Acasă 7 zile 7 zile în subsidiar

7 zile în subsidiar

67

Ştirbu pare că dezminte

Exuberanţa de care dă dovadă Ştefan Nicolae, fost prefect liberal al judeţului Olt, pe vremea când Tăriceanu era prim-ministru, din perspectiva revenirii pe post, e tăiată din faşă de copreşedintele PNL, Gigel Ştirbu. Cel care, în cercuri interne liberale, în şedinţe tumultoase, a lăsat să se înţeleagă că viitorul reprezentant al guvernului în teritoriu, atunci când va avea loc transferul de putere de la PSD la PNL, va fi un băiat tânăr, inteligent, care să onoreze această poziţie. Fără al acuza pe pretendentul Nicolae de vreun statut socio-profesional aparte, despre el nu putem afirma că este tânăr. În aceste condiţii, rămâne de văzut cine va fi personalitatea mult aşteptată…

Vanghelie va avea adepţi la Olt. Nu puţini!

Excluderea vicepreşedintelui PSD, Marian Vanghelie din partid, pare că e un banc. Adică, Ponta a pierdut alegerile din cauza primarului de la Sectorul 5 şi din cauza lui Geoană. În postura de om politic liber, doritor de răzbunare, Vanghelie va căuta să constituie o platformă, o fundaţie, un proiect politic în ţară. La Olt, din această perspectivă, surprizele pot fi mari. Unitatea de monolit a organizaţiei afişată în jurul lui Dragnea şi Ponta e doar un balon de sticlă de pe masa laboratorului de chimie. Atât de subţire, atât de fragil, imposibil de manevrat pe timp de furtună. Cei în cauză, susţinătorii lui Vanghelie de la Olt, chiar sunt oameni cu greutate şi putere de influenţă în partid.

O pomană cu pretext naţional la Băbiciu

De Ziua Naţională a României, mulţi sunt cei care se redescoperă pe sine prin invocarea unui spirit naţional. Dar când pe această temă, în acest context, se sare calul, parcă mai e ceva de spus. Aşa a comis-o, pe 1 decembrie, primarul comunei Băbiciu, domnul Florea Negrilă, care s-a apucat să-şi facă pomană de viu. Prin voinţa sa au fost pregătite, alocate, nu mai puţin de 1800 de porţii de fasole cu ciolan, cu trei sute mai mult decât a pregătit administraţia de la Slatina (sic!), locuitorilor comunei, pentru a simţi încărcătura patriotică din ziua de 1 decembrie. La prima vedere pare un gest lăudabil, dar, în detaliu, apar nişte probleme legate de necesitatea acestei pomeni electorale făcută de un primar care până acum nu a excelat în ceea ce priveşte raportul dintre promisiuni şi obiective îndeplinite.

FC Olt a încurcat-o! Pe Fortuna Câmpina!

În prima zi de iarnă, slătinenii de la FC Olt au făcut o deplasare la Câmpina. Acolo unde au întâlnit echipa gazdă, Fortuna. Pretendentă serioasă la o evoluţie în prima ligă a fotbalului românesc, de la anul. Drumul până la Câmpina nu a fost făcut degeaba. După un meci îngheţat pe alocuri, după un gol anulat slătinenilor în prima repriză, printr-o decizie de arbitraj, meciul s-a încheiat nedecis: 0 la 0. Ai noştri se menţin pe locul 7 din unsprezece echipe, cu şaisprezece puncte, în timp ce gazdele au ratat prin absenţa victoriei din această partidă, şansa de a veni la doar două puncte de cei de la ACS Timişoara. Încă o dată, ai noştri de lângă Podul Olt arată că ştiu să joace bine cu echipele din vârful seriei, în timp ce în jocurile disputate cu echipele din pluton se pierd în detalii. Mai pe toamnă, la Slatina venea Metalul Reşiţa, echipă aflată într-o ascensiune în serie, dar care pierdea, sec şi concret, cu 4-0. Cine să-i mai înţeleagă pe băieţii lui Oprescu?

Ce are în comun Elena Ene de la PMP Olt cu Liviu Dragnea…

Pe 1 decembrie 2014, Băsescu a plâns. La recepţia de la Cotroceni. Acolo unde, pentru ultima oară, de pe poziţia de şef de stat, preşedintele a ciocnit un pahar cu şampanie cu invitaţii lui Traian. Varianta modernă. Dacă toată presa a scris de şueta şefului statului cu Liviu Dragnea, singurul pesedist mare prezent pe acolo, noi, la Ziarul de Olt, am găsit şi de-ai noştri pe acolo: Elena Ene – vicepreşedintele Partidului Mişcarea Populară Olt, alături de Marian Vasile, preşedintele aceluiaşi partid, a bătut, la ceas de seară, drumul Bucureştiului pentru a răspunde astfel invitaţiei de la Cotroceni. Deci, într-un fel, într-un context anume, se poate spune că Liviu Dragnea are ceva în comun cu Elena Ene şi Marian Vasile…

Impardonabil! Inadmisibil! Drumul lui Stroe, închis…

Dacă în ceea ce priveşte închiderea Transfăgărăşanului există o motivaţie, dată de altitudine, de versanţii perpendiculari din care se prăvălesc pietre, în ceea ce priveşte Drumul lui Stroe din Slatina, blocat de autorităţi în cursul zilei de luni, 1 decembrie, nu există nici o scuză. Practic, artera ce leagă Slatina de jos, zona Cimitirului Strehareţi, de partea de sus a oraşului, zona Liceului Agricol „Carol I”, nu trebuie să pună probleme de trafic rutier, în condiţiile în care zăpada nu a depăşit, în ziua şi în zona respectivă, doi centimetri. Evident, se invocă ploaia îngheţată, dar nici aşa ceva nu este de acceptat, în situaţia în care, într-o ţară civilizată, în astfel de situaţii se folosesc soluţii alcaline, amestecuri de nisip cu sare, menite să rezolve problema aderenţei la sol. Ce ar fi ca primarul de la Slatina, Minel Prina, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cât şi din respect pentru slătineni, să dispună măsuri împotriva celor care au picat un test banal de rezistenţă rutieră pe timp de iarnă?

Un meci internaţional la Slatina. După mai bine de treizeci de ani…

Pe la mijlocul anilor ’80, din secolul trecut, pe vremea când partidul stat da şi preşedintele ţării, nu numai guvernul (sic!), la Slatina, pe stadionul „1 Mai“ avea loc partida oficială de fotbal dintre naţionalele de tineret ale României şi Italiei. Oaspeţii, în lotul cărora se găseau viitorii campioni mondiali din ’90, câştigau chinuit cu 1-0. După o perioadă de absenţă a sportului de asemenea nivel, Slatina se pregăteşte să fie din nou gazda unei partide amicale de handbal, dintre România şi Danemarca, partidă amicală, care se va disputa în sala de la Liceul cu Program Sportiv. Meciul este bine pregătit, iar româncele, printre care se află şi numeroase campioane mondiale pe acest segment de vârstă, pleacă cu prima şansă. Din păcate, sala de la LPS e neîncăpătoare pentru o asemenea partidă, iar cei care au ochi să vadă, trebuie să priceapă că finalizarea Polivalentei nu e un moft, e o necesitate.

Invazie germană la Slatina. Miercuri, s-a deschis al doilea Kaufland

La scurt timp după ce Klaus Iohannis a câştigat prezidenţialele din 16 noiembrie 2014, la scurt timp după ce ziarele aveau titluri în germană şi la scurt timp după ce posturile de televiziune au început să difuzeze filme sau documentare în limba germană, al doilea magazin Kaufland (Lumea Cumpărăturilor – că trebuie să ştim şi germană acum) s-a deschis la Slatina. Panglica a fost tăiată miercuri, 3 decembrie a.c, la orele 13:00 trecute fix, la locaţia de peste drum de Compania de Apă Olt, strada Nicolae Iorga, nr. 46. Drept urmare, slătinenii, şi nu numai, au fost aşteptaţi cu plasele goale şi cu buzunarele pline.

Un nou preşedinte la Tribunalul Olt

Consiliul Superior al Magistraturii s-a pronunţat şi asupra examenului prin care se stabileşte preşedintele Tribunalului Olt. Judecătorul Carmen Marinescu s-a dovedit mai adaptat la pretenţiile pe care le cere CSM pentru o asemenea funcţie. Carmen Marinescu are o seamă de lucruri bune în dreptul său: bine pregătită, echidistantă în soluţiile pronunţate, transparentă în exercitarea actului de justiţie, atât cât trebuie, aceasta are şi o obligaţie complementară, asumată prin fişa noului post: să reuşească să păstreze instituţia Tribunalului Olt departe de acele scandaluri nocive care au distrus prin alte părţi ale ţării încrederea în justiţie.

Pare fantastic, dar e real cât cuprinde

Constructorii sunt oameni care ştiu cel mai bine să interpreteze rolul necăjitului. Îşi plâng de milă atunci când au lucrări de la buget, de ai zice că le execută cu bani de acasă, după ce vând prosoapele din lada de zestre a soacrei. Sunt uituci, pe alocuri, şi vorbesc puţin sau niciodată despre rata de profit şi despre acele vicii ascunse, aducătoare de plus-valoare la purtător. La Olt, judeţul unde sunt doar unii la putere, e loc, chiar, pentru toată lumea. Pare de necrezut, dar este extrem de autentic: la Vişina Nouă, comună aflată aproape de epicentrul puterii, la o lucrare edilitară, cu o valoare de zece miliarde de lei vechi, antreprenorul este Marsilva, firma lui Marian Florescu, cel care sub umbrela unei construcţii politice de centru-dreapta milita până mai ieri împotriva oligarhilor de la putere. Cei care astăzi îi decontează contravaloarea lucrărilor executate tocmai la Vişina Nouă. Acolo unde primarul Ţol e unul de-al lor…

Oameni care au crezut într-o idee şi şi-au furat-o rău de tot

Când Victor Ponta avea vreo 30 de procente în plus faţă de Klaus Iohannis, iar instalarea sa la Cotroceni părea o chestiune de timp, spre PSD, aici, pe plan local, s-au dus oameni şi oameni. Astăzi, unii şi-au creat atelier de ros unghiile, alţii fabrică de şerveţele, iar unora le dă prin minte să-şi deschidă minihidrocentrale de apartament, urmare a lacrimilor vărsate pentru prostescul gest de a trece dintr-o barcă în alta, doar de dragul oportunităţii. La Olt e un club întreg, de oameni cu nume şi renume, navigatori ce şi-ar întoarce oricând corabia. Amintim aici câteva figuri luate la întâmplare, dintr-o listă lungă: Mariana Gheorghe de la PDL, la PSD, mai la sfârşit de vară. Cătălin Rotea, tânăra speranţă a PNL-ului, devenit funcţionar navetist cu metroul prin Bucureşti. Sorin Păduraru, un constructor care nu a înţeles că ouăle se ţin în mai multe coşuri. Cristian Bircea – cineva cu această identitate e viceprimar la Slatina. Nişte primari din teritoriu care s-au sacrificat pentru binele comunităţilor atunci când au primit, de la buget, bani pentru nişte afaceri bine controlate. Lista e lungă iar înşiruirea lor e zadarnică. Astăzi, el îl susţin în continuare, la bucată şi în grup, pe Victor Ponta. Să ajungă preşedinte la o asociaţie de scară de bloc.

Dintr-o neatenţie, senatorul Niţă a pierdut cu ANI

Agenţia Naţională de Integritate este, totuşi, o sperietoare. Aleşii neamului ştiu cel mai bine acest lucru. Recent, senatorul de Olt, Mihai Niţă a pierdut, pe fond, un proces legat de incompatibilitatea sa raportată la normele în vigoare. Pentru că, simultan cu mandatul de ales, Niţă a avut şi calitatea de asociat într-o firmă care nu a funcţionat niciodată, acesta a fost, în consecinţă, tras la răspundere. Decizia luată de magistraţii de la Curtea de Apel nu este definitivă. Mai există o cale de atac la Înalta Curte, acolo unde senatorul va contesta măsura care-l consideră incompatibil. Până atunci, emoţii, apărare beton şi mult stres în condiţiile în care totul e stupid de-a dreptul…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.