Acasă Editorial PUTEAI VENI PÂNĂ ÎN OLT, VICTOR PONTA!

PUTEAI VENI PÂNĂ ÎN OLT, VICTOR PONTA!

307

S-a terminat! E gata! Cei care au vrut să-şi facă o opţiune pentru votul de duminică au decis încotro, iar unii, pe ultima sută de metri, vor opta şi ei. Spre stânga sau spre dreapta. La Olt, cum, necum, va fi bine în întrecerea naţională pe voturi. Vor pune în mişcare o maşină, un aparat instituţional, un sistem bazat pe afinităţi şi pe condiţionări. Iar când vor trage linie, le va da cu plus. O remarcă la capăt de drum, de campanie atipică.

Puţin respect putea să fi arătat şi Victor Ponta pesediştilor olteni! Nu există „Nu se poate!” În agenda sa putea tăia liniştit chiar şi o emisiune de la Antena3, dintre cele făcute în sezonul pupăturilor dorsale de toamnă. Să vină măcar două ore printre cei care îl sprijină mai mult decât o face televiziunea lui Ghiţă sau panotajul conceput de agentul Bogdan Teodorescu. Ar fi arătat, în acest fel, ceva respect pentru talpa ţării, pentru activul acela fundamentalist, căruia, deşi uneori nu-i place candidatul partidului, votează PSD cu amândouă mâinile. Unii dintre ei, chiar şi de mai multe ori.

În această lipsă de comunicare cu teritoriul, racheta politică numită Victor Ponta şi-a luat deja zborul de lumea reală, de acea zonă de plecare, fără de care personajul de faţă, cât şi altele, nu ar fi ajuns acolo unde se află. Şi nu ar fi putut visa la prima poziţie de demnitate publică în statul român.

E posibil s-o facă în turul doi. Să înţeleagă dimensiunea reală a scorului de duminică şi să încerce altceva, o altă abordare. Numai că aici e ca la nuntă: chiar dacă te duci luni la masă cu alergătorii, chiar dacă dai mai mult decât s-a strigat darul de către lăutari, nu-i aşa că tot lipseşte ceva?

Mi-l amintesc pe Geoană, în 2009. Era altceva: un prezidenţiabil care a venit la Consiliul Judeţean de unde a mers pe jos până la scena amplasată în piaţeta Tribunalului Olt. Acolo unde e azi un magazin nemţesc. De mâncare şi de ce îţi trebuie pe acasă. A fost altfel: lume la balcoane, popor curios pe stradă, pe lângă masa de geci roşii.

Scriu ceea ce tocmai citiţi, poate şi sub forma unui avertisment, a unui pariu pe care, într-un fel, vreau să-l pierd. N-aş vrea să cred că după prezidenţiale, în cazul în care Victor Ponta ajunge preşedinte al României, pe ai noştri de la Olt o să-i mângâie doar pe creştet, mulţumindu-le frumos pentru ajutor. Ar fi un scenariu repetabil. A nu ştiu câta oară. Cu olteni în rolurile principale. Cu preşedinţi de stânga, cu preşedinţi de dreapta…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.