Acasă Administrație Gura Padinii. Comuna unde banul public e cheltuit fără număr, fără număr…

Gura Padinii. Comuna unde banul public e cheltuit fără număr, fără număr…

637

Alegerile locale în comuna Gura Padinii au fost câştigate în anul 2012 de către candidatul Gicu Cranta. Un fiu al satului, plecat o vreme în lume, pe la Gorj, decis la un moment dat să se întoarcă în localitatea natală pentru a pune în slujba comunităţii experienţa sa dobândită printre străini.

Patron de ziar, afaceri

într-un judeţ unde reuşita e garantată şi dacă ai conexiuni la puterea vremii, blamat de unii, respectat de alţii, fostul responsabil de la Lupta, a dat viaţa tumultoasă pe liniştea comunei natale. Mesaje de campanie bine structurate, gata să ia ochii locuitorilor din Gura Padinii. Sub deviza „Sunt tânăr şi ştiu ce vreau”, actualul edil de la Gura Padinii aplică în activitaea sa mesajul prin care a ieşit primar. Dacă mai punem la socoteală şi obiectivele din campanie, legate de retrocedarea corectă a terenului arabil către cei în drept, crearea de locuri de muncă, o fermă de bovine, crescătorie de peşte, deşi Dunărea e la doi paşi, nici nu se putea mai bine.

Numai că, România e ţara tuturor posibilităţilor. Locul în care nu eşti pedepsit de nimeni dacă uiţi să-ţi respecţi promisiunile. Sau dacă, în spatele unui angajament public se află o serie de lucruri ascunse, din care câştigul material merge la administratorul banului public.

Sunt câteva semne de întrebare care merită să fie puse, pentru corecta informare a celor aproape 2000 de locuitori câţi are în prezent Gura Padinii. O localitate de oameni gospodari, poate prea încrezători în cei care spun că vor face. Lucruri nemaifăcute până acum. Sau poate chiar asta fac, dar nu înţeleg ei, cetăţenii, ce bine a venit pe capul lor.

Altfel, aici se petrec lucruri care trebuie spuse, căci tocmai acesta e rolul presei, iar ca fost patron de trust media, Gicu Cranta ştie cel mai bine cât face adevărul…

Cui foloseşte SC EDILITARA SA?

Pentru că actuala legislaţie din România nu permite angajări în sectorul public, decât în nişte condiţii restrictive, mulţi primari, mânaţi, majoritatea de bună-credinţă, înfiinţează societăţi comerciale aflate în directă relaţie cu autoritatea locală. În slujba căreia se pun aceste companii.

La Gura Padinii, fostul întreprinzător privat, Gicu Cranta, a înfiinţat EDILITARA SA. O firmă destinată propăşirii localităţii. Numai că, în comună se şopteşte, iar documentele probează în acest sens. Angajaţii de aici sunt oameni care se află în diverse relaţii cu edilul comunei. Dintre cele pe care nu orice membru al comunităţii şi le permite: soţia poliţistului din localitate, angajată la EDILITARA, verişoară cu vicele în funcţie, fratele primarului, Daniel Cranta, pentru că, nu e aşa, sângele apă nu se face, iar despre salariile primite de cei în cauză, despre cercul relaţional, aproape că nu trebuie insistat, atâta timp cât nu doar problema de resurse umane a acestei companii naşte controverse…

EDILITARA, un paravan pentru lucrări făcute cu neatenţie la banul public

E foarte bine că s-a făcut o bază sportivă în comună, e foarte bine că cetăţenii care lucrează la ajutorul social au pus şi ei umărul. E foarte bine şi că s-au plătit aproximativ 80 de mii de lei (800 milioane lei vechi) pentru această investiţie, dar dacă după două luni de la înfiinţare starea de degradare efectivă a acestei investiţii e vizibilă pentru toată lumea, se naşte un semn de întrebare asupra calităţii lucrării materialelor folosite, cât şi priceperii celor care au pus în operă această promisiune onorată de primarul venit de la Târgu-Jiu să-şi salveze comuna natală. Sau, cine ştie, de vină or fi domnii Torbă Valentin, Torbă Marin, Dodiţoiu Ştefan, Predescu Ştefan, oamenii de la 416, care nu au lucrat cum trebuie.

Astăzi, prin comună, lumea vede şi se întreabă, dar întrebările nu folosesc nimănui…
Şi dacă banul public de la Gura Padinii nu e o sursă de finanţare a unor acte şi fapte de comerţ?

Ceea ce se întâmplă la Gura Padinii nu vezi în multe locuri prin ţară. Administraţia locală, prin această companie de interes public, a trecut la treabă. Uite aşa, s-au pomenit locuitorii de la Gura Padinii cu două magazine, o farmacie, fără a mai pomeni şi de terenul sintetic, realizat pentru o competiţie sportivă destinată populaţiei îmbătrânite din comună.

Chiar dacă la nivel de hârtii primarul stă beton, pentru că unii sunt doctori în hârtii, e normal ca oamenii din localitate să vadă care a fost studiul de fezabilitate în care să fie şi un dosar de oportunitate, vizavi de aceste investiţii. Peste tot în România, autorităţile locale descentralizează activităţile de comerţ, numai la Gura Padinii e invers. Mai mult decât atât, a apărut şi o brutărie, care are rimă cu… primărie. Iar activităţile de acest gen nu sunt atât de transparente cum ar trebui să fie.

Pentru a nu naşte suspiciuni şi semne de întrebare. Nu luăm la numărat cuiele din magazine şi din brutărie, randamentul acestora, cine le administrează. Pentru că nu credem de obicei în coincidenţe dintre cele multe care se întâlnesc la Gura Padinii. Doar că, firma care a realizat magazinul (cabană sau bar, cum vreţi să-i ziceţi) e mult mai aproape de primar, de sufletul său, decât de interesul public. Doar sloganul domniei-sale spune „Sunt tânăr şi ştiu ce vreau”. Problema e că au început şi oamenii să vadă ce vrea primarul.

Prea multă motorină consumată la Primăria Gura Padinii!

Din start, cetăţenii localităţii care vor citi acest articol trebuie să ştie că maşina Primăriei Gura Padinii e pe benzină. Iar tractorul din dotare care stă mai mult parcat, o consuma şi el, dar mai puţin… Pentru că SC DOLGAS din Corabia cere primăriei din Gura Padinii nu mai puţin de 260 de miliane de lei vechi, pentru carburant, utilizat şi neplătit. E mult, e foarte mult, chiar dacă s-or găsi justificări: drumuri la Slatina, la judeţ, pentru rezolvarea problemelor curente. Totuşi, nu te duci cu tractorul primăriei. S-ar putea să ajungi când nu o mai fi PSD-ul la guvernare…

Un iaz piscicol de râsul Dunării

La Gura Padinii a venit, tocmai din Gorj, iarăşi coincidenţă, evident, într-o zi, un excavator. Tocmai bun de folosit pentru realizarea unui iaz piscicol pe islazul comunal. Deşi vitele cetăţenilor nu ştiu să dea la peşte.

La un moment dat, povestea e interesantă, nu sub aspectul autorizărilor constituirii iazului în cauză, cât pe o situaţie de-a dreptul comică. Săpând de zor, excavatorul a rămas împotmolit în interiorul gropii realizată în vederea creşterii pisciculturii în zonă. Deşi suntem pe malul Dunării, nu în altă parte. Numai că, relocarea mastodontului a costat mai mult decât groapa abandonată între timp…

Fostul viceprimar al Corabiei, Elvis Marancea, intră în scenă

Locuitorii din Gura Padinii au nevoie de reţea de apă şi canalizare, ca mai toate aşezările din această ţară. Numai că, aici lucrarea de proiectare a ajuns la firma mamei lui Elvis Marancea, fostul viceprimar de la Corabia. O firmă cunoscută în zonă, nu pentru lucrări similare, ci pentru… termopane.

E posibil să fie cea mai bună soluţie, dar rămâne agăţat, ca un ciulin pe pantaloni. Întrebarea care se pune, firesc, după lipsa existenţei unor oferte serioase din partea unor proiectanţi care să ştie să facă lucrări similare, care să mai fi făcut aşa ceva. Pentru că o investiţie în apă şi canal e scumpă, iar aşa cum au mai fost unele situaţii, chiar pe defect de proiectare, e posibil să fie inutilizabile.

Asta e… pe faţă, domnule primar!

Despre coincidenţe am scris ceva mai sus. De faptul că oamenii din Gura Padinii cred în ele, e treaba lor. Cum a ajuns firma SEFCOR COM SRL din Târgu-Jiu la Gura Padinii, aproape că nici nu mai contează. E proiectant de meserie şi ştie domnule să facă de toate. Altfel n-ar fi ajuns să se ocupe de proiectul tehnic privind modernizarea DC 127 Gura Padinii. Numai că, băieţii ăştia de la Gorj, care se cunoaşteau cu primarul, probabil mai de mult, i-au înşelat încrederea. l-au dezamăgit profund, atunci când au uitat să schimbe pe memoriul tehnic nişte amănunte. Pentru că, în comuna Gura Padinii nu există strada VAROAGEA. Am căutat-o noi şi am găsit-o în Ţicleni. De aici încolo, cine ne opreşte să credem că firma SEFCOR vinde ciori vopsite? Adică nişte lucrări tip doctoratul lui Ponta, copiate şi răscopiate pe ici pe colo şi în punctele esenţiale. Vă prezentăm în facsimil dovada… Ne întrebăm: oare cadă primarul ar fi trebuit să dea banii ăştia de acasă de la el, tot atât de uşor i-ar fi dat?

În loc de epilog…

Aceste aspecte poartă prezumţia de… Românie contemporană. Ţara în care e posibil aproape orice. Din lipsă de spaţiu nu scriem despre modernizarea pieţei, despre anexa realizată la primărie, cât şi despre grosimea stratului de piatră folosit atunci când s-au pietruit drumurile comunale. Aici e imposibil de verificat, iar o reconstituire a traseului ar costa destul de mult. Cert este că astăzi administraţia de la Gura Padinii e una eficientă, în interesul parţial al comunităţii locale, dar decisivă în avantajul unora care s-au născut unde trebuie şi se află astăzi în diverse grade de rudenie şi de amiciţie cu cei care decid soarta localităţii de pe malul Dunării. Acolo unde, aşa cum v-am spus-o şi mai sus, se fac iazuri piscicole pe islazuri comunale. Să moară de ciudă tot peştele din Dunăre!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.