Acasă Politic Klaus Iohannis: „PNL este astazi purtatorul traditiei istorice a Bratienilor si rolul...

Klaus Iohannis: „PNL este astazi purtatorul traditiei istorice a Bratienilor si rolul meu este sa garantez ca asa va ramâne”

257

Presedintele PNL, Klaus Iohannis, a fost prezent astazi, 20 august 2014, la Florica (jud. Arges), la evenimentele care au marcat 150 de ani de la nasterea lui Ion I.C. Bratianu. Presedintele PNL a adus un omagiu fruntasului liberal si a depus o coroana de flori la mausoleul cu osemintele lui Ion I.C. Bratianu.

La eveniment au luat parte oficialitati locale, lideri politici regionali si nationali, invitati ai PNL. În cadrul manifestarii, domnul Ion Popa, presedintele PNL Arges a dat citire mesajului domnului Mircea Ionescu Quintus, presedinte de onoare al PNL. Totodata, la eveniment au mai luat cuvântul domnul Lucretiu Tudoroiu, director al Institutului pentru Memorie Vizuala, domnul Daniel Gheorghe, istoric si deputat PNL si domnul Bogdan Bratianu, reprezentant al familiei Bratianu. De asemenea, tot aici a avut loc lansarea brosurii Ion I.C. Bratianu, patriot român si liberal european, 150 de ani de la nastere.

Referitor la acest eveniment, Presedintele PNL, Klaus Iohannis a precizat: „Acesta este un moment de aducere-aminte, de reflectie si de cinstire a unui impresionant lider al marelui Partid Na?ional Liberal. Le mltumesc tuturor celor care astazi se apleaca cu admiratie, recunostinta si interes asupra destinului politic al lui Ionel Bratianu.
Prezenta mea astazi la Florica nu este una de conjunctura întrucât eu înteleg sa apar si sa pretuiesc liberalismul si valorile sale, iar pastrarea identitatii PNL este o dovada în acest sens. Am venit aici pentru a aduce un omagiu nu doar unui mare politician, ci si unui redutabil om de stat, pentru ca memoria lui Ionel Bratianu depaseste astazi granita memoriei partidului nostru, ea se confunda cu însasi istoria României. Ionel Bratianu s-a dovedit a fi un mare om politic nu prin ceea ce a spus, ci prin ceea ce a facut, lucru care ar trebui sa ne dea de gândit.
PNL este astazi purtatorul traditiei istorice a Bratienilor si rolul meu este sa garantez ca asa va ramâne. Eu cred ca a fi liberal astazi în România înseamna sa lucrezi cu onestitate si eficienta în folosul natiunii române, sa aperi statul de drept, separatia puterilor si pluralismul, sa cultivi regimul parlamentar si nu în ultimul rând sa contribui zi de zi la garantarea dreptului la libera exprimare. Aceasta este România pe care o vreau pentru noi si pentru copiii nostri, o Românie care are în codul ei genetic mostenirea Bratienilor.”

Ion I.C. Bratianu (1864-1927) a fost presedintele Partidului National Liberal, prim-ministru al României în repetate rânduri, ministru si deputat. Licentiat în inginerie la Paris, Bratianu a fost un om de stat de o cultura vasta, fiind ales inclusiv membru de onoare al Academiei Române. Dupa moartea tatalui, fondatorul PNL, si a unchiului sau, Ion I.C. Bratianu a preluat conducerea partidului în 1909 de la Dimitrie Alexandru Sturdza. Politician experimentat, Ionel Bratianu, asa cum era numit de apropiati, a dominat scena politica româneasca vreme de doua decenii având o contributie esentiala la modernizarea statului român prin aportul decisiv pe care l-a avut la realizarea României Mari, în implementarea unor reforme esentiale pentru dezvoltarea societatii si în profesionalizarea vietii politice românesti. Printre initiativele politice legate de numele sau enumeram aici procesul de industrializare, reforma agrara si cea electorala, revizuirea Constitutiei, organizarea învatamântului sau reforma administrativa si judecatoreasca. Actor important în timpul Primului Razboi Mondial, Bratianu a avut o importanta contributie la îndeplinirea unor obiective majore ale diplomatiei românesti, înlesnind realizarea marelui proiect politic al Unirii.

 Departamentul de Analiza Politica si Comunicare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here