Acasă Interviu Interviu cu ION COSTEL MOISESCU, vicepreşedinte PNL Olt

Interviu cu ION COSTEL MOISESCU, vicepreşedinte PNL Olt

149
«Şi dacă nu aş fi fost angrenat politic, membru PNL de douăzeci de ani, tot Klaus Iohannis aş fi votat»
 
Un interviu complet. Asta vă propunem în continuare, avându-l partener de dialog pe Ion Costel Moisescu. Un liberal. Liberal autentic. Unul dintre puţinii oameni care şi-a asumat lupta cu sistemul…
 
– Alegerile prezidenţiale, câştigate de Klaus Iohannis sau au fost pierdute de Victor Ponta?
– Alegerile din 16 noiembrie 2014 au fost câştigate de poporul român. Mai exact, s-a creat valul despre care vorbeam, cu doar câteva săptămâni înainte, cu membrii din Biroul Judeţean, un val care a adus în plus peste un milion şi jumătate de voturi, în mare parte de la oamenii care au fost nehotărâţi în primul tur al acestor alegeri. Au fost voturi care au înclinat balanţa decisiv şi care l-au făcut pe Klaus Iohannis preşedintele României pentru următorii cinci ani…
 
– De ce a pierdut PNL-ul la Scorniceşti?
– Pentru că în ziua votului, deşi, la Scorniceşti, nu am avut nici racle cu moaşte, nici inaugurări sau alte evenimente importante, am avut un număr foarte mare de „turişti”. Chiar vă pot spune numărul exact al celor care au votat pe listele suplimentare – 1853, asta, în condiţiile în care, la Scorniceşti, în total, au votat 7700 de persoane. Ne aşteptam la un val de votanţi pe listele suplimentare, pentru că PSD-ul a demonstrat şi cu alte ocazii că recurge la astfel de practici, dar nu credeam că vor fi atât de mulţi. Din păcate pentru ei, pentru cei de la PSD, şi o spun cu mare plăcere, nu votanţii aduşi pe listele suplimentare o să-i ajute la alegerile locale. Iar bătaia despre care vorbiţi a fost, într-adevăr, la două procente şi jumătate, cu un aport capital venit de la directorii din deconcentrate puşi de PSD. Şi vă dau şi un exemplu: directorul de la Mediu, Dorel Şteomlega, cel care a folosit inclusiv maşinile instituţiei pentru căratul votanţilor.
 
– Aveţi dovezi în acest sens?
– Da, sunt probe care au fost date deja acolo unde trebuie.
 
– Credeţi că instituţiile statului, din punctul acesta, îşi vor face treaba?
– Sunt sigur că da!
 
– Putem vorbi, în votul obţinut de PSD la Olt şi votul obţinut de pesedişti în Colegiul Nord, acolo unde punem şi Scorniceştiul, şi de o componentă a fraudei?
– Cel mai bun exemplu este Coloneştiul, localitate în care şi-au permis ca la două secţii de votare din patru, respectiv secţiile 154 şi 155, după numărarea voturilor să nu încheie procesul-verbal, fugind cu sacii la primărie. Mai vreau să spun însă că ceea ce s-a întâmplat la Scorniceşti, pe listele suplimentare, a fost multiplicat la nivel de colegiu. Spre exemplu, într-un interviu recent acordat Ziarului de Olt, deputatul Daniel Bărbulescu a vorbit despre o prezenţă de 85%, dar nu a spus nimic de 10.100 de votanţi pe listele suplimentare. Sunt de acord că două mii ar veni de la sine, dar până la zece mii… e cale lungă. Iar asta mă face să cred că acolo a fost o adevărată morişcă ce a atras atenţia unor instituţii ale statului.
 
– Şi care credeţi că a fost motivul?
– Pentru ceea ce m-aţi întrebat anterior: probabil au vrut să fraudeze alegerile.
 
– Cei care s-au implicat în astfel de lucruri vor da socoteală în faţa legii?
– Sunt sigur că instituţiile statului îşi vor face treaba.
 
– Luaţi în calcul, pe Slatina, 18.000 de voturi – 47%, pentru candidatul Klaus Iohannis?
– V-aş putea arăta, cu documente, că atunci când am făcut calcule referitoare la numărul de voturi pe care îl vom obţine la nivel judeţean, în dreptul Slatinei scrie exact 18.000.
 
– De unde această precizie?
– Trebuie să recunoaştem că a fost un vot politic, un vot antisistem, un vot venit în urma valului creat atât în ţară, cât şi în diaspora. Acest val ne-a ajutat şi pe noi la Slatina, dar dacă cineva se îmbată cu apă rece şi spune că toate voturile obţinute aici ne aparţin, atunci se înşală amarnic.
 
– Ce aşteptări are cetăţeanul Ion Costel Moisescu de la noul preşedinte al României, Klaus Iohannis?
– În primul rând, vă spun că şi dacă nu aş fi fost angrenat politic, membru PNL de douăzeci de ani, tot Klaus Iohannis aş fi votat. Este un om care mi-a inspirat întotdeauna încredere. Am urmărit dezvoltarea Sibiului, comportamentul primarului, dar mai ales al omului politic Klaus Iohannis, şi mi-a plăcut foarte mult. Sunt convins că va fi un preşedinte care va demonstra că a meritat încrederea românilor, un preşedinte responsabil, care se va raporta întotdeauna la interesele ţării.
 
– Aţi avut şi un plan B, în cazul în care ieşea preşedinte candidatul PSD, Victor Ponta? Ce eraţi pregătit să faceţi după asta?
– Plecam din Europa… Glumesc, desigur. Aveam un plan B, căci era clar că lucrurile s-ar fi schimbat dramatic în ţara noastră şi ar fi fost nevoie de o consolidare mai bună în opoziţie. Gândiţi-vă că n-am fi trăit vremuri prea bune dacă PSD-ul avea şi guvernul şi preşedintele…
 
– Cum decurge, în clipa de faţă, relaţia dintre cele două grupuri care au compus ACL: grupul PNL şi grupul PDL?
– Nu mă pronunţ la nivel naţional, dar aici, la Olt, relaţia merge foarte bine. Aş vrea pe această cale să apreciez gestul doamnei Siminica Mirea, preşedintele fostului PDL, copreşedintele ACL, pentru efortul deosebit pe care l-a făcut pentru a stabiliza degringolada din partid după plecarea fostului preşedinte, actualul senator şi ministru PSD, Darius Bogdan Vâlcov. Doamna Mirea a găsit un partid devastat, cu puţine resurse umane, un partid care nu-şi mai găsea cadenţa. Iar eforturile dânsei, deşi nu avea o experienţă politică numărată în ani şi zeci de ani, merită toată aprecierea. Cu toate astea, atât la noi, cât şi la ei, mai sunt destule de făcut.
 
– Ludovic Orban sau Teodor Atanasiu, preşedinte la latura penelistă?
– Întotdeauna Ludovic Orban a fost un prieten al Oltului şi am văzut că ştie foarte bine mai toate organizaţiile din ţară. La domnia-sa, apelativul către anumiţi membri din Olt este pe numele mic, şi asta spune multe. Mai exact, identifică şi faţa, şi omul, şi numele, fiind un om dedicat şi foarte apropiat de liberalism. Un liberal adevărat. Trebuie să recunoaştem însă că la nivel naţional, alegerea copreşedintelui nu se face în Congres, ci în Biroul Naţional. Iar acolo nu ştiu care este situaţia…
 
– Care este ultimul pesedist cu care aţi vorbit şi ce v-a spus despre noua ordine din această ţară?
– Mie mi s-a părut că pesediştii n-au avut decât un plan A: câştigarea alegerilor şi începutul distracţiei. Am discutat cu mai mulţi pesedişti, dar n-aş putea spune că am reţinut ceva exact de la ultimul pesedist cu care am stat de vorbă.
 
– Ioan Ciugulea, Cătălin Rotea, Cristian Bircea, o seamă de primari liberali… Dacă o parte dintre aceştia vă sună şi vor să se întoarcă acolo de unde au plecat, cum reacţionaţi?
– Un mare avantaj al evenimentelor petrecute în ultimele luni de zile a fost faptul că s-a făcut curăţenie. Vorbim aici despre o curăţenie voluntară, au fost eliminate certurile, iar cei care au ales să plece au făcut asta în nume personal. Au făcut-o, iar noi le respectăm decizia…
 
– Alegeri parţiale parlamentare anticipate.. Sunteţi pro sau contra?
– Întotdeauna m-am gândit la cheltuielile generate de alegerile parţiale parlamentare. Probabil, politic ar fi indicat, dar eu nu cred că vom ajunge acolo.
 
– Cum vedeţi, pe viitor, colaborarea la nivel judeţean între PNL şi PSD?
– Din păcate, au fost lucruri şi hotărâri de consiliu judeţean care nu mi s-au părut a fi în regulă. Întotdeauna, indiferent de cum s-a pus problema, eu consider că au fost părtinitori: au momit primarii cu bani, le-au acordat sume foarte mari celor din PSD, iar cei din PNL au fost văduviţi de avantajele unor fonduri guvernamentale, indiferent de proiectele pe care le aveau.
 
– Atunci când vor fi, la timpul lor, alegerile interne în cadrul PNL-ului de la Olt şi, ştiind că mandatul lui Gigel Ştirbu este de interimar în clipa de faţă, Ion Costel Moisescu va candida pentru funcţia de preşedinte al PNL Olt?
– Domnule Dorobanţu, vorbim de anul 2017. Până atunci partidul va fi condus de doi copreşedinţi, iar dacă din diverse motive domnul deputat, actualul preşedinte al PNL Olt, Gigel Ştirbu, nu mai vrea să candideze sau ajunge într-o funcţie din care nu mai poate să fie compatibil, mai discutăm. Dar asta la momentul respectiv…
 
– Când îşi vor anunţa liberalii candidatul pentru Slatina?
– În ceea ce priveşte candidatul nostru pentru anul 2016 nu am luat o decizie, dar e normal să existe un concurs de candidaţi. Pentru moment, nu văd însă pe cineva detaşat în lupta pentru Primăria Slatina…
 
– Ioan Ciugulea şi oamenii din zona PLR v-au căutat după cel
de-al doilea tur?
– Pe mine, personal, nu m-au căutat, dar asta nu înseamnă că nu ne salutăm sau că nu stăm de vorbă atunci când ne întâlnim.
 
– Sunt şanse ca vreodată, la Olt, aripa asta frântă, a lui Tăriceanu, să se întoarcă spre matcă?
– În politică, după cum bine ştiţi, este posibil orice, dar eu nu sunt adeptul ideii de a reprimi în partid pe cei care au plecat, indiferent de funcţie: că sunt primari, foşti preşedinţi sau vicepreşedinţi.
 
– Care au fost, în opinia dumneavoastră, greşelile fundamentale făcute de Victor Ponta şi staff-ul său?
– Dând la o parte un mecanism şi-un aparat foarte puternic şi bine structurat, mai ales în judeţul Olt, greşeala principală a fost că pesediştii au fost prea siguri de victorie şi au devenit aroganţi. De aici au apărut greşelile şi astfel s-au îndepărtat foarte mult de popor.
 
– E de salutat o spargere a PSD-ului, ceea ce încearcă să facă astăzi primarul Marian Vanghelie, Mircea Geoană şi cei din jurul lor?
– Ăsta e riscul unui mare partid: când se sparge o face în mai multe bucăţi, numai că, din punctul meu de vedere, Vanghelie nu va rupe o felie prea mare din PSD. Cu toate astea, va baga partidul în degringoladă, iar ceea ce spun unii despre alţii pe la TV şi prin ziare le va aduce doar rău. Rezultatul va fi, cu siguranţă, o spargere a PSD-ului în mai multe bucăţi.
 
– Trebuie să plece Victor Ponta din fruntea executivului?
– Votul poporului a spus că „da”: Victor Ponta trebuie să plece din fruntea executivului.
 
– Şi când credeţi că s-ar putea întâmpla treaba aceasta?
– Oricând, dar cred că este posibil să se întâmple pe undeva prin luna martie 2015.
 
– Cu Iohannis preşedinte, Oltul va fi scos de pe harta ţării?
– Haideţi să clarificăm lucrurile. Nu preşedintele este cel care decide cum se distribuie fondurile spre judeţe, ci Guvernul, şi vă reamintesc că Guvernul este condus la ora actuală de Victor Ponta, preşedintele PSD. Nu ştiu de ce se bate apa-n piuă, pe Oltul puternic, că nu mai vin bani şi se vor duce la Sibiu, când ei n-au fost în stare de ani de zile să facă ce au promis în fiecare campanie electorală: pod la Dunăre, hidrocentrală la Islaz, Autostrada Sudului, Centura Slatinei, investitori şi mii de locuri de muncă. Unde sunt toate aceste realizări? Doar părculeţe, piscine, pavele, sensuri giratorii şi două, trei magazine. Atât!
 
– Ce poate face o putere liberală completă pentru judeţul Olt?
– Aş vrea să studiez mai bine strategia guvernamentală a noului PNL. Nu vreau să vorbesc de proiecte care nu vor intra în strategie, dar sunt mai multe elemente şi am o anumită părere referitor la asta. Aşa cum am spus este, într-adevăr, nevoie de o Centură a Slatinei şi de Autostrada Sudului, dar sunt şi altele la fel de importante. Sunt mulţi circumspecţi, dar haideţi să observăm ce se întâmplă în Banat, în Ardeal şi-n marile oraşe, acolo unde investiţiile au contat foarte mult şi sunt vizibile. Mai departe, avem nevoie de investitori, de locuri de muncă şi mai apoi vor fi posibile şi alte lucruri la fel de importante pentru judeţ. Cu o putere liberală completă, sunt convins că Oltul nu va fi văduvit de resursele financiare atât de necesare în anumite domenii.
 
– Viitorul prefect de dreapta, de Olt, poate fi cineva care a mai fost sau veţi căuta un alt nume?
– În cazul în care vă referiţi la domnul Rotea, vă spun numai atât: cine a fost, a fost… Cătălin Rotea a ales o altă cale, probabil că nu şi-a dat seama că şi în cazul în care va sta patru sau opt ani în opoziţie tot tânăr va fi, dar… asta e! Mergem mai departe! Revenind la întrebare, avem destui oameni competenţi în partid, oameni de valoare care ar putea să ocupe oricând această funcţie.
 
– Şi totuşi.. vă aşteptaţi ca între Klaus Iohannis şi Victor Ponta să fie o diferenţă de aproape zece procente, după al doilea tur de alegeri?
– Sincer să fiu nu, dar mă aşteptam ca preşedintele ales al României, domnul Klaus Iohannis, să se impună cu 51 sau 52%. Şi asta chiar dacă fac parte din categoria oamenilor optimişti de felul lor.
 
– După anul 2016, cu locale şi parlamentare, Oltul va fi tot roşu, sau…?
– În 2016, va fi o bătălie pe viaţă şi pe moarte din punct de vedere politic. Eu estimez că numărul de primari PNL va fi de aproximativ 50, la nivel de judeţ, dar totul în funcţie de situaţia de moment: că suntem sau nu suntem la guvernare.
 
– Candidează Ion Costel Moisescu, în 2015, în cazul în care vor fi alegeri parţiale anticipate, pentru funcţia de primar al Scorniceştiului?
– Dintotdeauna puteam să candidez la Scorniceşti pentru funcţia de primar al localităţii, dar niciodată nu m-a interesat lucrul acesta.
 
– Care e partea leului pentru Costel Moisescu?
– Suntem câţiva în partid pe care nu ne interesează funcţiile. Iar faptul că o parte dintre noi nu vom emite pretenţii, chiar dacă unii am merita, poate că vă surprinde, dar ăsta e adevărul. Nu îmi doresc nici o funcţie în deconcentrate. Am o casă, am mai multe afaceri şi muncesc pentru că vreau să trăiesc liniştit în ţara mea. Vreau să merg liber pe stradă şi vreau cinste în orice domeniu: afaceri, sănătate sau educaţie. Doar pentru asta mă implic…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.