senatorul Toma a dezminţit categoric ideea unui şantaj politic făcut de UNPR la adresa PSD-ului, pentru a obţine susţinere politică pe o temă dată. Deaocamdantă, UNPR a propus, iar Victor Ponta trebuie să aleagă între demagocie şi necesitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.